НАТО и ЕУ припремају овог човека за председника СРБИЈЕ!

NATO i EU pripremaju ovog čoveka za predsednika SRBIJE!

9 septembra 2016

sasa-jankovic-2702-2015-15

Iz same opozicije do sada su svoje učešće u predsedničkoj trci 2017. godine najavili Vojislav Šešelj i Boško Obradović.

Za Šešelja se i moglo očekivati da se kandiduje. I ranije, kad god je mogao, bez obzira na to koliki su mu bili realni izgledi za pobedu, Šešelj se rado upuštao u prezidencijalnu trku. U njoj je imao dosta uspeha – nekada i neočekivanog.

On je, tako, septembra 1997. godine, osvojio 1,1 milion glasova (27%) i ušao u drugi izborni krug. U njemu je, čak, pobedio Zorana Lilića sa sjajnih 1,7 miliona glasova. Ali, izbori su poništeni zbog, navodno, neispunjenog uslova od 50% odaziva. Na ponovljenim izborima, decembra 1997. godine, Šešelj je u prvom krugu uzeo 1,2 miliona glasova (27%), a u drugom odličnih 1,4 miliona (37%).

Takođe, na izborima u septembru 2002. godine, Šešelj dobija 0,8 miliona glasova (23%). Na ponovljenim izborima, decembra 2002. godine, opet osvaja preko milion glasova (1,1 milion ili 36%).

Vidimo, dakle, da je Šešelj, krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, bio „težak“ između 0,8 i 1,7 miliona glasova. Ali, to je bilo pre SNS.

Na poslednjim skupštinskim izborima 2016. godine – na kojima Šešelj nije napadao Vučića, ali jeste Nikolića – njegov SRS uzima 0,3 miliona glasova (8%). Iako je to mnogo manje nego pre deceniju ili dve, to ipak teško  da je današnji Šešeljev maksimum.

Ako zamislimo da Šešelj protiv sebe, na predsedničkim izborima 2017. godine, ima Nikolića, a ne Vučića, lako ćemo predstaviti i sliku na kojoj vođ SRS izaziva sadašnjeg predsednika (Nikolića) na TV sučeljavanje. Naravno da do tog sučeljavanja neće doći, ali ne Šešeljevom krivicom.

No zbog svoje eksplicitne, pojednostavljene i zabavljačke retorike, a i zbog moguće naklonosti provučićevsih medija, Šešelj može privući koju stotinu hiljada glasova više no što je njegova stranka imala 2016. godine. Ipak, top je nedovoljno za ulazak u drugi krug.

Kandidatura Boška Obradovića pak došla je pomalo neočekivano. I to još u sred drame oko referenduma u Republici Srpskoj.

Obradović nije do sada bio predsednički takmac. Kada su Dveri, 2012. godine, prvi put izašle na skupštinske izbore, osvojile su 170 hiljada glasova (4%). Njihov tadašnji predsednički kandidat bio je Vladan Glišić. Uzeo je tek 108 hiljada glasova (3%). Na poslednjim skupštinskim izborima, 2016. godine, Dveri i DSS zajedno su jedva dobili 5% glasova (190 hiljada).

Šta je Glavni odbor Dveri zamislio da može da uradi ističući Boška Obradovića kao predsedničkog kandidata?  Imaće, svakako, dodatnu medijsku pažnju za stranku i povećanje u poznatosti za svog stranačkog lidera. Ali, objektivno govoreći, Obradovićev rezulat, kako stvari danas stoje, teško da može da bude preko 5%.

Posebno zbunjuje to što su Obradovićevu kandidaturu Dveri istakle nezavisno od DSS, koji je bio njihov partner na izborima 2016. godine. DSS je, danas, kao što sam već na FSK podrobno analizirao, u krizi liderstva i u dubokom previranju. Otuda se ovaj potez Dveri može razumeti kao fait accompli, kojim se, praktično, oslabljeni DSS dovodi u svršeno stanje.

To je loše za suverenističku opoziciju. Njeno potencijalno biračko telo teško da je manje od 20%. Otuda osvajanje četiri puta manje udela u glasovima možda može biti dobro za Dveri kao stranku. Ali, to ostaje loše za patriotsku stvar u celini.

sasa-jankovic-54S druge pak strane, Dveri i DSS svakako bi mogli da se ugledaju na ono što radi atlantistička opozicija: DS, SDS, LDP i DjB. Oni do sada nisu zasebično isticali predsedničke kandidate. Štaviše, lideri atlantističke opozicije jednoglasno su naglašavali potrebu da se nađe jedan, i to dobar, kandidat.

Tako se Čedomir Jovanović založio za „pronalaženje zajedničkog predsedničkog kandidata“. To je i pre njegovog bio stav Saše Radulovića. Zoran Živković je, još ranije, u tom smislu predlagao Sašu Jankovića. A Boris Tadić je, pre par dana, istakao da će „pozvati stranke demokratske i evropske orijentacije da se ujedine u nalaženju zajedničkog predsedničkog kandidata“.

Sve ukazuje na to da se sprema scenario  po kome će zajednički kandidat atlantističke opozicije za predsednika Srbije biti Saša Janković. „On je kandidat SAD i EU“, čujem sa više strana, „i jamačno u prvom krugu, sa podrškom DS, SDS, LDP i DjB, ima 20% glasova“. To je sasvim dovoljno za ulazak u drugi krug. Ako pak Janković u drugom krugu protiv sebe bude imao slabog Tomislava Nikolića, a uz svesrdnu pomoć SAD i EU, Janković, najverovatnije, pobeđuje.

Njegovu kandidaturu opširno sam analizirao u poslednjem broju Geopolitike. Tu sam napisao da ombudsman svakako može biti uspešan kandidat dela opozicije koji tesno sarađuje s Vašingtonom i Briselom. Ali, takođe sam rekao da ne vidim kako bi iza Jankovića – a znajući za njegove političke i ideološke stavove – mogla da stane istinski suverenistička i nacionalna opozicija.

„Plan ambasade iz Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića 92“,  napisao sam, „jeste da Vučić veoma mlako podrži Nikolića, a da mediji i opozicija veoma snažno podrže Jankovića. Tako bi se nekadašnji ombudsman stvarno našao na Andrićevom vencu“.

Međutim, ukoliko bi suverenistička opozicija, naspram Nikolića, uspela da istakne svog zajedničkog i jakog kandidata, to bi moglo da pokvari tu računicu. Takođe, ako bi suverenistička opozicija insistirala na zajedničkom kandidatu sa atlantističkom opozicijom, to teško da bi mogao biti Saša Janković.

Otuda, bojim se da inokosno isticanje Boška Obradovića za predsedničkog kandidata – bez obzira na sve pozitivne namere kako Dveri, tako i samog Obraodvića – ruši kako koncept jakog suverenističkog kandidata, tako i koncept zajedničkog opozicionog kandidata.

A budući da Obradović, s potencijalnih tek 5%, nažalost, nema mnogo šanse za ulazak u drugi krug, Dveri ovakvim ishitrenim korakom zapravo otvaraju vrata za uspeh kandidata atlantističke opozicije.

To je, bez obzira na moguće dobre namere prilično neobična konsekvenca za stranku koja sebe želi da vidi kao dosledno suverenističku.

Kao što sam napisao i u prošloj analizi, predsednički izbori 2017. godine su važni. Oni mogu – bez obzira na Vučićevu pobedu na skupštinskim izborima 2016. godine – da delegitimišu režim. Kao što je dobro zapazio Dejan Simonović, „politička katastrofa Vučića može da usledi već sledeće godine na predsedničkim izborima, budući da SNS nema dobrog kandidata za predsednika. Iole ozbiljniji protivkandidat može sa lakoćom da tuče bilo koga iz njihovih redova“.

Ukoliko građanska i nacionalna opozicija podrže zajedničkog kandidata, teško da bilo ko iz Vučićevih redova ima šanse da pobedi. Takođe, jak suverenistički kandidat mogao bi ili da uđe u drugi krug, ili da svojom podrškom odlučujuće utiče na ishod predsedničkih izbora.

Zar je moguće da se to u delu suverenističke opozicije ne vidi?

(Slobodan Antonić, Fond strateške kulture)

KOMENTARI22 komentara

 1. Vujadin says:

  Bijeli ili crni, koji će biti NATO-kanfdidat. Glasam za bijelog.

  • Uf says:

   I ja ću glasati za belog jer je bolji i kao figura i kao stručnjak .

 2. Pero Joksimovic says:

  Okupiranoj Srbiji, u cilju bezočnog ponižavanja, mogu bilo koju budalu da instaliraju za predsednika. Od petog oktobra naovamo nismo imali čoveka na čelu države.

  • Vujadin says:

   Ipak, bijeli za kandidata, da ne remetimo niz.

   • rema says:

    Ma kakav 5 oktobar? Mi smo okupirani još od kako smo Turke naprašili sa Balkana. Poslednji veliki Srbin bio je Karađorđe, a ovo posle njega su sve same sluge zapada.

   • micky says:

    ...da se odrzi kontinuitet.... Bravo

   • Miraš says:

    Bijeli je sladji.

 3. Brane says:

  A setimo se parlamentarnih izbora i kako su Dveri i DSS na mišiće ugurani u skupštinu. Pa u svetlu toga možda "ishitrena" kandidatura Boška Obradovića i nije ishitrena, već šahovski potez da se nekome odbije tih 5% da bi prvi pik zapada prošao. Baš me zanima kako će (ili neće) reagovati DSS. Možda su neobavešteni po običju.

  • micky says:

   DSS nema vise. Svi su podkupljeni i prionuli zu picoustog akrepa. Oni danas ne bi imali 1% glasova.

 4. srbin says:

  Od svih zajedno se ne moze skupiti 50% tako da je prica neverovatna.U srbiji treba da prodje covek sa harizmom,cak je i pitanje za vucica kako proci. Jedini koji moze sad da okupi srpski narod je dodik ali je on u RS.

  • micky says:

   Treba pre svega nestranacki covek sa jakom harizmom, hrabar i pametan. Neko ko nije DEO SISTEMA. Ja bih pozvao Fajgelja. Obradovic je karijerista. Glasao sam za dveri ali za njega i predsednika necu. Neka ostane na lokalu.

 5. sreda says:

  Iz koje si ti vukojebine doso u ovu Srbiju pa ces da glasas

 6. Nemanja Vlahović says:

  Nije ovaj ombudsman (vrlo ružna reč) nego zaštitnik građana. Nismo mi Englezi.

  • micky says:

   On stiti debelu guzicu sluga NATO-fasista. Ali je "pravilno zastitnik gradjana". E sad sto je to rijaliti na nivou svinjoglavog i Dragice Nikolic to je druga stvar.

 7. G says:

  KOJI STE VI IMBECILI? STRUKTURA POLITIČKE POPULACIJE SRBIJE!!!!!! EJ, SRBIJO, ŠTA SI DOŽIVELA. SVE GORI OD GOREGA. KVAZIINTELEKTUALCI PRIČAJU O SRPSKOJ POLITICI!!!!!!!!!!!!!! NIJE NI ČUDO, SRBIJO U KAKVU SI SEPTIČKU JAMU UPALA. NEKA TI JE BOG( AKO GA IMA), UPOMOĆ.

 8. Twixie says:

  A jel to onaj što je ubio svog druga u svom stanu, svojim pištoljem? Pa ko bi drugi bio kandidat zločinačke koalicije.

 9. marija says:

  srbija nikad vise nece imati presednika nije ga ni dosad imala nego strani covik ali sad ce oba ot[pasti dolazi novi iz daljine za sva vremena

 10. JRM says:

  Bem ti kandidate! Ne znam koji je od kojeg gori! Samo nam dragi Bog može pomoći, sa ovakvim kreaturama na vlasti!

 11. milovan says:

  Ono sto Vucic cini Srbiji to se nebi ni Zukorlic usudio,da je kojim slucajem na njegovom mestu.

 12. Milutin Ilić says:

  Kadidat Dveri je Obradović. neka drugi stave svog kandidata, podrže Boška ili nađu čoveka koji nije samo po njihovoj volji. Ovako, ako građani Srbije žele Ada im predsednik bude obrazovan, moralan i mudar čovek, neka glasaju za Boška Obradovića. I, šta je sporno?

 13. uros says:

  aaaaaaaaaaaa-koje ovi covik na sici za presednika srbije beli bicbul

 14. dusko says:

  AKO OPET DOZVOLIMO DA NAM ZAPAD IZABERE PREDSEDNIKA ONDA SMO MI SRBI DEBILNA NACIJA KOJA NEMA NIMALO DOSOJANSTVA !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *