НАСЛЕЂЕ НДХ: Ово је циљ „ХРВАТСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ“

NASLEĐE NDH: Ovo je cilj „HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE“

27 juna 2023

Takozvana Hrvatska pravoslavna crkva nije i nikad neće postati crkva, a cilj te paracrkvene organizacije, koja baštini nacističku tradiciju NDH jeste da vrši političko i duhovno nasilje nad preostalim Srbima u Hrvatskoj, smatra profesor Jovan Janjić.

Samozvana Hrvatska pravoslavna crkva (HPC) opasna je po Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) jer je reč o dugoročnom projektu, čiji su glavni ciljevi dobijanje autokefalnosti i pohod na imovinu SPC u Hrvatskoj, smatra predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.Iako takozvana HPC još nije uspela da se upiše u Evidenciju verskih zajednica u Hrvatskoj zbog administrativnih prepreka sadašnje vlasti, Štrbac procenjuje da je pitanje dana kada će se to desiti. A onda će samoproglašeni arhiepiskop samozvane HPC Aleksandar i njegovi promoteri u Hrvatskoj pojačati svoju kampanju i lov na sledbenike, čiji je broj, prema zvaničnim podacima, dostigao skoro 16.000.

„Hrvatska pravoslavna crkva“ – političko i duhovno nasilje nad Srbima

Hrvatska pravoslavna crkva ne postoji, niti može postojati jer to je političko i duhovno nasilje nad srpskim i duhovnim i nacionalnim bićem. Današnji sledbenici klerofašističke i nacističke Nezavisne Države hrvatske (NDH) pokušavaju da učine ono što ozloglašeni ustaški režim nije uspeo, kaže za Sputnjik kulturolog prof. dr Jovan Janjić.

Kad nisu uspeli da genocidom ponište srpsko nacionalno biće na području te necivilizacijske i nakazne tvorevine, onda su pokušali da ga duhovno ubiju i ponište stvaranjem tzv. HPC 1942. godine na inicijativu zločinca Ante Pavelića, a nažalost i danas sledbenici tog zla pokušavaju da isto učine, dodaje Janjić.

Nekanonska crkva – sledbenica nacističke NDH

Sledbenici Pavelića danas pokušavaju da izvrše pritisak na preostali srpski narod, koji je spao na tri odsto stanovništva kako je to Franjo Tuđman projektovao, da bi se duhovno ubio i preveo u tobožnje Hrvate pravoslavne vere, čime bi bio izbrisan njihov i nacionalni i duhovni identitet, smatra Janjić.

Cilj im je ne samo uklanjanja Srba kao nacionalne zajednice nego i pravoslavne vere s područja Hrvatske, a onda i oduzimanje vekovima sticane ogromne imovine koju Srpska pravoslavna crkva ima na području Republike Hrvatske.

„Da su to sledbenici te klerofašističke i nacističke tvorevine NDH, oni to sami pokazuju u svojim objavama tako što otvoreno kažu da se pozivaju na nekakav kontinuitet te nazovi HPC koju je Pavelić osnovao 1942. iako ona formalno-pravno nije ustanovljena i oformljena po crkvenim kanonima, niti je priznata od bilo koje autokefalne crkve. Ali eto, danas zagovornici tog zla istrajavaju na tome“, kaže naš sagovornik.

Sledbenici tzv. HPC objavljuju danas kartu tzv. NDH što pokazuje da su im cilj i namere jasne, ističe Janjić i dodaje da bi najgore bilo ćutati o tome iako je reč o nekaknonskom i nepravnom aktu, koji se uz pomoć politike pokušava instrumentačlizovati i nametnuti kao nešto što je moguće.

„Srpska država i Srpska crkva i sva srpska inteligencija moraju reagovati na takve pojave bez obzira što su to sulude i neosnovane ideje jer u svetu danas, nažalost, vlada zlo i lako se neki mogu povesti za tako suludim idejama. Dakle, mora se braniti ono što je srpska imovina i što je srpski nacionalni i duhovni identitet“.

Podilaženje nacizmu – priznavanje tzv. Pravoslavne crkve u Ukrajini

Nažalost, sledbenici nacističkih ideja na području Hrvatske ohrabreni su dešavanjima na globalnom planu, odnosno podilaženju nacizmu koji se očituje preko rata kog NATO vodi protiv Rusije na području Ukrajine.

Samim tim što je Carigradska patrijaršija koja je pod uticajem zapadnih centara moći priznala dve raskolničke organizacije za tobožnju crkvu, to je bilo ohrabrenje za sve duge koji pokušavaju po istom šablonu da deluju i u cilju promovisanja nacizma pokušavaju da od nekih ili nepostojećih ili necrkvenih udruženja stvore tobožnju crkvu.

To po kanonima nije moguće, a to što je Carigradska patrijaršija uradila u Ukrajini neće proći, niti će moći da ostane jer ta tzv. Pravoslavna crkva u Ukrajini, nastala od dve raskolničke organizacije – nije crkva.Paracrkvena organizacija unosi smutnju u narod

Zato tzv. HPC neće biti kanonska crkva nikada, jer crkve koje su ostale dosledne svojim kanonima i veri ne mogu je nikada priznati, ali se nažalost može stvoriti neki politički efekat koji će onda podstaći neke da vrše pritisak na srpsku crkvu, državu i narod u celini da se odrekne svog duhovnog bića na području Hrvatske.

„Rekao bih da ponovo maštaju o granicama NDH a to znači da obuhvate ne samo Hrvatsku nego i BiH, čak i delove Srbije. Setimo se da su okupirali Srem u toku Drugog svetskog rata. Ali, po kanonima i važećim pravnim aktima oni nemaju šanse ni za kakav uspeh. Dakle, moguće je jedino da se nasiljem proizvede određena šteta, ali se oni nikad ne mogu konstituisati bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve i bez priznanja autokefalnih pomesnih pravoslavnih crkava. To može biti samo neka paracrkvena organizacija koja će unositi smutnju u narod“, zaključio je Janjić.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Gagi says:

  Posto je komunizam malo zakazao, a, bio je prelazna faza od pravoslavlja ka katolicizmu, sada su stvorili novu alternativnu varijantu. Nije ovo jedina varijanta i udar na nas, ima danas u Srbiji Jehova i svakakvih kurta i murta, prosirio se korov na sve strane. Naravno, "patriote" na vlasti sve to gledaju otvorenih ociju. Dupe svoje ce da prodaju da bi uzivali u svom otetom kapitalu od naroda.

 2. Kinzhal says:

  A bune se kada im se kaže da je ova "država" isto ustaska kao i ndh sto im je bila, bez ikakve razlike. Samo oni ne zelw da bastine luzerstvo, a uskoro krece epilog u kojem ce ponovo biti luzeri i izgubiti i ovakvu, vazalnu drzavu 4.Nato/Eu rajha. Jer oni bi hteli da su kulturni, pravedni i sve lose atribute da pripisu nama, tako ih uče njihovi dusebriznici iz vatikana i Usa,sve sami lazovi, gusari i prevaranti...jer njihova crkva kao i svaka religija je isključiva u smislu,samo smo mi pravi a drugi su nevernici i zli..."lep" način da se sakriju sve devijacije takvih naroda, tj. "naroda", jer oni nisu narod, oni su samo vatikaneri. Stiže epilog '90-ih, sa Rusijom ćemo uništiti sve fasiste i klerofasiste.

  • Kinzhal says:

   ...sad vidim, pored plakata ona ustaša koji ima neki ustaški potkast. Taj ni samog sebe ne razume.

 3. Cmarkovic C. says:

  Molim za objasnjenje sta znaci takozvana HPC!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *