General NATO-a Filip Bridlav priča o Rusiji, a verovatno misli na Ameriku i NATO

General NATO-a Filip Bridlav priča o Rusiji, a verovatno misli na Ameriku i NATO

17 avgusta 2014

NATO Supreme Allied Commander Europe Breedlove listens to a question during a news conference in OttawaAmerički general Filip Bridlav – glavnokomandujući snagama NATO u Evropi – ocenio je da je došlo vreme da alijansa „preispita načine vođenja borbenih dejstava“.

„Naš glavni problem su novi načini ratovanja. Zemlje NATO moraju biti spremne za borbu sa takozvanim zelenim čovečuljcima – vojnicima u uniformama bez oznaka koji zauzimaju državne zgrade, podstrekavaju stanovništvo, obučavaju separatiste i bave se vojnom instruktažom koja može dovesti do ozbiljne destabilizacije u nekoj zemlji“ – citira Bridlava nemačka radio-stanica Deutsche Welle.

Američki general je još dodao: „Sve ovo smo videli na Istoku Ukrajine, gde je na taj način bilo organizovano ruskojezično stanovništvo. Postoji opasnost da se to isto dogodi u drugim istočnoevropskim zemljama. Zato smo dužni da obučavamo njihove policije i armije da budu spremne da odgovore na takve izazove.“

Bridlav se odlučio i za gotovo otvorenu pretnju, podvukavši: „Ako NATO registruje da je došlo do upada stranih boraca na svoju teritoriju i ako bude mogli da dokažemo njihovu povezanost sa zemljom-agresorom – tada će stupiti na snagučlan 5 Statuta NATO, a taj član podrazumeva vojni odgovor na dejstva agresora“.

Na kraju je potvrdio: da zasad ni jedna zemlja NATO nema nameru da se direktno meša u konflikt na Istoku Ukrajine. Umesto toga, alijansa će pomagati Ukrajini da izvede reforme u sektoru bezbednosti i da podigne borbenu moć svoje armije.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. m.trajkovic says:

    covece sta ti lupas obuci crncugu da nema pretenzije na druge zemlje i bice trajan mir ne seri bre majmune jedan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *