НАТО има нови план – СПРЕМА ЕЛИТНЕ ЈЕДИНИЦЕ ЗА УКРАЈИНУ

NATO ima novi plan – SPREMA ELITNE JEDINICE ZA UKRAJINU

21 novembra 2021

NATO podiže ulog u Ukrajini. Britanija namerava da pošalje nekoliko stotina elitnih vojnika u tu zemlju, a članice Alijanse naoružavaju Kijev savremenim oružjem.Britanska vlada, kako navodi list „Miror“, prvobitno je sumnjala, ali se onda uverila u navodno realnu pretnju Kremlja. Ruski tenkovi, tobože, svakog časa preći će granicu i krenuti na Kijev. London je sada smislio da sa 600 elitnih vojnika pomrsi te „pokvarene planove“, navodi u analizi komentator agencije RIA Novosti Andrej Koc.

Elitni vojnici iz Britanije

Okosnicu specijalne grupe čine vojnici 16. desantno-jurišne brigade i specijalnih jedinica SAS, poznatih još iz Drugog svetskog rata. Ove jedinice izvele su na desetine uspešnih operacija širom sveta. Po tom modelu su formirani čuveni specijalni odredi, konkretno američki odred „Delta“. Britanski specijalci su posebno obučeni za akcije iza linije fronta, diverzije u pozadini protivnika i izviđanje u dubini njegove teritorije.

Izvori lista doduše preciziraju da će naređenje za prebacivanje elitnih jedinica u Ukrajinu biti dato samo „u slučaju da Moskva izvrši invaziju“. Ali profesionalci su već u punoj borbenoj gotovosti. Načelnik britanskog Generalštaba general Nik Karter je, ponavljajući medijske navode, upozorio da je verovatnoća slučajnog početka rata između Rusije i Zapada „veća nego ikad“. Ovaj sudbonosan trenutak se nikako „ne sme propustiti“, smatra on.

Alarmantnu retoriku Britanci objašnjavaju „dovlačenjem ruskih trupa“ na granicu sa Ukrajinom, iako je Rusija više puta isticala da nema ničeg neobičnog u planiranim manevrima koji se odvijaju striktno unutar njenih suverenih granica.

Ministar obećao: „Nastavljamo da razvijamo kapacitete“

Kijev i vlade zapadnih zemalja sve glasnije govore o „agresiji Kremlja“. Nije tajna da se NATO pod izgovorom zaštite saveznika čvrsto stacionirao u Ukrajini i nastavlja da naoružava ukrajinske Oružane snage. Konkretno, ovih dana je u Kijev isporučeno 80 tona municije za različite namene. Ranije, u novembru, brod sa dva čamca klase „Island“ isplovio je iz SAD za potrebe Ratne mornarice Ukrajine.

A izgleda da će uskoro stići nove isporuke. Britanski ministar odbrane Ben Volas je pre neki dan obećao da će nastaviti da „razvija kapacitete“ ukrajinskih oružanih snaga.

U Ukrajini već postoji nekoliko vojnih objekata NATO-a. Od 2015. godine, na vojnom poligonu Javorov u Lavovskoj oblasti instruktori Pentagona obučavaju ukrajinske vojnike. Formalno, poligon pripada Kijevu, ali je faktički to baza NATO-a, samo je u nju dozvoljen pristup „ukrajinskim kolegama“.

Za razliku od centra upravljanja brodovima u Očakovu, u Nikolajevskoj oblasti, koji je izgradio bataljon američkih marinaca, gde Amerikanci planiraju da naprave ploveći dok za remont i servisiranje svojih brodova — i to nedaleko od obala Krima.

Britanci su izabrali industrijsku luku Južni 30 kilometara od Odese. Vojni ronioci su obavili sve potrebne radove za izgradnju vojno-pomorske baze. O prisustvu Ratne mornarice Ukrajine nema ni reči. London je izrazio želju da sličan objekat dobije i u Azovskom moru.

Kako navode ukrajinski mediji, američki instruktori kod Mariupolja obučavaju ukrajinske snajperiste, diverzante — kod grada Oleški u Hersonskoj oblasti, dok u izviđačkom centru na ostrvu Zmejni obučavaju izviđače i borbene plivače, a kod Mihajlovke operatere bespilotnih letelica. SAD zapravo smatraju Ukrajinu svojom teritorijom. Pre nekoliko dana je američki kongresmen Majk Tarner otvoreno govorio o „stalnom prisustvu“ Pentagona u toj zemlji.Doprinos NATO

Izgleda, međutim, da je Kijevu i to malo, pa je poslanik stranke Sluga naroda Oleg Dunda otkrio zadatak Ministarstva odbrane — „uvući SAD u još tešnju saradnju“.

O ovom otvoreno govore visoki ukrajinski zvaničnici. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ratobornu retoriku Kijeva povezalo sa još jednim zahtevom za slanje oružja.

„Jasno je da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne libi da izazove incidente očekujući pomoć iz inostranstva. Mislim da su svi koji su manje-više upućeni i prate razvoj događaja na Zapadu dobro svesni o čemu govorimo“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Toga je svesna i Ukrajina. Kako navodi ukrajinski portal „Ogledalo nedelje“, u svetlu „zaoštravanja na jugoistoku“, Pentagonu je poslata lista želja: projektil Harpun, za napade na pomorske ciljeve i za ciljeve na kopnu — rakete SLAM. Prethodno su tražili protivvazdušne raketne komplekse Patriot, lovce F-16 ili JAS 39 Gripen, kao i oklopna vozila.

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    Ruse u ukrajini pokušavaju pretvoriti u antiruse.A u ukrajini ima 8.300.000 etničkih Rusa i 25.000.000 ruskojezičnih.To je ono što je Srbima u Crnoj Gori pokušao osmisliti taktičar mraka milo đukanović.

  2. Bilo jednom u Amerike says:

    Ne verujem da mogu da usreće Ukrajince koji se i sami osećaju Rusima, mogu samo da ih napadnu s leđa.

  3. persida says:

    Ovako ce biti sve dok Rusi ne naprave paralelnu strategiju za razaranje engleske drzave. Prva stavka: pomoc arapskim teroristima koji zele smrt Imperije. Finansirati sve antiengleske grupe u svetu i naoruzavati ih, a javno objavljivati da su naoruzane ISTIM oruzjem kao i specijalne engleske trupe u Ukrajini. Tante za bupe, bupe za kukuriku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *