NATIONAL INTEREST: Rusija je na Arktiku spremna za globalni rat

NATIONAL INTEREST: Rusija je na Arktiku spremna za globalni rat

5 decembra 2014

militaryarcticmil.ru__08708Uticajni američki časopis „Nešnl Intrest“ objavio je studiju u kojoj analizira pozicije Rusije na Arktiku uz zaključak da je na Arktiku razmeštena takva vojna snaga koja je potpuno spremna za rukovođenje globalnim, odnosno, svetskim ratom koji može biti izazvan tenzijama svetskih sila zbog Arktika.

Ovaj časopis navodi da Rusija na Arktiku ima najmanje 5 vrsta oružja kojima se potpuno može suprostaviti svakom vidu agresije.

Arktik kao geostrateška tačka je postala posebno veoma važna zbog fenomena otopljavanja leda, jer to omogućava lakša dubinska istraživanja voda i minerala, te drugih prirodnih bogatstava.

Ne treba da čudi što je Rusija potpuno vojno spremna na Arktiku, piše Nešnl Intrest i dodaje da se Rusija spremala godinama da osposobi Arktik, a da uz to ima i iskustvo još iz perioda Sovjetskog saveza.

Rusija na Arktiku ima četiri nuklearna broda ledolomca koji su ključni za operacije na Arktiku i strateški bitni za potencijalna vojna delovanja, a SAD i Kanada imaju svega nekoliko običnih ledolomaca brodova duž graničnog pojasa.

Pored toga ispod leda su stacionirane moćne podmornice „Ajkula“, ima ih šest i nadmoćne su u odnosu na podmornice zapadnih zemalja.

Mig-31 čije predispozicije su vrhunske za letove na prostorima sa drugačijim vazduhom i pritiskom kao što je Arktik je takođe adut za borbu protiv američkih borbenih aviona. Trenutno na Arktiku Rusija ima preko 200 aviona Mig-31.

Isto važi i za bombardere Tu-95 i Tu-142 koji su takođe kao stvoreni za specifične prostore poput Arktika, navodi Nešnl Intrest.

Te bombardere će teško biti poraziti na prostoru od 5 hiljada kilometara koliko je borbeni radijus Arktika, kaže za Nešnl Intrest vojni ekspert, Robert Farli.

Farli navodi da su na Arktiku razmeštene i razne elitne specijalne jedinice vojske Ruske Federacije koje su još od perioda Sovjetskog saveza specijalno obučavane za napade na NATO jedinice i ratovanje u posebnim uslovima.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Stevo says:

    Pa eto NATO-Ameri izvolie, krenite mi vas cekamo.

  2. Za Srbiju says:

    Na Artiku se nalazi prastari kontinent D`Arija.

  3. PRAVOSLAVAC says:

    Nije samo Artik u pitanju, već Rusi dobro znaju da ako ih neko napadne sa te strane, onda bi to izgledalo kao da ih napadaju sa leđa, a što se tiče prirodnih resursa, pa Rusija ih trenutno ima u tolikoj meri da može ceo svet da ga upotrebljava narednih 100 godina. Mislim da se Rusi po prvi put u svom životno narodnom ''veku'' spremaju da napadnu PRVI, jer sa tačke Artika Vašington je najbliži, tako da proanalizirajte vi malo bolje ovu Rusku strategiju...!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *