NATIONAL INTEREST: Некада моћна немачка армија није више борбено способна

NATIONAL INTEREST: Nekada moćna nemačka armija nije više borbeno sposobna

3 septembra 2015

Just+a+bundeswehr+soldier+in+afghanistan_e7bd43_4547685Nemački Bundesver – jedna od najvećih i dobro opremljenih armija sveta – suočio se sa ozbiljnim problemima je nije bio dovoljno finansiran poslednjih decenija – ocenio je National Interest.

Uticajni i ugledni američki list ukazuje da je nemački vojni budžet bio srfezan odmah nakon ujedinjenja sa Istočnom Nemačkom i da se otada količina vojne tehnike na raspolaganju Bundesvera smanjila 75 odsto.

National Interest naglašava da Nemačka troši na odbranu 1,2 odsto nacionalnog BDP iako članstvo u NATO podrazumeva vojne rashode na nivou dva odsto BDP.

National Interest apostrofira ove krupne probleme nemačke „vojne mašine”:

1. Berlin raspolaže sa samo lovaca tipa Eurofighter Typhoon jer je prestao da ulaže u njihovu kupovinu, pa oktobra 2014 dogodilo da samo 42 od tih aviona budu letnom stanju.

2. Isto se dogodilo i sa lovcima Eurofighter Tornado, pa ih Nemaci imaju samo 89, a u avgustu prošle godine – jedva je 38 bilo za upotrebu.

3. Bundesver raspolaže sa samo 225 tenkova klase Leopard II, a samo je Zapadna Nemačka do ujedinjenja imala preko 2.000 tenkova tog tipa.

4. Problem su i jurišne puške G36. Tih pušaka je Bundesver pre 11 godina kupio 176.000, ali se tokom rata u Avganistanu pokazalo da te puške – kad se njima malo duže puca – gube preciznost.

5. Februarski NATO manevri u Norveškoj razotkrili su i nisu kako valja opremljene ni nemačke snage za brze intervencije. Njihovi pripadnici su na toj vežbi koristili palice umesto mitraljeza. Potom su dobile naoružanje nekih drugih jedinica Bundesvera, ali se ispostavilo da je i to malo.

National Interest upozorava: da se već realno postavlja pitanje – da li su Bundesver i Nemačka u stanju da ispunjavaju svoje obaveze unutar NATO.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *