Наша интелектуална елита!

Naša intelektualna elita!

15 februara 2016

vladimir-djukanovic 67Piše: Vladimir Đukanović

Izvrtanje premijerove izjave o tome kako nema podršku elite u dnevnom listu Blic, koji je tu izjavu protumačio tako da „intelektualci ne vole Vučića“, navodi me da napišem nekoliko redova o toj našoj čuvenoj „eliti“, a posebno o „intelektualnoj eliti“.

Za početak, da sam na mestu premijera ne bih se ni obazirao na tu podršku. Trudio bih se svakako da je steknem, jer je ona potrebna društvu, ali srpska postkomunistička elita nikad nije bila uz vlast koja se starala o državnim i nacionalnim interesima, a status elite, posebno intelektualne, stekli su besomučnim medijskim nametanjem, prema kome moramo da ih smatramo elitom. Kada se pogleda istorijat naučnog delovanja većine tih likova koji čine tzv.srpsku intelektualnu elitu, videćemo da su to najčešće bili moralno podobni asistenti i profesori iz Brozovog vremena, neki su bili cenzori, a ne mali broj njih je svoje doktorate svodio na dokazivanje kako je samoupravni socijalizam najveći svetski ideal, a kome smo se mi kao SFRJ odavno privoleli, jer nas je drug Tito poveo pravim putem.

OD TITA DO SOROŠA

Oni su tada divno živeli, disidente su proganjali, pisali su peticije protiv srpskog nacionalizma, proterivali su moralno nepodobne sa univerziteta itd. Onog momenta kada se SFRJ raspala i kada je sistem koji su toliko glorifikovali srušen kao kula od karata, vrlo lako su se prešaltali i postali najveći zagovornici liberalnog kapitalizma i otvorenog društva. Masa njih je svoje delovanje nastavila na univerzitetu, ali tako što su prethodno po raznim NVO, pretežno soroševske provinijencije, držali tirade o opasnosti razvoja srpskog nacionalizma.

Dokaz vernosti i lojalnosti novim gospodarima bio je da što brutalnije opljuju Miloševićevu vlast, kasnije Koštunicu, odnosno svakog ko je makar malo pokušao da negde iskaže bilo šta u korist srpskog naroda i Srbije. Ta njihova pljuvačina se smatrala vrhuncom intelektualnog razmišljanja i takvi su se odmah putem agresivne medijske kampanje promovisali u pripadnike intelektualne elite.

Takvima je danas Vučić na tapetu i biće svako ko bude razmišljao u pravcu razvoja Srbije i jačanja njenih kapaciteta. Zato Vučić nema nikakve potrebe da od takvih ljudi zahteva podršku, jer će je jedino dobiti ukoliko se založi za razgradnju Srbije. Sa njima svakako mora, kao premijer, da razgovara, jer njihov veštački stvoren uticaj je izuzetno jak i značajno kanališe određena zbivanja u državi, ali nema nikakve potrebe juriti za njima, jer pored njih u ovoj zemlji postoje istinski intelektualci, koji nemaju prostora da iznesu svoje mišljenje samo zato što ne žele da budu deo intelektualne elite ovdašnjeg nevladinog sektora.
NE TREBA MU PODRŠKA TAKVE ELITE

Ono što bi Vučića kao premijera moralo da zabrine, ali i kompletno društvo, je nedostatak dijaloga među intelektualcima. Soroševska intelektualna elita zatvorila je svaki mogući prostor za polemiku, tako da u medijima možemo samo njihov stav da čujemo ili pročitamo. Recimo, Latinku Perović ili Branku Prpu imamo kao španske serije. Ali akademika Vasilija Krestića nema nigde. Profesor Ratko Božović postao je stručnjak opšte prakse u prilozima vezanim za društvene probleme i, bez obzira da li je to što iznosi ispravno ili nije, njegove misli se uzimaju kao dogma. Sa druge strane, profesora Zorana Avramovića npr., nigde nećemo moći da čujemo. Doduše, hoćemo pljuvačinu po njemu.

Da sve bude gore po društvo, ta Soroševska intelektualna elita jednostavno ne želi dijalog. Oni nastupaju po medijima sa naučenom matricom i bilo ko da iznese nešto suprotno njihovom razmišljanju može samo da dobije etiketu „fašiste“, koji ko zna šta predaje studentima.

Ipak, najveće ludilo se javlja kada navodni sociolozi religije ili neke druge izmišljene naučne discipline vezane za religiju dobiju prostor. Oni ga apsolutno iskoriste isključivo da pljuju Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno sveštenstvo, i to se smatra vrhuncem u intelektualnom razmišljanju. Do sada, koliko sam pratio, nikada kritiku nisu iznosili na račun Rimokatoličke crkve ili islama, ali SPC im je konstantno na udaru.

Zato Vučić i nema razloga da bude zabrinut što ga takva „elita“ ne podržava. Naprotiv, ta činjenica može samo da mu bude podstrek za dalji rad, jer, čim ga oni ne podržavaju, znači da radi ispravno.

(Standard.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Sremac says:

  Jesi li ti moler, ili šta si? Novinar nisi a ne pripadaš ljudima jer si moralna nakaza. Lupetaš i lažeš kao i ta "ptičica" što te ugurala i uglavila tu gde jesi. Ti nemaš prava da se na bilo koji način obraćaš bilo kome. Ovo će da stupi na snagu kada puknete na izborima ili ako se "izbori" zakotrljaju na ulici.

 2. Sinisa says:

  Sremac, vidi se da pucaš od demokratije. Ti bi ponovo da uzimaš vlast na ulici.

 3. Niki says:

  Gospodine kolumnista (doktorante) ova tvoja priča bi mogla proći u Zimbabveu, ali u Srbiji, bar kod onih koji poznaju tu elitu, a i Aleksandra Vučića nikako. Ako iko podržava tu Soroševu elitu onda je podržava Aleksandar Vučić, ali i ona njega. Izgleda da samo ti ne znaš da je svim sastancima te elite iz NVO u prošloj godini prisustvovao tvoj lider, ali i izjavljivao da bi u Vladi rado video neke osobe iz te elite (Sonju Liht i Ivana Vejvodu). Od koga stiže prva čestitka Vučiću za sramni zakon izglasan u Skupštini Srbije na poslednjoj sednici? Slažem se da predstavnici tih NVO nastupaju na svim medijima, ali pored njih najviše nastupa Aleksandar Vučić, dok je pravoj istinskoj patriotskoj eliti nedostupan bilo koji medij u Srbiji. A koja je to intelektualna elita kojom je okružen Vučić? Ti (budući dr.) ili oni koji su se već kitili tom titulom, pa su je, posle skandala, naprasno prestali stavljati ispred svog cenjenog imena. Da nije elita onaj ko izgovara reč vazduPLOHov, Mortadela, teleprotovati? Ko će se setiti svih bisera te elite? I nemoj samo pominjati Blic. Nema lista u Srbiji koji piše veće hvalospeve Vučiću od Blica. Ako nije tako ubedi one iz Telepromptera. Nego, ostavi se ti pisanja kolumni i prihvati se krečenja, ali to radi preko dana, kao i svi moleri, a ne usred noći.

 4. Sremac says:

  Siniša, pa valjda je jasno da je ovde vlast uvek uzimana na ulici. I ove "demokrate svih boja" su se tako dokopale vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *