Nataša Kandić oživljava mrtvaca

Nataša Kandić oživljava mrtvaca

22 juna 2013

NatasaKandicOsnivač Regionalne komisije za utvrđivanje istine o ratnim zločinima (REKOM) i direktorka Fonda za humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić u Banjaluci je formirala novu nevladinu organizaciju pod nazivom Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP)!

Prostorije njene novoformirane NVO, koje se nalaze u Novoj varoši, prethodnih dana izazvale su veliku pažnju meštana ovog banjalučkog naselja koji tvrde da je kontroverzna direktorka Fonda za humanitarno pravo čest gost u njihovom komšiluku.

Iako se na čelu CDTP-a do juče nalazio široj javnosti nepoznati Dragan Jerković, koga je zamenila izvesna Zlatica Gruhonjić, većina gostiju iz obližnjeg restorana u kojem, kako saznajemo, Kandićeva često dolazi na ručak kažu da su bili ubeđeni da je upravo ona direktorka ove NVO.

Šeficu svi slušaju

– Nataša Kandić često obilazi prostorije CDTP-a i tada redovno dolazi da jede u ovom restoranu. S njom u društvu se nalazi i nekoliko ljudi koje niko od nas ne zna, ali su verovatno zaposleni u toj organizaciji. Bili smo ubeđeni da je upravo ona „glavna“ u društvu jer se tako i ponaša. Dok priča, svi je pažljivo slušaju i obraćaju joj se kao šefici – pričaju za Press RS gosti pomenutog restorana.

Inače, odlično obavešteni izvori Pressa RS otkrivaju nam da je Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu u Banjaluci osnovan još početkom prošle godine i da je tada u najvećem gradu Srpske, zajedno sa Fondacijom „Fridrih Ebert“, organizovao čak i javnu tribinu na kojoj se raspravljalo o „decenijama haosa i traganju za istinom“. Naši sagovornici tvrde da CDTP predstavlja klasičnu fantomsku NVO, čija je jedina svrha postojanja pružanje legitimiteta famoznom REKOM-u Nataše Kandić.

– Budući da su iz pompezno najavljivanog REKOM-a u protekle dve godine istupile doslovno sve nevladine organizacije iz Republike Srpske i Federacije BiH, Kandićevoj je hitno trebala makar jedna NVO koja će podržavati ovaj propali projekat. Upravo zato Kandićeva je u Banjaluci i formirala pomenuti Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu čiji je jedini zadatak da održava privid funkcionisanja REKOM-a i navodne podrške koju njeno „idejno čedo“ uživa u RS i FBiH. Pored BiH, REKOM je izgubio podršku i u svim državama nastalim raspadom bivše SFRJ, izuzev Crne Gore i Kosova – kažu naši sagovornici.

Davno završena priča

Predsednik Republičkog udruženja porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović za Press RS kaže da nije iznenađen osnivanjem nove NVO u Banjaluci čiji je cilj, i prema njegovim rečima, održavanje privida o funkcionisanju REKOM-a.

– Pošto su iz REKOM-a još pre par godina istupile sve ozbiljne NVO i udruženja koja okupljaju žrtve rata, Nataši Kandić je jedino preostalo da stranim novcem na okupu drži nekoliko „slobodnih strelaca“ i nevladinih organizacija koje se nalaze pod njenom direktnom kontrolom. Priča o REKOM-u je za nas davno završena, ali ne treba isključiti mogućnost da će Kandićeva i dalje nastaviti da održava privid postojanja ove organizacije tako što će po potrebi formirati neke nove NVO, kao što je taj Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu, čiji je jedini zadatak pružanje podrške REKOM-u. To će trajati sve dok Kandićevoj stižu basnoslovne strane donacije – kaže Mitrović.

S druge strane, direktorka CDTP-a Zlatica Gruhonjić za Press RS tvrdi da Nataša Kandić nije „glavna“ u ovoj NVO, ali priznaje da Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu sa njom održava „tesnu saradnju“ u okviru REKOM-a.
– Ne znam da gospođa Kandić tako često dolazi u Banjaluku. Jedino ako u naše kancelarije dolazi onda kad ja nisam prisutna. Mi sarađujemo u sklopu REKOM-a i organizujemo projekte od zajedničkog interesa – objašnjava Gruhonjićeva.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *