НАТО ГЕНЕРАЛ поново прети

NATO GENERAL ponovo preti

9 aprila 2018

pavel

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel negira da se u Evropu vraća hladni rat, međutim upozorava da su Zapad i Rusija u novoj eri strateškog rivaliteta u novim, hibridnim formama, a da „Alijansa ne sme da se ponaša kao ovčica jer ga vukovi kao Rusija takvog neće poštovati“.

„Mislim da se hladni rat u obliku u kakvom smo ga znali ne vraća. Rivalitet se neprestano razvija i poprima nove oblike. Danas se mnogo koriste izrazi kao hibridni, kibernetski ili informacijski rat. Upravo to je izraz novog suparništva. Odigrava se u drugim ravnima koje nisu tako dobro proučene kao u vreme hladnog rata konvencionalno oružje ili nuklearno oružje“, kazao je general Pavel u razgovoru za novi broj češkog nedeljnika Tiden.

Visoki zvaničnik NATO upozorio je da u novim ravnima rivaliteta nisu još postavljena pravila igre, kao u vreme hladnog rata kada je bilo jasno kakve mere treba preduzeti da se smanji pretnja istinskog sukoba.

„Za sada je to neregulisani rivalitet. Moramo ponovo da jačamo neke naše veštine koje smo potisnuli u pozadinu, kao što su odbrambene snage, vazduhoplovstvo, obaveštajne službe. Naši eventualni protivnici ili konkurenti te kapacitete imaju i ne prezaju od toga da ih koriste. Ako se budemo ponašali kao ovčice, vukovi neće dugo poštovati naše miroljubivo ponašanje“, kazao je general Pavel.

Češki general istakao je da se sa porastom terorizma i povratkom Rusije među bezbednosne pretnje vratila potreba da NATO više počne da insistira na staroj politici zastrašivanja a ne da kao do sada stavlja naglasak na partnerstvo.

„Nije bio cilj da se svi na smrt preplaše ili da NATO postane agresor. Primarni cilj bio je da se izbegne potreba kolektivne odbrane verodostojnim zastrašivanjem svih eventualnih protivnika. NATO je poslednjih godina mnogo veći naglasak stavljao na partnerstvo. Ali upravo sa nastupom Rusije i drugih aktera koji imaju nezanemarljive vojne kapacitete ponovo je u prvi plan došla potreba vojnog zastrašivanja“, kazao je Pavel.

Češki general dodao je da i sada NATO preduzima korake tek kao reakciju na neku agresivniju akciju.

„Često sam se susretao sa stavom da je razmeštanje jedinica NATO u baltičkim republikama nateralo Rusiju da preduzme vojne mere. Ali pogledajmo natrag kako je zaista bilo, kakva je bila geneza. Prvo je Rusija anektirala Krim i intenzivno podržavala separatiste u Donbasu na istoku Ukrajine. Tek tada je NATO rešio da reaguje“, kazao je Petr Pavel.

Šef Vojnog komiteta podsetio je da su i tada koraci koje je preduzeo NATO u jačanju svog istočnog krila bili umereni, odnosno svega četiri bataljona, dok se na strani Rusije formiraju čitave nove divizije i brigade, tako da, kako je kazao, korak NATO nije bio toliko ni vojno zastrašivanje Rusije nego manifestacija političke volje da se ne dopusti agresija ni na jednu članicu NATO.

KOMENTARI13 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Ko je izazvao "agresiju" na NATO kad ste bombardovali Srbiju. Ne treba vama "agresija" da nekoga bombardujete samo ako ste sigurni da ne moze da se brani. U suprotnom ste meksi od zecjeg repa.

 2. Dr Kadžija says:

  Ovaj češki puvanjak može samo da zastraši svoju pokojnu babu... i ništa više! Ta zlikovačko-fašistička frankenštajn vojna banda poznata pod imenom NATO raspala bi se kao kula od karata čim bi Rusi ispalili prvi iskander... a o drugom, trećem, četvrtom... da i ne govorim.

 3. Batina says:

  lazes djubre staro.

 4. Batina says:

  stidi se svojih godina lazovcino, jel nato opkoljava Rusiju ili Rusija nato zlikovce? a Krim je uzet od Rusije nezakonito. Ti kao 'general' bi to trebao znati. ali nato zlikovacki generali su priglupi pa I ti.

  • Velika Metla says:

   Batina,eeeee,kad bi on to i javno znao ne bi bio na tom položaju! Angloserima služe samo kukavice!

 5. Mali Vuk says:

  Pavel ti si jedno veliko đubre !

 6. Gojko says:

  Hahaha češki general rekao.... haha on se u celoj priči pita kao i litvanski i estonski ili danski generali tj. kao pijan sa gaćama.

 7. Trifun says:

  NARKO-NATO je tigar od papira koji ZIVI ODLICNO od poreza gradana koje vuku za nos zestoko kako bi imali lagodne zivote. To je JEDNA VELIKA MASINA ZA MUZENJE PARA, koja ne moze da pobijedi ni puno slabiej protivnike od sebe a kamoli jednu silu poput Rusije. Nema nazad.

 8. goran says:

  Pas koji mnogo laje, na kraju promukne.

 9. milan says:

  Cehu samo si preskocio da si i ti nakon rusenja berlinskog zida i dogovora o nesirenju NATO na Isotk, postao sastavni dio za tebe nove alijanse. He, nije ti valjala Rusija koja ti je u stvari i dala ovo sto danas uzivas na Zapadu!

 10. E.Lirsch says:

  Ajde ne baljezgaj govedo posarno.

 11. Barakuda says:

  Češki general....izgleda neki stručnjak za pitu uvijaču, dobio priliku da priča i čovek se raspriča....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *