NASTAVLJAJU SE NEMIRI U AMERIČKOM GRADU FERGUSON: Sukobi, pucnjava i suzavac (VIDEO))

NASTAVLJAJU SE NEMIRI U AMERIČKOM GRADU FERGUSON: Sukobi, pucnjava i suzavac (VIDEO))

13 avgusta 2014

sukobi-pucnjava-i-suzavacSituacija u gradu Ferguson, u američkoj saveznoj državi Misuri, okrug Sent Luis, dodatno je eskalirala te je policija tokom noći upotrebila oružje i suzavac. Podsetimo, nemiri su izbili u malom gradu nakon što je lokalna policija ubila 18-godišnjeg nenaoružanog crnca Majkla Brauna.

Nakon ubistva Brauna krenuli su protesti, a uskoro prerastuju u nemire koji traju već dve noći u nizu.

Porodica ubijenog mladića angažovala je advokata koji je zastupao porodicu ubijenog Trajvona Martina, takođe nenaoružanog crnog mladića koji je 2012. ubijen te je zbog tog incidenta došlo do masovnih protesta širom SAD-a. Ova situacija mogla bi biti vrlo slična.

Majka ubijenog Brauna sinoć je pozvala na mir, no demonstranti poručuju kako neće odustati sve dok se policijski službenik koji je ubio Brauna ne privedu.

Na nekoliko lokacija policija je upotrebila suzavac. Demonstranti su odlučni, ovo je slučaj koji je mnoge podsetio na ubistvo Trajvona Martina, što dodatno podiže tenzije. “Nećemo dopustiti da ovo prođe, ljudi se osećaju kao i u slučaju Trajvona Martina, da nema pravde”, rekla je jedna od demonstrankinja, Drej Haris.

Portparol policije u okrugu Sent Luis, Brajan Šellman, rekao je kako demonstranti policiju napadaju bocama i kamenjem te kako su zbog toga reagovali suzavcem. Lokalni mediji prenose kako je od ponedeljka uveče do utorka ujutro uhapšeno preko 50 osoba.

Nemiri traju od nedelju uveče kada su po prvi put protesti prerasli u nemire. Za vreme nemira su pljačkani dućani, razbijana stakla i automobili. Istragu o slučaju ubijenog Brauna je  od lokalne policije preuzeo FBI.

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je istragu o Braunovoj smrti. Očevici su rekli da je Braun podigao ruke u vis pre nego što je neimenovani policajac prišao i više puta pucao u njega iz pištolja.

Istražitelji nisu želeli da saopšte identitet policajca, kao ni koje je rase, ali je policajac udaljen sa posla. Ranije je saopšteno da je na Brauna policajac ispalio više hitaca posle svadje koja je izbila izmedju njih dvojice i još jedne osobe.

Predstavnik najvećeg udruženja američkih crnaca NAACP Rut Nikols rekla je da što je “dosta, dosta je”, a trenutnu situaciju opisala kao “vanredno stanje”.

“Želimo pravdu za svog sina”, poručio je otac ubijenog.

Grad Ferguson ima 21,000 stanovnika, oko dve trećine stanovnika su crnci. Lokalna policija u gradu ima 53 službenika, svega trojica su crnci. Među demonstrantima bilo je i belaca koji su takođe žestoko osudili policijsku brutalnost.

Profesor političkih nauka sa univerziteta u Sent Luisu, Teri Džons, rekao je kako grad Ferguson u poslednjih 40 godina od većinski belačkog grada postao većinski crnački.

“Tu postoji duga istorija rasne nepravde. Polako, ali ne baš sigurno, metropolitanska zona Sent Luisa nastoji pronaći put iz toga”, rekao je Džons.

(Advance, Agencije, Srbin.info)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *