Nastava na srpskom u austrijskim školama?

Nastava na srpskom u austrijskim školama?

14 jula 2013

35124_vest_pravopis-i-recnik637611401Pitanje mogućnosti nastave srpskog jezika i ćirilice u austrijskim školama stiglo je i do parlamenta te države. U diskusiju o izmeni nastave na bosansko-hrvatsko-srpskom (BHS) jeziku u austrijskim školama, predsednik grupe prijateljstva Austrija-Srbija i poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Johan Majer uputio je ministarki obrazovanja, umetnosti i kulture Klaudiji Šmit parlamentarni upit na temu srpskog jezika.

On je, u svom upitu, koji je podneo pred kraj redovnog zasedanja parlamenta u petak, naveo da je, za dobru integraciju, pored znanja jezika zemlje domaćina, važno znanje sopstvenog maternjeg jezika u reči i pismu, a kod srpskog jezika je, prema oceni lingvista, važno učenje ćirilice u okviru nastave. Time, kako je podvukao Majer, se čuva kulturni identitet.

S tim u vezi je poslanik SPO zatražio od Ministarstva odgovor na pitanja vezanih za protekle dve školske godine, između ostalog o broju i neophodnom obrazovanju nastavnika koji predaju srpski jezik.

Takođe on želi da zna koliko je dece u prošloj školskoj godini pohađalo nastavu na srpskom jeziku, i koliko ih je učilo ćirilicu, u koliko osnovnih škola je protekle školske godine predavan srpski jezik, koliko sati, i da li su učili ćirilično pismo.

Majera je takođe interesovalo koliko đaka je pohađalo srpski jezik u okviru redovne nastave, i koliko izvan redovnog nastavnog programa.

Odgovor na parlamentarni upit ministarka je dužna da da, kako to nalaže procedura, dostavi najkasnije do 5. septembra.

Savez Srba u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču pojačali su svoje aktivnosti na polju uveravanja austrijskih vlasti da je potrebno da se uvede nastava na srpskom jeziku za đake srpskog porekla, umesto dosadašnje nastave na veštačkom BHS jeziku.

Naime, u školama širom Austrije đacima porekla sa prostora bivše Jugoslavije pomaže se, u okviru nastave, savladavanje gradiva na BHS jeziku.

Srpska udruženja smatraju da Srbi, pošto su, posle Nemaca, najveća strana zajednica u Austriji, treba da dobiju pravo da njihova deca uče srpski jezik.

Nakon prijema Hrvatske u EU hrvatski je postao zvaničan jezik Unije, te će i Austrija morati da se prilagodi tome, tako da će zasigurno u narednoj školskoj godini biti još intenzivnija diskusija o nastavi na BHS, odnosno razdvajanja jezika sa prostora bivše Jugoslavije.

(Bigportal.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *