НАСА лансирала ракету са четири сателита за истраживање

NASA lansirala raketu sa četiri satelita za istraživanje

13 marta 2015

Tan2015-3-13_5263421_2_620x0Raketa Atlas 5 lansirana je sa Floride sa četiri identična satelita NASA koji će tokom dve godine mapirati interakcije između solarnih vetrova i magnetnih polja Zemlje, saopštila je NASA.

Raketa visine 20 spratova, koju je proizvela i lansirala „Junajtid lonč alajans“, partnerstvo „Lokid Martina“ i „Boinga“, lansirana je iz vazduhoplovne stanice u Kejp Kanaveralu na Floridi sinoć u 22.44 po lokalnom vremenu.

Na raketi su se nalazila četiri identična satelita koji su napravljeni tako da lete u piramidalnoj formaciji oko Zemlje.

Sateliti su uspešno stigli do svojih početnih orbita manje od dva sata nakon lansiranja. Svaki satelit je opremljen sa 25 senzora koji detaljno beleže šta se događa kada se linije magnetnog polja naše planete raspadnu i ponovo povežu, navode agencije.

Podaci sa četiri satelita će biti kombinovani i biće napravljene trodimenzionalne mape tog procesa. Ponovno magnetno povezivanje je uobičajena pojava u univerzumu, ali nije dovoljno istraženo. Magnetna polja stvaraju planete, zvezde, galaksije, crne rupe i drugi objekti u svemiru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *