NASER ORIĆ: Milorad Ulemek Legija je bio „jajara“, sve je radio na blef i imao je jaku medijsku promociju

NASER ORIĆ: Milorad Ulemek Legija je bio „jajara“, sve je radio na blef i imao je jaku medijsku promociju

10 jula 2013

Naser-Oric-JPEG-4-11128267369U životnoj ispovesti objavljenoj u knjizi „Od Gazimestana do Haga i nazad“ autora Avde Huseinovića, koja je promovisana prošle sedmice, zločinac i ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić otkriva brojne pojedinosti iz opkoljene zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN) u kojoj je jula 1995. godine navodno počinjen genocid, prvi posle Drugog svetskog rata na tlu Evrope.

Orić u knjizi tako otkriva da mu je žao što nije ubio tadašnjeg komandanta UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini Filipa Morijona. Optužio ga je kako laže kada danas tvrdi da je on došao da spasi Srebreničane, te optužuje francuskog oficira da je sarađivao sa srpskom vojskom.

„Da ga nismo zarobili, on ne bi ostao u Srebrenici. Međunarodna zajednica pokušava da ga napravi herojem, međutim, on je bio najveća kukavica. Ostaviti toliko naroda, žena i djece… Pokušao je da pobjegne kroz jedan propust, kanal, ali mi smo ga uhvatili i ponovo vratili među narod. Takve patnje koje je izdržao naš narod, niko nije preživeo. Kada se vratio među Srbe, nakon sastanka u Srebrenici, on je njima rekao: ‘Idite slobodno’. Sad mi je žao što ga nisam ubio“, rekao je u ispovesti Orić.

Opisao je i kako srpske snage nisu dozvoljavale da u Srebrenicu uđe so, što je dovelo do psihičkih i fizičkih poremećaja kod stanovnika opkoljene zaštićene zone UN-a. Navodi i kako su mnogi stanovnici tog grada u ratu umirali u užasima gladi. U njihovim utrobama nalazili su grane, korenje, lišće, što je dovodilo do poremećaja u radu creva.

Nadalje, Orić iznosi svoje stavove i o pojedinim ljudima. Čak i ratnim neprijateljima.

Dobrim ratnicima nazvao je komandanta „Vukova s Drine“ Milana Jolovića Legendu, „Pantere“ Ljubiše Savića Mauzera i druge. Istakao je da „smo se školski ganjali“, dodavši kako je „njih delila neprimetna granica od dobrih ratnika do ratnih zločinaca“.

„Opet, među srpskim specijalnim jedinicama bilo je i ‘jajara’ koje su imale jaku medijsku promociju. Prvenstveno mislim na Milorada Ulemeka Legiju i njegov ratni put. Taj je sve radio na blef. Od prilično lažirane biografije za Legiju stranaca, pa do ratnih podviga kojih uopšte nije bilo. Bilo ga je samo tamo gde je bilo nezaštićenih civila i pljačke“, otkriva Orić.

Dodao je kako će Legija u istoriju ući samo po ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

„Đinđića neki Bošnjaci oplakuju, a on je u vrijeme najvećih zločina, sa Karadžićem na Palama, okretao vola“, napisao je Orić.

Opisujući, takođe, događaje tokom njegovog trogodišnjeg boravka u Hagu, nakon kojeg je oslobođen svih optužbi za ratne zločine nad Srbima, Orić je istakao više interesantnih detalja. Između ostalih, opisao je kako se desio sukob između Ivice Rajića, Paška Ljubičića i generala Tihomira Blaškića.

„Bilo je to 2004. godine. To je bila baš dobra frka. Upao sam među njih da ih razdvojim. Uspeo sam ih razdvojiti i sprečiti tuču. Posvađali su se zbog prebacivanja odgovornosti za zločine jednih odnosno drugih jedinica. Ivica Rajić je na “kvarnjaka“ s leđa pokušao da udari generala Blaškića. Ja sam ga uhvatio za ruku i blokirao“, sećao se Orić.

Opisao je i kako je generalu Dragomiru Miloševiću „pincetom vadio trepuške“, a da su ga Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj pokušavali prevariti nagovaranjem da potpiše dokument kojim bi bilo dokazano da je tokom rata bio na vezi sa vrhom Srbije.

Dodao je kako su se Mladen Naletilić Tuta i Vojislav Šešelj konstantno družili i da su tražili da budu zajedno. Imali su, naveo je, cele filozofske rasprave kojima su se svi stanovnici haškog pritvora smali.

Milana Lukića iz Višegrada, opisao je kao plašljivog čoveka, te nije mogao shvatiti kako je takav čovek počinio tako strašne zločine. Lukić, naveo je Orić, ne može da spava jer ga proganjaju višegradske žrtve koje je spaljivao.

„Znao je iza ponoći takve krikove puštati da su ga inekcijama morali smirivati“, dodao je.

(Nezavine novine)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *