НАТО И ЗАПАД ЗАПРЕПАШЋЕНИ, РУСИ ДОБИЈАЈУ ПОМОЋ: Трамп шаље војску у Сирију, жели да уништи ИД за 90 дана!

NATO I ZAPAD ZAPREPAŠĆENI, RUSI DOBIJAJU POMOĆ: Tramp šalje vojsku u Siriju, želi da uništi ID za 90 dana!

26 januara 2017

tramp-vojska-whitehouse-pravda 546

Sjedinjene države grade svoju četvrtu vojnu bazu u Siriji, koja će ujedno biti i najveća.

Otvaranje najveće američke vojne baze u Siriji se povezuje sa strategijom Donalda Trampa da za prvih 90 dana svog predsedništva kompletno očisti tu teritoriju od terorista, kaže Kiril Semjonov, načelnik Centra za islamska istraživanja na Institutu za inovacioni razvoj.

„Vašington smatra da jačanje podrške demokratskim snagama Sirije, u čijem su sastavu kurdske snage samoodbrane, nema alternativu. Na taj način ne samo da jača podršku kurdskim snagama iz vazduha, već šalje u region i kopnene snage. Ne isključujem mogućnost da će osim specijalnih jedinica tu doći i marinci. Vrlo moguće je da je ovaj koncept napravila Obamina administracija, ali se on tek sada sprovodi u delo. Još u Obamino vreme se govorilo o potrebi pružanja podrške Kurdima, ali tada su postojala mimoilaženja zbog stava Ankare. Tramp sada želi da uspostavi odnose sa Turskom, ali će svoj plan sprovesti bez obzira na Ankaru, koja kurdske snage samoodbrane doživljava kao teroriste. Dakle, ako je postavio zadatak da pobedi ID za tri meseca, on neće uzimati u obzir poziciju Turske“, kaže Semjonov.

Kako su ranije preneli kurdski portali, baza u Tel Bederu biće najveća američka baza na teritoriji Sirije, kapaciteta 5.000 vojnika. Smeštena je nadomak grada Hasake, na severoistoku Sirije, 70 kilometara od granice sa Turskom i 50 kilometara od granice sa Irakom.

To je samo jedna u nizu američkih baza u toj zemlji. Kurdski portali navode da je ovo četvrta vojna baza u ovom delu Sirije, pretežno naseljenom Kurdima.

Ranije su lokalni mediji javili da je velika grupa dobro opremljenih američkih specijalaca već stigla u bazu. Spekulisalo se da je reč o 800 američkih vojnika i instruktora, ali je Pentagon to negirao. Vašington je saopštio da je u Siriju poslato 200 vojnika, a da je tamo već bilo stacionirano njih 300.

Pentagon ne želi da otkrije lokaciju američkih specijalaca iz bezbednosnih razloga, ali će SAD nastaviti da „regrutuje, priprema, oprema i savetuje svoje proverene partnere u Siriji za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država“.

Reakcija zvanične Moskve na vest da je otvorena nova američka baza u Siriji za sada je izostala, ali ruski ekspert smatra da bi između Rusije i zapadne koalicije trebalo da dođe do podele zone uticaja u Siriji.

„Budimo iskreni, u situaciji kakva je sada, podela Sirije na zone uticaja nije najgora opcija. U ovom trenutku Asad, uprkos tome što je zauzeo Alep, nema mogućnosti da pobedi isključivo oružanim putem. Hteo to Asad ili ne, on će morati da se pomiri sa tim da će na teritoriji Sirije biti formirane autonomije i mislim da bi i Moskva morala da uzme u obzir ovu činjenicu i da ubedi Damask da omogući autonomiju Sirijskom Kurdistanu. Zanimljivo je da ni Asad, ni sirijska opozicija koja mu se protivi, to ne žele. Mislim da je Rusiji potrebno da sarađuje i sa Damaskom i sa Kurdima, tim pre što su oni raspoloženi za saradnju sa Moskvom. Kurdi su veoma ozbiljan faktor koji bi trebalo uzeti u obzir, a federacija severne Sirije, koja bi trebalo da ujedini tri sirijska regiona sa kurdskom većinom, ima dobre perspektive, kao i Irački Kurdistan“, dodaje Semjonov.

On ističe da američka baza nije smetnja za ruske snage u Siriji, koje su u tu zemlju otišle na poziv sirijske vlade da bi pružile podršku Asadovoj vojsci u borbi protiv terorista.

„Kao prvo, ta baza je prvenstveno namenjena pešadiji i transportnim avionima. Takve baze Amerikanci već imaju u Siriji. Vojni avioni – lovci i bombarderi – najverovatnije neće biti tamo stacionirani. Osim toga, američka avijacija ionako već deluje u tom regionu, ali to nije problem jer je koordinacija između RF i SAD po tom pitanju već uspostavljena i utvrđena“, kaže Semjonov.

Ruski stručnjak smatra da Amerikanci otvaranjem baze šalju poruku svim stranama sirijskog konflikta koji se bore protiv terorista u ovom delu sveta.

„Ukoliko Ankara i Damask budu imali pritužbe na SAD i postave pitanje zašto Vašington podržava Sirijske demokratske snage, faktički davajući separatistima (s tačke gledišta Damaska) i teroristima (s tačke gledišta Ankare) nove teritorije pod upravljanje, SAD imaju argument: Ko smeta Turcima da prebace nekoliko dodatnih jedinica u Siriju ili Rusiji da zajedno sa zvaničnim Damaskom intenzivira napade na teroriste? Stvaranje nove američke baze je poruka svim stranama u sirijskom konfliktu da je potrebno da se aktiviraju. Čini mi se da je logika SAD takva – nama je potrebno da likvidiramo ID za tri meseca, a sporedno je pitanje ko će to da uradi – Kurdi, Ankara ili čak Asad“, zaključio je ekspert.

Kurdski portali izgradnju američke vojne baze tumače na različite načine. Veruje se da će SAD na taj način uz pomoć Kurda voditi indirektan rat u Siriji i Iraku, jer saveznici iz zapadne koalicije ne žure da stave na raspolaganje svoje vojnike američkoj komandi. Takođe, smatra se da na taj način Vašington osigurava bezbednost Izraela, jer će se regioni u kojima žive Kurdi koristiti kao tampon-zona u slučaju eventualnog napada Irana.

Razlog ovakvog plana SAD se povezuje i sa nesuglasicama između Vašingtona i Ankare, uzrokovanim američkom podrškom Kurdima u Siriji, a takođe se veruje i da je ista baza uspostavljena radi praćenja i kontrole vojne baze Indžirlik.

Pretpostavlja se i da je nova vojna baza formirana u cilju borbe protiv terorista ID-a na području Deir ez Zora i Rake.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Wyoming says:

    Tramp zeli da unisti Rusiju i stvori Veliki Izrael u kojem ce ozidati Treci Solomonov Hram. To je rekao u predizbornoj kampanji, a to sto mu vi vjerujete da je dobronamjeran to je vas problem i na kraju ce vam se ta naivna lakovjernost razbiti od glavu.

    • Naucnik says:

      a koje je tvoje resenje? Hilari?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *