НАТО АВИОНИ ПАТРОЛИРАЈУ УЗ ГРАНИЦЕ НАШЕ ЗЕМЉЕ! Москва има начин да нам допреми моћни ПВО систем! СРБИЈА УЗИМА КРЕДИТ

NATO AVIONI PATROLIRAJU UZ GRANICE NAŠE ZEMLJE! Moskva ima način da nam dopremi moćni PVO sistem! SRBIJA UZIMA KREDIT

2 novembra 2019

Sve vreme trajanja vojne vežbe „Slovenski štit 2019“, dva izviđačka NATO aviona patrolirala su uz obale Drine, uz pograničnu liniju sa strane Bosne i Hercegovine, kako bi prikupili što više obaveštajnih podataka o moćnom ruskom oružju S-400 – saznaju Novosti.

Avioni B-350 i „global 6000“, opremljeni sofisticiranim uređajima za beleženje radarskih zračenja, kretali su iz vojne baze Avijano i čitava dva dana, koliko je trajala srpsko-ruska taktička vežba, iz vazduha nadgledala dešavanja na terenu. Na nebu nad BiH registrovana su intenzivna preletanja, a posebno korišćenje istih putanja izviđačkih aviona.Ova bojazan Beograda nije neutemeljena, jer je, kako saznajemo, Bugarska pretrpela žestoke kritike saveznika iz NATO, zato što je dozvolila da ruski avion, koji je dopremio S-400 i „pancir-S2″ za „Slovenski štit“, preleti preko njene teritorije. Ukoliko NATO države pokušaju da spuste rampu za prolaz ruskog naoružanja, Srbija bi mogla da ima i ekonomsku štetu. Naime, prema postignutom dogovoru, isporuka helikoptera Mi-35 i Pancira-S je obaveza Rusije, dok je ugovor za 60 oklopnih transportera BRDM i 30 tenkova T-72 nešto drugačiji. Odnosno, ukoliko se vreme dopreme oklopnjaka oduži, nije isključeno da će naša država Rusima morati da plaća ležarinu.

Poznavaoci međunarodnih prilika i politike odbrane Istoka i Zapada navode da će vežba „Slovenski štit“ imati višestruko značajne rezultate za Srbiju, ali ne očekuju veću političku štetu. Tako direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma general u penziji Mitar Kovač u održavanju ove vežbe i korišćenju najsavremenije ruske tehnike vidi poruku da Rusija ne ignoriše interese svojih prijatelja, ali i početak pojačanog praćenja Balkana od strane obaveštajaca NATO:

– Ne očekujem da Srbija na javnoj sceni trpi bilo kakve posledice zbog jače vojne saradnje sa Rusijom. Moguće je da će pritisci i ucene biti otvoreni u sferama tajne diplomatije. Nema sumnje da će NATO zemlje raditi na novim procenama budućih odnosa dve zemlje i njihovog partnerstva.

Sagovornik Novosti ističe i da Srbija ne skriva svoj plan da modernizuje svoju PVO, kao ni vojsku u celini:

– Ne verujem u sabotažu dogovorenih ruskih isporuka vojne opreme Srbiji. Rumunija je to pokušala sa isporukom vozila, pa je brzo pronađena alternativa. Rusija, zavisno od interesovanja, cene i potreba, svakako ima načina da svakom partneru isporuči dogovoreno naoružanje. Velika je to sila, koja zavisno od situacije, primenjuje manje ili više diplomatske, političke pa i ogoljene metode.

General Kovač potvrđuje pojačano obaveštajno praćenje regiona tokom „Slovenskog štita“, ali i objašnjava da je ruska raketna tehnika NATO već dobro poznata.

– Slični sistemi poput S-400 ili „Pancira“ raspoređeni su u okolini Kalinjingrada, kao i u Siriji. NATO je nesumnjivo izvršio sve analize njihovih mogućnosti i teško da je nešto novo mogao da vidi u Srbiji. Zainteresovan je, međutim, za reperkusije koje ova vežba može da ima u budućnosti – objašnjava Kovač.

Šef Misije Srbije pri NATO u Briselu Miomir Udovički kaže da su mu, povodom saradnje Srbije sa Rusijom na vojnom planu, najviši funkcioneri Alijanse više puta eksplicitno rekli da je svaka zemlja suverena da bira sa kim će da sarađuje u bezbednosnim aktivnostima i da to ne smeta toj organizaciji.

– U vezi sa vežbom „Slovenski štit 2019“, NATO je ponovio stav da je to stvar Srbije i Rusije – rekao je Udovički za portal „Juropijan istern Balkans“.

On je kazao da je novi Individualni akcioni plan partnerstva Srbije i NATO (IPAP) koji je istekao, dobio saglasnost svih nadležnih ministarstava i tela u našoj zemlji i da predstoji usvajanje na vladi. Sadržaj je sličan prethodnom, usvojenom 2015.Uzimamo kredit za S-400?

Rusko-srpska vežba, na kojoj je prvi put u Srbiji demonstriran i moćni PVO sistem S-400, popalila je brojne alarme na Zapadu, među državama članicama Severnoatlantske alijanse, koji pomenute manevre vide i kao učvršćivanje pozicija Kremlja na našem podneblju. Otuda već stižu nagoveštaji mogućih „kaznenih“ posledica po Beograd. Prvo što bi sa tog političkog terena moglo opet da sklizne na vojni, jeste da se spreči isporuka sistema „Pancir-S“, koji je Srbija već kupila od Rusije, kao i helikoptera Mi-35, koji su takođe nabavljeni i čija se isporuka očekuje najkasnije do sredine naredne godine.

Kako nezvanično saznajemo, vojno i državno rukovodstvo Srbije oduševljeno je efikasnošću sistema S-400 i nije isključeno da se u narednim mesecima sa Moskvom povedu pregovori o nabavci ovog PVO sistema, putem kredita i to na duži period otplate.

Kolika je preciznost i ubojitost ovog sistema, za Novosti su posvedočili učesnici vežbe „Slovenski štit 2019″. Prema njihovim tvrdnjama, tokom pokazne vežbe 14 naših aviona poletelo je sa različitih lokacija u Srbiji, sa zadatkom da „glume“ neprijatelje. Svi do jednog bili su „oboreni“ za nepuna tri minuta i to simulacijom ispaljivanja 26 raketa S-400. Inače, standard ovog PVO sistema su dve rakete po letelici. Takođe, prema našim informacijama, jedna grupa srpskih oficira već je završila obuku za rukovođenje ovim sistemom, tako da bismo u slučaju nabavke S-400 već imali spreman kadar.

(Novosti)

 

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Ako vratimo ovo oružje (koliko košta da košta) za Rusiju, onda smo budale nad budalama.

 2. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Naci-NATO-vatikanoidni tumori tvrde da je rusko oruzje lose,da S-400 ustvari ne postoji...ako je to istina, mada svi znamo da vatikanoidi lazu cim zinu, cemu onda ova njihova histerija ???

 3. Predrag says:

  Nas ništa ne spašava, imano vojsku od 30000 vojnika. Ko će biti mobilisan kad su svi pobegli iz države. A o moralu da ne govorim kakvpg ministra odbrane imamo i premijerku.

  • milorad2 says:

   bato kad bi me video sa mojim svd napunio bi pelene,AKO bi me video uopšte.A veruj mi ako to ponovo uzmem u ruke ima da gadjam i svrake kao ti. Šta mi mogu , ništa, omaklo se jbg. upl muva u otiku.Samo ti prdi al ko zna ima boga.

  • srbija says:

   S-400 nista ne znaci kad nema srbija vojsku pesadiju, samo sluze seljaci a seljaci napustili srbiju i osli trbuhom za kruhom poljeprivrwda i seljaci drze drzavu bez njih nema ratovanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *