NATO i SAD u pripravnosti – Rusija izvršava proveru borbene gotovosti

NATO i SAD u pripravnosti – Rusija izvršava proveru borbene gotovosti

14 jula 2013

russian-vdv-4U oružanim snagama Rusije je izvedena najveća u postsovjetskoj istoriji provera borbene spremnosti, čije je održavanje juče naredio predsednik RF Vladimir Putin.

Amerika je optužila vojno-vazduhoplovne snage Izraela da su uništile magacin ruskih protibrodskih raketa u Siriji, jer su te rakete, navodno, mogle da ugroze izraelsku mornaricu, prenosi kanal Si-En-En pozivajući se na tri anonimna izvora u rukovodstvu SAD.

Izvori su naveli da se napad na magacin raketa Jahont dogodio u Latakiji na obalama Sirije 5. jula. Tokom napada poginulo je nekoliko vojnika.

Međutim, izraelski ministar odbrane Moše Jalon negirao je te informacije, izjavivši da Izrael nije umešan u sirijski rat. „Ako bilo gde na Bliskom istoku dođe do nekog napada ili eksplozije, uvek za to nas optužuju“, primetio je ministar.

U proveru su uključene oružane snage Centralnog i Istočnog vojnog okruga, Tihookeanske flote, kao i Avijacije dalekog dometa i Vojno-transportne avijacije VVS Rusije, više od 80000 vojnika, oko 1000 tenkova i borbenih oklopnih vozila, 130 aviona i helikoptera i 70 brodova Vojno-pomorske flote“ – saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nikakvo narušavanje međunarodnih obaveza Rusije tokom iznenadnih vežbi borbene gotovosti vojnih trupa nije bilo dozvoljeno, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

U skladu sa naredbom predsednika RF Vladimira Putina u noći između subote i nedelje trupe Istočnog vojnog okruga i snage Centralnog vojnog okruga dobile su školsko-borbene zadatke i pristupile njihovom ispunjenju. Broj vojnika, koji učestvuju u proveri, iznosi 160000.

Inače, kako je saopšteno početkom jula, u cilju daljeg jačanja ruskih oružanih snaga Ruska ratna mornarica dobiće 36 novih borbenih brodova, čamaca i pomoćnih brodova.

Ovo je saopštio zamenik komandanta Ruske ratne mornarice viceadmiral Aleksandar Fedotenkov. Prema njegovim rečima isporuka pomorske tehnike u tom obimu „govori o oživljavanju ratne mornarice“.

Sredinom marta 2013. godine ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu najavio je da će Ruske vojno-pomorske snage do 2020. godine biti dopunjene sa ukupno 78 brodova: osam strateških nukelarnih podmornica, 16 višefunkcionalnih podmornica i 54 površinska broda različiith klasa.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *