НАСА: На Марсу откривено стакло?

NASA: Na Marsu otkriveno staklo?

10 juna 2015

mars_620x0 545Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je danas da je orbitalna sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) otkrila depozite stakla u nekoliko kratera crvene planete.

U saopštenju NASA se navodi da su čestice stakla koje je sonda detektovala nastale kao posledica silovitog udara, najverovatnije meteora, pri čemu se stvorilo dovoljno snage da se kamenje rastopi, a staklo brzo ohladi u atmosferi.

Porteklih godina, istraživanja su pokazala da su u takvom staklu na Zemlji sačuvane male količine organskog materijala koji potiče iz vremena kada je pre više miliona godina veliki meteor udario u našu planetu.

Postoji dakle mogućnost da se i u staklu na Marsu nalaze sačuvani dokazi života iz davne prošlosti planete, pod pretpostavkom da je život na njoj uopšte postojao.

Budući da se depoziti stakla nalaze na jednoj od lokacija koje će biti istraživane novim Marsovim roverom koji bi trebalo da bude lansiran 2020, naučnici se nadaju da će uskoro biti u prilici da nađu dokaze o postojanja života.

Detalji o marsovskom staklu, koje su prikupili Kevin Kenon i Džek Mastard, istraživači sa Braun univerziteta, objavljeni su u časopisu Geology.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miticus says:

    U jednom od tih kratera, otkrio sam kurton marke Durex i bio je malo iscepan (kada bi sonda malo bolje snimila taj krater, bio bi uocljiviji). Dugo sam se pitao zasto mi nije uvazeno ovo moje epohalno otkrice, jer po tome sto je taj kurton iscepan, zakljucio sam da mora postojati zivot na Marsu (sav ozaren, delio sam snimak tog revolucionarnog kurtona svima, ali sam naisao na nevericu kod sviju. Svi su ocekivali sta ce NASA da kaze, tako da nisam mogao nista bez NASA-e), medjutim, kasnije sam saznao da je komapnija Durex, lobirala na sve strane da se to otkrice ne objavi, jer bi na taj nacin stavilo katanac toj firmi. I tako je covecanstvo na Zemlji ostalo u ne znanju: da li na Marsu postoji zivot? Ja sam dokazao da postoji a NASA-i sada iz inata necu da kazem u kom se krateru nalazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *