НАТАША КАНДИЋ И СОЊА БИСЕРКО ЗАЈАУКАЛЕ КОД МОГЕРИНИЈЕВЕ: „Спасите Косово“

NATAŠA KANDIĆ I SONJA BISERKO ZAJAUKALE KOD MOGERINIJEVE: „Spasite Kosovo“

7 avgusta 2018

Više organizacija civilnog društva iz Beograda i Prištine uputilo je pismo šefici doplomatije EU Federiki Mogerini sa pozivom da se izjasni protiv podele Kosova ili razmene teritorija na etničkom principu, saznaje Tanjug.– Sve češći nagoveštaji mogućnosti prekrajanja granica šalju vrlo opasnu poruku građanima Srbije i Kosova, ali i celom regionu, da postoji realna mogućnost legitimisanja opasnog pricipa etnickog vlasništva nad teritorijom – principa koji je ovaj region u nekoliko navrata gurnuo u krvave sukobe – navodi se u pismu, u koje je Tanjug imao uvid.

Podela Kosova, kako navode, proizvela bi lancanu reakciju i u drugim balkanskim državama i dovela do brojnih zahteva za promenama granica na Balkanu, što bi otvorilo vrata novim sukobima, a Srbima i Albancima poslala poruka da treba se presele u „svoju“ etničku državu.

U regionu je neohodno uspostaviti trajni mir i prihvatiti interkulturalnost i multietničnost kao neophodni preduslov razvoja i EU integracija. Etnicki čiste države, prevaziđeni su model iz 19. veka, ne smeju biti ciljevi ničije politike niti smeju biti tolerisani i podržani od predstavnika međunarodne zajednice, navodi se u pismu.

Organizacije civilnog društva pozivaju međunarodno zajednicu, ali pre svega vlasti u Srbiji i na Kosovu, da se tokom pregovora posvete stvaranju najboljih mogućih uslova za život svih stanovnika Kosova uključujući slobodu kretanja, poslovanja i međunarodne saradnje, obezbeđivanju pretpostavki da se zločini iz prošlosti više nikad ne ponov.

Pismo je potpisalo tridesetak nevladinih organizacija među kojima su: Centar za prakticnu politiku, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje žena Peščanik, Kosovo Ašociation Chopin, Centre for Social Groups Development- CSGD, Kosovo Women“s Network, Kosova Democratic Institute i drugi.

Srbi, valjda vam je sad sve jasno.

KOMENTARI9 komentara

 1. rajko says:

  Sudeći po frizurama reklo bi se da imaju istog frizera. Mora da su se tamo sinhronizovale. Ali djaba im. KiM je Srbija sad i zauvek.

  • milivoje says:

   Moguće je. A možda je sreća htela da je baš u tom trenutku dok su one vežbale dvoglasje pod haubama u salon naišla i Mogerinijeva, pa su zakukale prvo samo ove dve, čisto da demonstriraju šta su naučile, a zatim im se pridružila i Mogerinijeva. Tako je stvoren slavni trio "Svrake". Frizerka se malo zbunila od dreke, drhtavom rukom evropskoj uzdanici malo štricnula uvce. Morala je da joj ga vrati i zalepi velikim flasterom, pa ranjenice sad već neko vreme nema u javnosti da blebeće o projektu "Njuškanje" koji već godinama sprovodi zajedno sa svojim favoritom Hašišom i njegovim ortacima.

 2. goran says:

  Gde ste vas dve bile da nam to objasnite za vreme "Oluje"???

  • Kulak says:

   Ustaška lobistica serko i šiptarska lobistica kandić su sve radile da Srpsku Krajinu i Kosovo i Metohiju etnički očiste od Srba.Sada za naivne prodaju neku drugu priču.Fašističko zlo.

 3. goran says:

  Etnicko ciscenje Hrvatske sasvim je bilo u skladu sa visokim moralnim nacelima Jevropskih nacista? Ima li jos pitanja?

 4. Branko Samac says:

  Kakava podela! Kosovo je Srbija!

 5. Nina says:

  Poštovana publiko, u zapletu naše drame prozapadni veberovac navija za kompromis, minimalne ustupke i time i za nekakvu podelu KIM ali i za predaju većeg dela KIM, a nasuprot njemu su pomenute prozapadne agentice i razne NVO sa malo drugačijim vidjenjem kako predati KIM te tako vuku na kontra stranu. Dve strane nesložne su u tome kako uništavati Srbiju, ovako ili onako. Zbog njihove medjusobne nesloge da li dobijamo neko vreme, a vreme nije naš neprijatelj. Au, ovo su baš veštičja i djavolska vremena ako su vodeće kosovke devojke naših dana Kandićka i Biserko, zatim Mogerinijeva, da ne zaboravimo i Merkel. Po dežurnim vilama zla kad se separatističko Kosovo formiralo i podržano je agresijom od strane Zapada na celu Srbiju tj. SR Jugoslaviju onda to nije bila oružana secesija po etničkom principu. Sada kad veberovac traži bar samo 1 metar na ime minimalnog i kakvog takvog kompromisa onda zlim babuškama čak i toliko smeta. Ali u tome što one rade postoji nešto što je delimično dobro - Kandićka i Biserko vodjene prvenstveno omalovažavanjem i mržnjom prema svemu srpskom nehotice podržavaju celo KIM, ali nažalost i podelu Srbije. U celini ne treba da pobedi ni jedna ni druga opcija, nego ona treća za celu državu Srbiju.

 6. anonimous says:

  Kukaju bas kao njihov brat Vucic (pred istim gazdom) koji je 2014 tvrdio da je izdajnicki Briselski sporazum samo politicki akt i zato ne moze pred Ustavni sud Srbije a danas prizna da je pravni akt?!?!?! Sve troje treba da odgovaraju po clanu 306 KZ Srbije a najvise Vucic jer je polozio zakletvu pred Ustavom Srbije. Nevidjena izdaja drzavnih i nacionalnih interesa u burnoj i dugoj historiji Srbije.

 7. Nina says:

  Osvajanje i otimanje našeg KIM, bez obzira što je ono manje, ima dosta sličnosti sa osvajanjem i padom Konstantinopolja (Carigrada). 1. Konstantinopolj je prvi put osvojen 1204 godine i žestoko opljačkan u IV krstaškom pohodu od strane Zapada što smo videli i na KIM i tokom dva svetska rata a posebno sada krajem XX veka. 2. Konačan pad Konstantinopolja (Carigrada) desio se 1453 u osvajačkom pohodu Mehmeda II. Već poražene pravoslavne države bile su tada vazali osvajača ili su bile slabe da pomognu dugo opsednutom gradu. I jedno i drugo itekako smo osetili i mi krajem 90-tih. 3. Nakon pada Carigrada usledio je osvajački pohod na celu Evropu, a i sada vidi se nekakav i sličan i drugačiji prodor islama koji ne samo da je stigao do Beča nego obuhvata celu Evropu. 4. Pad Carigrada smatra se dogadjajem koji obeležava kraj srednjeg veka. Sada se takodje vidi kraj ovakvog sveta tj. dosadašnjih sistema upravljanja i vladanja svetom. Najpre se desio pad komunizma ali u toku je i pad neliberalnog kapitalizma. 5. Pad Carigrada značio je i prekretnicu u ratovanju zbog početka upotrebe vatrenog oružja, a i sada evidentan je pronalazak značajno modernijeg naoružanja. 6. Dotadašnjim pravoslavnim hrišćanima u Carigradu nije bilo spasa te su stradali u masovnim pokoljima. Bilo je toga i sada i još nam baš kao roblju traže da se odreknemo i te svoje prošlosti. 7. Sada se osvajanja odvijaju u oba smera: 1) od strane muslimana najpre ka nama na Balkanu ali i prema Evropi 2) osvajanja u suprotnom smeru su još izraženija jer Zapad je pokušao da osvoji ceo Bliski Istok (Evroazijski Balkan). Ako tu i/ili zbog toga polome zube tu je naša nada da ipak nećemo proći kao nekad Carigrad u XV veku. 8. Desila su se i tada značajna pomeranja stanovništva. Veliki broj učenih ljudi bežeći pred turskim osvajanjem stigao je u Evropu i smatra se da su i oni doprineli pokretanju Humanizma i Renesanse. Danas humanizam još nije ozbiljnije na vidiku, ali u nekim delovima sveta i to će se dogoditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *