NATO gomila ratne brodove u Mediteranu, veliki vojni manevri u Nemačkoj

NATO gomila ratne brodove u Mediteranu, veliki vojni manevri u Nemačkoj

13 maja 2014

2620Svi su izgledi da će NATO već ove nedelje – zbog razvoja događaja u Ukrajini – u Sredozemno more uputiti tri ratna broda. Biće to tri fregate – iz SAD, Turske i Kanade.

Stalnoj mediteranskoj pomorskoj grupi alijanse, koju predvode brodovi „Tor Hejerdal“ i „Magdeburg“,  prva će se pridružiti američka fregata „Tejlor“. Sledeća stiže turska fregata „Gemlik“, a za njom kanadska – „Regina“.

Ova grupacija ratnih brodova se formira u okvirima operacije „Aktivni napori“, a pomorka komanda NATO tvrdi da je svrha njenog okupljanja- jačanje pomorske bezbednosti i demonstracija solidarnosti i spremnosti alijanse.

Pomenutih pet fregata dobiće direktnu i indirektnu podršku od niza drugih brodova zapadnih zemalja, uključujući podmornice i palubnu avijaciju.

Ova činjenica dobija dodatno na značaju zbog vojnih manevara NATO koji su danas počeli na severu Nemačke i potrajaće do 23. maja.

Nemački Bundesver je objavio da u manevrima učestvuje 4.500 vojnika te zemlje, plus jedinice iz zemalja u okruženju, kao i iz SAD, Mađarske i Turske.

U manevre je uključeno i oko 100 borbenih helikoptera i aviona, uključujući i višenamenske letelice „Tornado“.

Manevrima se komanduje iz nemačke avio-baze u Holcdorfu.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *