Наше иконе у Италији

Naše ikone u Italiji

20 juna 2015

1 6567IZLOŽBA Galerije Matice srpske „Srpske ikone između tradicije i modernosti. Paralele“ biće otvorena u četvrtak 23. jula u Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi. Na izložbi će biti prikazane 34 ikone iz kolekcije Galerije Matice srpske i tri iz zbirke Nacionalne galerije u Peruđi.

Težište izložbe je na zografskim ikonama iz prve polovine 18. veka, nastalim u prvim decenijama posle Velike seobe Srba 1690. na teritoriji tadašnje Habzburške monarhije. Među eksponatima su dve najstarije ikone iz srpske kolekcije: „Blagovesti“ nepoznatog italo-grčkog ikonopisca iz 16. veka i italo-kritska ikona „Usekovanije deset kritskih mučenika“ majstora Viktora iz 1694.

– Srbija može da raste i razvija se zahvaljujući svojoj kulturi – rekao je juče novinarima Đuzepe Manco, ambasador Italije u našoj zemlji. – Ova izložba je jedna vrsta „ikone“ srpske kulture. Italija kroz razne programe pokušava da privuče što više posetilaca a Srbija će sada, zahvaljujući izložbi Galerije Matice srpske moći da predstavi svoje kulturno bogatstvo.

Ministar kulture Ivan Tasovac nazvao je Galeriju Matice srpske jednom od najuspešnijih institucija kulture u Srbiji i dodao da ima „regionalnu vrednost“.

– Na kulturu možemo da gledamo kao na putovanje kroz prostor i vreme – naglasio je Tasovac. – Prošle godine jedna Tijepolova slika putovala je iz Italije u Srbiju, a sada kolekcija dragocenih ikona ide u Italiju. O putovanju kroz vreme možemo da govorimo u svetlu otvaranja Srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji, ali i nagradama koje je film „Ničije dete“ osvojio na festivalu u Veneciji.

Kroz izložbu koja će od 23. jula do 25. oktobra gostovati u Italiji, nastavlja se istraživanje paralela u umetničkom izrazu srpske i italijanske kulture.

– Ova izložba je izuzetan događaj – rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. – Naša galerija nije gostovala u Italiji više od četiri decenije i ovo je prilika da drugima predstavimo deo našeg kulturnog nasleđa.

Na izložbi će biti prikazane i tri ikone iz kolekcije Nacionalne galerije Umbrije, koje pripadaju tipu Bogorodice Mlekopitateljice.

– Tragajući za paralelama zajedno sa italijanskim kolegama odabrali smo ove radove – istakla je Palkovljević Bugarski. – Pored ikona, izložbu upotpunjavaju filmovi o kulturnom nasleđu na teritoriji Vojvodine i stalnoj postavci ikona od 16. do 18. veka Galerije Matice srpske, kroz koje će italijanska publika moći da se upozna sa širim kontekstom u kom je ova umetnost nastala.

Saradnja dve institucije biće zaključena konferencijom „Paralele“, čiji će se prvi deo održati u Peruđi, a drugi u Novom Sadu, krajem ove godine.

NAŠE FRESKE U FIRENCI

ITALIJANI su, inače, veoma zainteresovani za našu crkvenu umetnost. Pre nekoliko godina veliko interesovanje tamošnje publike izazvalo je gostovanje izložbe Narodnog muzeja iz Beograda „Srbija, zemlja fresaka“ u Firenci, Rimu i Viterbu. Ova izložba je bila povod da u jednom delu čuvene franjevačke bazilike Santa Kroče u Firenci budu izložene kopije fresaka iz manastira Mileševe, Sopoćana i Gračanice. Prvi put je jedna postavka koja ne pripada italijanskoj umetnosti u ovom prostoru izložena na duže vreme. Za tri godine ostvarila je rekordnu posećenost.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *