375009_vukovar-cirilicna-tabla-beta_f„Štab za odbranu hrvatskog Vukovara“ demantovao je danas medijske navode da je s premijerom Zoranom Milanovićem pre dva dana postigao dogovor da se dvojezične ploče više ne uklanjaju.

U saopštenju se navodi da Štab „niti može, niti hoće da čuva protivustavno i protivzakonito postavljene predmete“, javila je Hina.

„Štab za odbranu hrvatskog Vukovara nije s vladom i njenim predsednikom postigao dogovor da se dvojezične ploče više neće uklanjati. To je izmišljotina“, tvrdi se u saopštenju.

Pored, kako kažu, neistinitog izveštavanja, Štab je medijima zamerio i da su prećutali njihove glavne poruke vladi, premijeru i hrvatskoj javnosti.

Štab je istakao da ne odstupa od stava da vlada insistiranjem na dvojezičnim tablama u Vukovaru krši član 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjima i član 16 ustava, kao i da je popis stanovništva u Vukovaru falsifikovan i da kao takav ne može biti podloga za primenu zakona.

Pre dva dana Milanović je, nakon četvoročasovnih razgovora, potvrdio da se policija od te večeri povlači sa ulica Vukovara, jer je ocenjeno da je nepotrebna.