Наше иконе у Италији

Наше иконе у Италији

20 јуна 2015

1 6567ИЗЛОЖБА Галерије Матице српске „Српске иконе између традиције и модерности. Паралеле“ биће отворена у четвртак 23. јула у Националној галерији Умбрије у Перуђи. На изложби ће бити приказане 34 иконе из колекције Галерије Матице српске и три из збирке Националне галерије у Перуђи.

Тежиште изложбе је на зографским иконама из прве половине 18. века, насталим у првим деценијама после Велике сеобе Срба 1690. на територији тадашње Хабзбуршке монархије. Међу експонатима су две најстарије иконе из српске колекције: „Благовести“ непознатог итало-грчког иконописца из 16. века и итало-критска икона „Усекованије десет критских мученика“ мајстора Виктора из 1694.

– Србија може да расте и развија се захваљујући својој култури – рекао је јуче новинарима Ђузепе Манцо, амбасадор Италије у нашој земљи. – Ова изложба је једна врста „иконе“ српске културе. Италија кроз разне програме покушава да привуче што више посетилаца а Србија ће сада, захваљујући изложби Галерије Матице српске моћи да представи своје културно богатство.

Министар културе Иван Тасовац назвао је Галерију Матице српске једном од најуспешнијих институција културе у Србији и додао да има „регионалну вредност“.

– На културу можемо да гледамо као на путовање кроз простор и време – нагласио је Тасовац. – Прошле године једна Тијеполова слика путовала је из Италије у Србију, а сада колекција драгоцених икона иде у Италију. О путовању кроз време можемо да говоримо у светлу отварања Српског павиљона на Бијеналу у Венецији, али и наградама које је филм „Ничије дете“ освојио на фестивалу у Венецији.

Кроз изложбу која ће од 23. јула до 25. октобра гостовати у Италији, наставља се истраживање паралела у уметничком изразу српске и италијанске културе.

– Ова изложба је изузетан догађај – рекла је Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске. – Наша галерија није гостовала у Италији више од четири деценије и ово је прилика да другима представимо део нашег културног наслеђа.

На изложби ће бити приказане и три иконе из колекције Националне галерије Умбрије, које припадају типу Богородице Млекопитатељице.

– Трагајући за паралелама заједно са италијанским колегама одабрали смо ове радове – истакла је Палковљевић Бугарски. – Поред икона, изложбу употпуњавају филмови о културном наслеђу на територији Војводине и сталној поставци икона од 16. до 18. века Галерије Матице српске, кроз које ће италијанска публика моћи да се упозна са ширим контекстом у ком је ова уметност настала.

Сарадња две институције биће закључена конференцијом „Паралеле“, чији ће се први део одржати у Перуђи, а други у Новом Саду, крајем ове године.

НАШЕ ФРЕСКЕ У ФИРЕНЦИ

ИТАЛИЈАНИ су, иначе, веома заинтересовани за нашу црквену уметност. Пре неколико година велико интересовање тамошње публике изазвало је гостовање изложбе Народног музеја из Београда „Србија, земља фресака“ у Фиренци, Риму и Витербу. Ова изложба је била повод да у једном делу чувене фрањевачке базилике Санта Кроче у Фиренци буду изложене копије фресака из манастира Милешеве, Сопоћана и Грачанице. Први пут је једна поставка која не припада италијанској уметности у овом простору изложена на дуже време. За три године остварила је рекордну посећеност.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u