НАСТАВЉА СЕ НАЦИСТИЧКО ЛУДОВАЊЕ КАНАДЕ

NASTAVLJA SE NACISTIČKO LUDOVANJE KANADE

1 oktobra 2023

PRAŠINA koju su nedavno podigli članovi kanadskog parlamenta u društvu premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i nemačke ambasadorke, pozdravljajući ovacijama ukrajinskog nacistu Jaroslava Hunku (98) nije se ni slegla, a osramotio se i – Univerzitet Alberta. Ispostavilo se da ovaj kanadski fakultet ima zadužbinu nazvanu po nacističkom veteranu, čija porodica je čak glavni donator?! Čelnici su brže-bolje saopštili da stavljaju katanac na vrata fonda.

– Doneli smo odluku da zatvorimo zadužbinu i vratimo sredstva donatoru. Univerzitet žali zbog nenamerne štete – istakao je prorektor Univerziteta Alberta Verna Jiu.Hunkina porodica 2019. godine donirala je 30.000 dolara za osnivanje zadužbine, nazvane po njemu i njegovoj supruzi, na Kanadskom institutu za ukrajinske studije Univerziteta Alberta. Hunka je, inače, bivši pripadnik dobrovoljačke divizije Vafen SS, čiji su deo bili ukrajinski nacisti, a koja je bila poznata po zločinima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Jevrejska organizacija „Sajmon Vizental centar“ (FSVC) pozdravila je zatvaranje zadužbine.

– Nažalost, ovo je samo jedan primer zadužbina na Kanadskom institutu za ukrajinske studije nazvanih po pripadnicima SS grupa. Fond Hunka je bio samo vrh ledenog brega u pogledu nacističkih veza Univerziteta Alberta. I bivši kancelar univerziteta Piter Savarin je bio pripadnik ozloglašene ukrajinske nacističke jedinice – izjavio je Den Paneton iz FSVC za kanadske medije.

Zbog skandala iz kanadskog parlamenta javnosti se izvinio i kanadski premijer Džastin Trudo, rekavši da su prisutni skandirali „nesvesni konteksta“, dok je predsedavajući Donjeg doma parlamenta Entoni Rot, koji je za govornicom odao počast Hunki predstavivši ga kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“, bio prinuđen da podnese ostavku.

Hunki je u sali kanadskog parlamenta pljeskala i nemačka ambasadorka u Kanadi Sabina Šparvaser. Kako bi „opralo“ njenu bruku, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je branilo da nije znala za Hulkinu nacističku prošlost.

– Incident je neprihvatljiv, ali Hulkin pravi identitet nije bio poznat ni ambasadorki Nemačke, ali ni drugima u publici, pošto događaj nije unapred najavljen – rekao je portparol MIP Nemačke Sebastijan Fišer.

No, pravdanja kanadskih zvaničnika da nisu znali kome pljeskaju usred visokog doma malo ko veruje. Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova izjavila je da nije tačno da nisu znali ko je Hulka.

– Kanadske vlasti nastavljaju da prave spektakl. Premijer Trudo se „najiskrenije“ izvinio. Kaže da nije kriv, nije znao. To je, naravno, laž. Svi su sve znali – navela je Zaharova na „Telegramu“.

Moskva i Poljska traže istragu

POVODOM skandala u kanadskom parlamentu regovala je i Moskva, koja je incident nazvala „ciničnom zloupotrebom sećanja na žrtve nacizma i primerom očigledne rusofobije“. Takođe, zvaničnici su istakli i da bi Rusija mogla da pokrene istragu o potencijalnim ratnim zločinima i, čak, da zatraži izručenje Hunke. Poljska je takođe pozvala da se istraže potencijalni ratni zločini koje je počinio Hunka.

KOMENTARI12 komentara

 1. Hector says:

  Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaže svoj trag.

 2. eksilencija Hill of shit says:

  Jako puno,da ne kažem svi ti nacisti u Kanadi su manje ili vise bogati,naravno ne zbog pameti i postenja nego zbog lopovluka tokom 2.sv.rata. Sa pokradenim zlatom i novcem u Kanadi su pokupovali velike ciglene kuće sto je tamo luksuz i pootvarali manje ili veće biznise, zaposljavali se po državnim institucijama...to je razlog zasto je ovaj Hunka bio donator ovog sveučilišta.

 3. Miroslav says:

  Nacisti vladaju, samo treba da ih prepoznamo. Klaus Švab je Nacista a osnivač je Svetskog Ekonomskog Foruma. Onda imamo Varner von Brauna koji je osnovao NASU. Onda imamo većinu EU političara koji su direktnog porekla Nacista. Ima ih na sve strane.

  • eksilencija Hill of shit says:

   Nacisti su evropski vatikansko-katolicki ekstremisti pod upravljanjem anglo-cionisticke bande a islamo-fašisti svih tih njihovih grupa su sa azijsko-afričkog podrucja pod upravom istih. U iskljucivim (fasistickim) i fanatickim religijama kakve su hriscanstvo i islam bilo je lako stvoriti nacisticke i fasisticke teroriste i koriste ih već oko 100 godina za ekonomsku i politicku destabilizaciju evrope, azije i afrike u cilju svoje hegemonije nad ostalima. Nacisti kao hriscanski teroristi, kao i islamisti kao islamski teroristi samo su instrument u rukama anglo-cionista.

 4. Čitalac says:

  Drugim rečima Častin nije znao da mu je prezime Trudo!? Ko će u to da mu poveruje? Možda ona sobarica? Da nije znao, po prirodi posla inače dobro obavešteni kanadski premijer, a ne francuska sobarica sa kojom se hoće javnosti da predstavi, da ima posla sa ukrajinskim nacistom J. Hunkom, "borcem" dobrovoljačke po zlu čuvene vafen SS divizije Galicija koja je počinila razne navedene zločine tokom Drugog svetskog rata može da pije vodu samo kod žednih i priglupih. Krajnje loše obaveštenih. U ovakve ni pod razno ne spadaju kanadski premijer, nemačka ambasadorka a naročito V. Zelenski. Zbog svega bi Trudo ako drži do dostojanstva, obzira prema stradalnim narodima morao podneti neopozivu ostavku! Inače je vlastoljubiv po svaku cenu.

 5. padre says:

  Ovo me podseća na one ostarele plejbojeve zečice, koje sad prićaju, kako je Hefner bio užasan seksualni manijak, koji seo komio na njih jaden i nevine, koje nisu znale, štase dešava, i pravio orgije!

 6. Čitalac says:

  Drugim rečima Častin nije znao da mu je prezime Trudo!? Ko će u to da mu poveruje? Da nije znao, po prirodi posla inače dobro obavešteni kanadski premijer, a ne francuska sobarica sa kojom se hoće javnosti da predstavi, da ima posla sa ukrajinskim nacistom J. Hunkom, "borcem" dobrovoljačke po zlu čuvene vafen SS divizije Galicija koja je počinila razne navedene zločine tokom Drugog svetskog rata može da pije vodu samo kod neukih. U ovakve ni pod razno ne spadaju kanadski premijer, nemačka ambasadorka a naročito V. Zelenski. Zbog svega bi Trudo ako drži do dostojanstva, obzira prema stradalnim narodima morao podneti neopozivu ostavku! Inače je vlastoljubiv po svaku cenu.

  • Čitalac says:

   Izgleda da se planski išlo po principu ako prođe!? Kako nije prošlo logično bi bilo da Trudo podnese ostavku, a ostali kako im drago.

 7. Pingback: NASTAVLJA SE NACISTIČKO LUDOVANJE KANADE – Sedma Sila

 8. michael pan says:

  Ceo zapad je nacisticki. To im je glavna ideilogija i razlog postojanja.

 9. da da says:

  Mali nacista sa jevrejskom nosurdom se smeje u skupštini kanade,dok mu istovremeno mobilisani ginu u talasima na južnodonjeckom,zaporoškom i kupjanskom napravljeniju.Njega zanimaju samo pare.Vojska koja se preda momentalno dolazi do katarze i shvata za koga je ginula,naravno propriča čisto ruski,nekim nepisanim pravilom,doznaće se nekad.

 10. persida says:

  Rusija samo prdi, a nijednog nacistu nije osudila na dozivotnu robiju. Dajte da to vidimo na medijima. Nema, bato. Samo prete, a posle nista, muk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *