NATO će uskoro vojno da oslabi

NATO će uskoro vojno da oslabi

21 juna 2013

NATOZapadna vojna alijansa će se u bližoj budućnosti suočiti sa ozbiljnim nedostatkom vojne moći – objavio je uticajni Spiegel.

Prema pisanju ovog nemačkog nedeljnika, američki evropski saveznici iz NATO nisu u stanju da u opremanju svojih armija postignu postavljene ciljeve. Ovaj list se poziva na poverljivi analitički dokument NATO. U njemu su nabrojani planirani projekti NATO, većina od kojih su obeleženi uslovnom naradžastom ili crvenom bojom. To znači da u njihovoj realizaciji postoje ozbiljni problemi.

Ređe se u dokumentu mogu videti žute tačke (umereni problemi), a označenih zelenom – rezervisanom za projekte koji se realizuju bez poteškoća – u tom dokumentu nema uopšte.

Isti dokument broji najmanje 15 takozvanih problematičnih zona, podvukao je Spiegel.

Za vreme operacije u Libiji – pre dve godine – već se nazirao nedostatak određenih tipova borbene opreme kao što su, naprimer, navođene rakete.

NATO se uskoro može suočiti i sa nedostatkom sistema za dopunjavanje goriva aviona tokom leta. Alijansi je potrebno najmanje 235 aviona-cisterni, dok trenutno, izuzev naoružanja SAD, ona poseduje samo 81 takvu letelicu.

Spiegel otkriva i da je ministar odbrane SAD Čak Hejgel – za vreme susreta šefova odbrambenih resora zemalja NATO proteklog utorka – stavio do znanja da Pentagon više ne može da pokriva potrebe alijanse na mnogim pravcima, pošto evropske zemlje nisu u stanju da izvrše preuzete na sebe obaveze.

Generalni sekretar NATO Anders Rasmusen upozorio je da „saveznici moraju da ulože veće napore“ u okvirima zajedničkih zadataka i ciljeva.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *