НАСТАВНИЦА ИЗ ПОДГОРИЦЕ ДОБИЛА ОТКАЗ јер је рекла ђацима да су ЦРНОГОРЦИ – СРБИ

NASTAVNICA IZ PODGORICE DOBILA OTKAZ jer je rekla đacima da su CRNOGORCI – SRBI

25 maja 2020

Nastavnica fizičkog iz podgoričke Osnovne škole „Sutjeska“ dobila je otkaz jer je đacima na času rekla da su Crnogorci zapravo Srbi.

Iz Ministarstva prosvete Crne Gore potvrdili su da se ovaj slučaj dogodio pre tri meseca, ali su ga tek sada objavile „Dnevne novine“, prenosi RTCG.„U istoriji su se zvali Srbi, ovo su bili Srbi iz Srbije, a ovo Srbi iz Crne Gore. Pošto se Crna Gora odvojila kao ravnopravna država, niko ne voli da mu se ljudi po nacionalnosti zovu Srbi nego Crnogorci, iako nacionalnost kao crnogorska ne postoji… Crna Gora se odvojila, ima svoju državu i hoće da ima crnogorski jezik i crnogorsku crkvu. E, tu je problem, što ne možeš ti sada što je do juče bila Srpska pravoslavna crkva da kažeš da je to Crnogorska pravoslavna crkva. Ne možeš jer nije to crnogorska, već srpska pravoslavna crkva. Narod ne želi da ide u Crnogorsku pravoslavnu crkvu jer ta crkva ne postoji…Zato narod šeta…“, rekla je, prema pisanju Dnevnih novina, nastavnica na času, objašnjavajući zašto nije dobar Zakon o slobodi veroispovesti.

Iz škole su takođe potvrdili da se slučaj dogodio, te da je sproveden disciplinski postupak zbog „zloupotrebe dece u političke svrhe“, te da je nastavnica dobila otkaz zbog toga.

„Nekima smeta što se crkva zove Srpska, jer misle da je to srbijanska…E tu je problem, to nije srbijanska nego srpska, u koju smo svi do juče išli, i sad ako nas puste da potpišemo zakon (Zakon o slobodi veroispovesti) da sve što je crkveno postane državno, onda će i neke druge tačke u tom zakonu za koje narod nije informisan javno da se sporazumeju da tako bude do kraja i onda narod šeta, zato narod šeta. Ne može neko da ti kaže do juče se slavila slava Sveti Vasilije Ostroški, ili Sveti Ilija Prorok ili Sveti Luka i onda ti neko dođe i kaže ne, od sutra se to zove ovako. Ako je moj đed, tvoj đed, njen prađed slavio Svetog Arhangela Mihaila, on će ceo život da slavi tu slavu, to je Sveti Arhangel Mihailo ceo život, ne može neko da dođe i da ga prekrsti i da ti kaže to nije to. Ne možete da menjate nešto što su vaši koreni. Neko pokušava da u to uvede politiku, a to nema veze sa politikom”, rekla je, prema navodima Dnevnih novina, nastavnica.

Iz Uprave škole naveli su da su sproveli postupak utvrđivanja odgovornosti uz podršku Ministarstva prosvete Crne Gore, koje je „tražilo da se slučaj u potpunosti rasvetli“., posle čega je prekinut radni odnos sa nastavnicom.

Slučaj je sada na sudu, pošto je nastavnica podnela tužbu.

Iz Ministarstva prosvete Crne Gore naveli su da je u školi „došlo do zapanjujuće zloupotrebe maloletne dece u političke svrhe od jedne neodgovorne nastavnice“. Dodaju da su „zato sve vreme bili podrška upravi u nameri da iskoristi sva zakonska ovlašćenja kojima raspolaže i najrigoroznije sankcioniše takvo ponašanje, jer nam je zajednička dužnost da školu učinimo bezbednim, a ne mestom brutalne indoktrinacije”.

Direktor škole Vesko Gagović kazao je da ne škola sprovela postupak u skladu sa zakonom.

„Došlo je do ozbiljnih prekoračenja ovlašćenja i zloupotrebe položaja od jedne nastavnice. U interesu je škole, odnosno dece, da se takve stvari ne dešavaju, ali i da se ovaj slučaj ne politizuje”, kazao je Gagović.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Dražen Jovan Petrović says:

  Naravno da su crnogorci etnički Srbi.Svi moji preci su porijeklom iz Crne Gore i svi su Srbi.Pojam Srbin je čvrsto nacionalno određenje svih nas,a izrazi crnogorac,hercegovac,bosanac ili dalmatinac označavaju našu regionalnu pripadnost.Da zaključim,ja sam po regionalnom porijeklu crnogorac,a po nacionalnosti Srbin.

 2. Kulak says:

  Otkaz mora dobiti onaj ko izjavi da crnogorac nije Srbin.

 3. Za Srbiju says:

  Demoni zabranjuju istinu, jer vladaju pomoću laži. Oni koji istraju u istini, ne odriču se Boga, jer Bog je istina. Imamo slobodu izbora, da li ćemo se boridi za istinu i pravdu ili ćemo služiti demonima.

 4. Zoran says:

  Sta bi dobila da je u Srbiji rekla da su Srbi Hrvati? ")

 5. Crni George says:

  Crnogorci su formirani kao srpska plemena sa morske strane da bi zaštitila Srbiju od albanaca, arbanasa, turaka i ostalih otpadnika, serdari su bile najbolje srpske vojskovođe, e sad, jedino što je Milo raširio virus da svojim Srbima napravi demenciju u mozgu. Živela crnogorska Srbija, živeo Amfilohije sveti čovek srpski koji pamti šta je odakle je i đe ga je mati istovarila i zašto. Otac mu beše pobožan a on sam je sveti čovek srpski.

 6. Nemanja says:

  Veliko postovanje nastavnici za istinu koju je rekla i hrabrost da kaze u ovom vremenu. E sad da li je to trebala da prica djacima jer to nije iz njenog opisa predmeta. Prihvatam samo ako je rec o generalnom nacelu da nastavnica ne bi trebala djacima da govori ni na primer koji je dan ni godina nego samo da predaje fizicko.

 7. deda mraz says:

  Svim komunistima iz CG zabraniti ulazak u Srbiju,nesvatljiva je ustaska i komunisticka ljubav koja traje zvanicno od drezdenskog kongresa i njihova zajednicka mrznja prema Srbima.Od tih sto se tako ponasaju prema Srbima deca studiraju u BG ili NS,a oni peru kriminalne pare gradeci stanove po BG ili NS ili reketiraju kafedjije i otimaju lokale.Nasa preostala komunisticka elita iz kruga dvojke im to omogucava jer su braca po komunistickoj krvi.

  • Miraš says:

   Partijaši (preletačevići) se uvek priklanjaju onome što vlada, idu ko telad tamo gde su pune jasle. Stari partijaši su se pretežno uklopili u novo partijanje i to pod nadzorom Zapada.

 8. Sloba says:

  Srbija treba da pomogne nastavnicu, u ovom prelaznom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *