Naser Orić: Bolje da me pomilovao Budimir nego Kačavenda

Naser Orić: Bolje da me pomilovao Budimir nego Kačavenda

3 maja 2013

Naser-OriSarajevski advokat Vasvija Vidović demantovala je tvrdnje Tužilaštva BiH da je među osuđenicima koji su dali novac za pomilovanje i zločinac i bivši oficir armije BiH, Naser Orić, prenose „Nezavisne novine“.

Kao njegova dugogodišnja braniteljka Vasvija Vidović za Slobodnu Bosnu kaže da je molbu za pomilovanje Orića, zajedno s obimnom dokumentacijom, predala krajem septembra 2011., a da je predsednik Federacije BiH odluku doneo tri meseca kasnije.

Vidovićeva pojašnjava da je Naser Orić osuđen u junu 2009. na dvije godine zatvora, zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije, ali da je istovremeno oslobođen krivice po optužnici koja ga je teretila za iznudu. Budući da je prethodno skoro sedam meseci proveo u pritvoru, Orićev advokat je uložio apelaciju Ustavnom sudu Federacije i Ustavnom sudu BiH (koje su u međuvremenu usvojene), zbog kršenja ljudskih prava i diskriminacije njenog branjenika.

Vasvija Vidović dodaje i da mu je, uprkos činjenici da je Naser Orić jedini osuđenik u Federaciji koji je proveo u zatvoru sedam mjeseci zbog nedozvoljenog držanja oružja (maksimalna je kazna iznosila pola godine), odlukom Živka Budimira ostatak kazne preinačen na četiri godine uslovne osude.

Naknadno smo kontaktirali i samog Orića, koji je na pitanje da li je kupio slobodu dao kratki komentar.

„Bolje da me pomilovao general Živko Budimir nego Vasilije Kačavenda“, odgovorio je, kroz smeh zločinac i nekadašnji oficir u armiji BiH, Naser Orić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *