Nastaje tzv. vojska Kosova

Nastaje tzv. vojska Kosova

9 jula 2013

dru-velika-albanija_620x01128267369Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen saopštio je da su Kosovske bezbednosne snage dostigle „pun operativni kapacitet“. Sa osnivanjem KBS se zvanični Beograd nikada nije složio iz uverenja da će iz njih nastati vojska Kosova, piše „Politika“.

„KBS je u potpunosti u stanju da izvrši sve zadatke koji mu se povere u skladu sa njihovim mandatom i standardima NATO-a“, naveo je Rasmusen u saopštenju objavljenom na sajtu ovog vojnog saveza zahvaljujući tom prilikom pripadnicima Kfora „za sve što su učinili kako bi pomogli izgradnju tih snaga“.

U saopštenju Rasmusena se tvrdi da misija KBS-a ostaje „kakva je i bila“ – da sprovodi operacije zaštite civila, da pomaže civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa i drugih vanrednih situacija, kao i da će NATO nastaviti da pruža pomoć i savete ovoj formaciji. On je pozvao pripadnike svih zajednica na Kosovu da razmisle o uključivanju u KBS kako bi one postale „istinski multietničke i reprezentativne snage“.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, kaže za „Politiku“ da KBS i dalje ne mogu da imaju legalitet jer je njihovo postojanje u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. On podseća da je ova formacija nastala posle samoproglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, i to iz Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) koji je stvoren iz Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

U ovoj formaciji bili su ozloglašeni pojedinci, kao što je ratni komandant OVK Sulejman Selimi zvani Sultan, protiv koga se danas i u Prištini vodi krivični postupak. Ove snage osnovane su početkom 2009. godine, uz obrazloženje da su u skladu sa Ahtisarijevim planom. Imaju oko 2.500 pripadnika, nedavno je na Kosovu sprovedena kampanja sa ciljem da se više pripadnika manjina priključi ovoj formaciji.

Po osnivanju KBS-a koji je podržao NATO, odnosi Vojske Srbije i Kfora izvesno vreme bili su spušteni na tehnički novo, odnosno nisu se održavali sastanci načelnika Generalštaba VS i komandanta Kfora.

(Politika)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *