Nastavnici nemaju ni za porez

Nastavnici nemaju ni za porez

11 oktobra 2013

Dejana-Ivanovic-Piše: Dejana Ivanović

„Stezanje kaiša” u javnom sektoru dodatnim oporezivanjem plata većih od 60.000 dinara neće osetiti nastavnici u osnovnim i srednjim školama, mada se i njihova primanja obezbeđuju iz državne kase.

Ova vest bi možda i bila za radovanje armiji od 78.000 nastavnika koliko ih ima u Srbiji, kada razlog za njihovo izuzimanje iz mera štednje ne bi bio krajnje poražavajući: čak ni direktori škola nemaju platu veću od 55.000 dinara, dok profesor početnik mesečno dobija oko 43.000 dinara.

I dok sindikalci u prosveti „zahvaljuju” vladi što je „mislila o prosvetnim radnicima koji po ekonomskim mogućnostima ne pripadaju čak ni srednjem sloju srpskog društva”, podatak da su sve plate prosvetara manje od 60.000 dinara možda najbolje objašnjava zbog čega nam je obrazovni sistem u katastrofalnom stanju.

Mnogi osmaci iz osnovne škole izlaze nepismeni. To su nam jasno stavile na znanje i bivše prosvetne vlasti kada su u junu 2012. odlučile da se osmacima koji na pitanje „Ko je napisao ’Gorski vijenac’?” odgovore „petar petrović njegoš”, ovaj odgovor prizna – jer su pokazali da znaju gradivo. Onaj drugi deo – da su pokazali i elementarno nepoznavanje pravopisa, nadležne u prosveti nije uzbudio.

U srednjoj školi veliki broj đaka svoje neznanje samo produbljuje. Mnogo puta do sada čuli smo da je razlog za to nemotivisanost nastavnika da se potrude kako bi zainteresovali decu za ono što predaju.

Ruku na srce, teško je da profesor sa ovakvim primanjima bude motivisan. Da bi neko postao učitelj ili nastavnik mora da diplomira, završi praksu, polaže za licencu… A kad se zaposli, s platom od 43.000 dinara ili koju hiljadu više (ali daleko manje od potrošačke korpe koja iznosi 61.000 dinara), ne može da plati račune i obezbedi hranu, obuću, odeću za sebe i porodicu… Pod takvim pritiskom teško je naći motiv i raditi vrhunski. Većina ovih profesora ima i po šest časova dnevno i to u odeljenjima sa više od 35 đaka. Kada se sve to sabere jasno je zašto su nastavnici nemotivisani, ali i zbog čega nam je obrazovni sistem tako loš.

Sada će oni koji imaju manja primanja od nastavnika reći da je njihov položaj daleko teži i da plate profesora i nisu tako male. Biće i onih koji smatraju da nastavnik treba pošteno da radi svoj posao bez obzira na platu. Sve je to tačno, ali je tačno i da je čitava jedna profesija od koje zavisi znanje naše dece dovedena na rub siromaštva.

Baš zbog te naše dece trebalo bi konačno da se suočimo s činjenicom da obrazovni sistem ne valja i da ga treba menjati. A uz to, sigurno se može naći i način da oni nastavnici koji se bore da deca nešto nauče budu nagrađeni za svoj rad, a ne da svi rade za sličnu platu. Onda bi ovakvih nastavnika bilo više, a deca nam ne bi upisivala fakultet – nepismena.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    U školama ima barem 30-35% viškanastavnog i administrativnog osoblja. Toga se treba rešiti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *