Наши амбасадори са гудалима

Naši ambasadori sa gudalima

15 decembra 2016

14-majaa1_620x0

ČELISTKINJA Maja Bogdanović, koja živi i radi u Parizu, uživa u pripremama za zajedničke koncerte sa violinistom Nemanjom Radulovićem, našim virtuozom čija je „baza“ takođe u francuskoj prestonici. Radost zbog predstojećih nastupa je tim veća što će ovaj majstorski dvojac gudača zajedno svirati u svojoj zemlji, u beogradskom Kolarcu, ali i u Čačku.

– Koncerti sa Nemanjom Radulovićem, Laure Favre Kan i Nemanjinim sastavom „Dabl sens“ će biti održani 4. i 7. februara, povodom rođendana Kolarčeve zadužbine, a 5. februara nastupićemo i u Čačku – otkriva Maja, čije prijateljstvo sa Nemanjom seže do onih dana kada su zajedno pohađali zemunsku muzičku školu „Kosta Manojlović“, da bi docnije oboje svoj dar brusili na pariskim visokim školama i nastavili da briljiraju na evropskim scenama. – Nemanja, Laure i ja nastupamo u triju, a u drugom delu će biti predstavljen deo programa Nemanjinog novog diska „Bah“.

Maja dodaje da pripremaju i iznenađenje za publiku – novo delo Aleksandra Sedlara, sa kojim su i Nemanja i ona više puta do sada sarađivali:

– Sedlarova muzička bajka „Mesečeva kći“ koja je pisana za čelo, orkestar i naratora, a koju smo izveli premijerno u velikoj sali Berlinske filharmonije, imala je fantastičan uspeh u Nemačkoj i kod nas, prošle godine na Kolarcu. Ogromna je odgovornost i potvrda o talentu, kad se jedna tako značajna porudžbina (od Berlinskih simfoničara) dogodi mladom kompozitoru, a ja se nadam da ćemo imati prilike da još mnogo sarađujemo.

Ova sjajna čelistkinja kaže da je uvek presrećna kad dobije priliku da svira dela naših kompozitora, a prošlog oktobra je u Čikagu bila u prilici da izvede delo Nataše Bogojević, naše kompozitorke koja živi u Čikagu.

– Nastupila sam sa mešovitim horom „Branko Radičević“, povodom proslave srpske škole „Sveti Sava“ – navodi Maja. – Nataša je specijalno za taj koncert napisala prelepu i jedinstvenu kompoziciju za hor i violončelo „Oče premudri Svetitelju Savo“, nešto što dosad nije postojalo u srpskoj muzičkoj literaturi. Sa Natašom je ovo bila prva saradnja, ali imamo mnogo planova za dalje! U Čikagu ima mnogo naših umetnika, tamo su Stefan Milenković, pijanista Kristijan Čivljak, sopran Olga Bojović, i uvek mi je posebno drago da sarađujemo, kao ambasadori naše zemlje u svetu. Oni su mi dragi prijatelji i predani umetnici koji zrače iskrenošću, a to postaje redak, a prekopotreban kvalitet u današnje vreme u našoj profesiji.

DISK I KONCERTI

UPRAVO je izašao disk snimljen uživo u Marselju, gde sam sa kolegama violinistom David Galoustovim i Karolinom Sazman izvela trija Rahmanjinova i Čajkovskog, a moj prvi solo disk je planiran za jun. Očekuju me nastupi u Švajcarskoj, Nemačkoj, Holandiji, Srbiji, Finskoj, Brazilu, kao i debi koncerti u julu na jednom od najpoznatijih američkih festivala Grand Teton, gde ću nastupiti kao solistkinja sa orkestrom – otkriva Bogdanovićeva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *