НАТО ГЕНЕРАЛ УДАРИО НА СРПСКУ: Једва чека да БиХ уђе у алијансу, открио ко му представља највећи проблем

NATO GENERAL UDARIO NA SRPSKU: Jedva čeka da BiH uđe u alijansu, otkrio ko mu predstavlja najveći problem

21 decembra 2020

Novi komandant NATO snaga u BiH Erik Folksted rekao je danas za sarajevske medije da se želi da BiH uđu u taj vojni savez, i da „zauzme svoje mesto kao članica evroatlantske zajednice“

– Ali to je izbor o kojem samo građani i izabrani lideri BiH mogu odlučivati. Ono što ja znam je da su, jedni iza drugih, lideri u BiH izrazili želju za evroatlantskim integracijama, ali svaka zemlja sarađuje s NATO-om u različitim oblastima i pod različitim uslovima – rekao je Folksted.On je istakao da su najveći bezbednosni problemi u BiH migrantska kriza, povratak džihadista iz Sirije i borba sa koronom, ali i kako je rekao „državni i nedržavni akteri koji pokušavaju da iskoriste krizu u svoju korist, pa i putem dezinformacija, s ciljem da izazivaju podele i potkopavaju naše demokratije i mogućnosti delovanja“.

Tu je, koristeći demagoški obrazac zapadnih političara, aludirao na „zlu Rusiju“ koja potkopava demokratije, a verovatno i na samu Republiku Srpsku, koja se oštro protivi ulasku u NATO.

Folksted je zatim naveo da je BiH napravila profesionalne, kohezivne oružane snage koje su model integracije i saradnje.

– Kao prvo, Oružane snage BiH rade rame uz rame s oružanim snagama zemalja Saveza i partnera u Avganistanu od 2009. godine. Iznova dokazuju svoj profesionalizam i nastavljaju da igraju važnu ulogu u misiji „Odlučna podrška“, koju predvodi NATO, obučavaju, savetuju i pružaju pomoć sigurnosnim snagama i institucijama Avganistana. Po povratku, bolji su lideri i bolji vojnici i, s novim veštinama koje su stekli i usavršili u ovim bezbednosnim misijama, čine jedinice OSBiH sposobnijima i efikasnijima.

(Avaz)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Archelay says:

    Prosto covek da ne veruje koliko je"pametan".Jos je ubedzen da mu neko veruje da star trik"demokratija"je temelj politike njegove Alijanse, da pali.Nepali.Nadzi bre covece neku drugu laz pa da ti covek poveruje.Sto ne resite spor Turska-Grcka,Makedonija-Bugarska,Spanija-EU, Hrvatska-Slovenija,Makedonija-Albanija?Ne da necete nego ko zna dali mozete.Sada ste navalili na Bosnu.E to bice dobro jer ce Turska imati saveznik kada zazeli da vam pravi nered.Ali tu ce vas Rusi spasiti od toga"zla"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *