Настављају се муке владике Јована

Nastavljaju se muke vladike Jovana

20 januara 2015

dru-vladika jovan_620x0Poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve, arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan (Vraniškovski), ostaje utamničen u kazamatu Idrizovo kod Skoplja, uprkos prethodnim zvaničnim najavama da će u ponedeljak, na Bogojavljenje, dobiti „uslovni otpust“, po zahtevu Uprave zatvora. U poslednji čas, iz Javnog tužilaštva Makedonije, neočekivano i suprotno prethodnom aktu saglasnosti, upućena je žalba na rešenje Krivičnog suda u Skoplju.

Do odluke Apelacinog suda u Skoplju, prema nadležnosti u postupku po uloženoj žalbi, arhiepiskop Jovan ostaje u zatvoru Idrizovo. Šta je uticalo na promenu odluke javnog tužilaštva, nije do kraja poznato. Tek poslednjeg dana žalbenog roka na rešenje Prvog osnovnog suda u Skoplju upućena je – žalba.

Podnošenje žalbe potvrdila je portparolka državnog javnog tužilaštva Makedonije Elizabeta Nedanovska, naglasivši da će detalji biti naknadno saopšteni.

Javno tužilaštvo je 12. januara saopštenjem potvrdilo da osuđenik Vraniškovski uspunjava zakonom predviđene uslove za oslobađanje.

– Dosada je izdržao ukupno 36 meseci zatvora, što znači da je izdržao polovinu zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen. Za vreme izdržavanja ponašao se primerno, poštujući kućni red u zatvoru i izvršavajući radne obaveze – precizirano je u pomenutom saopštenju Javnog tužilaštva Makedonije.

Istovremeno tada je zvanično konstatovano da „imajući u vidu da je osuđeni izdržao više od polovine zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen, a da je pričinjena šteta delovanjem Jovana Vraniškovskog – nadoknađena, Osnovno javno tužilaštvo smatra da su ispunjeni zakonski uslovi prema osuđenom Jovanu Vraniškovskom da se primeni institut ‘uslovni otpust'“.

No, posle najnovijeg, neočekivanog obrta u stavu Javnog tužilaštva Makedonije, direktor zatvora Idrizovo, Živko Pejkovski rekao je da „Vraniškovski ostaje u zatvoru, jer čekamo pravosnažnost rešenja“.

„RESOCIJALIZOVAO SE“

U rešenju Krivičnog suda u Skoplju je potvrđeno da je zahtev za oslobađanje Vraniškovskog dobijen od uprave Kazneno-popravne ustanove Idrizovo – osnovan, jer se osuđenik resocijalizovao, a sa odležanim periodom dužim od polovine zatvorske kazne, stekao je takvo pravo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *