НАТО ИМА НОВИ ПЛАН – „ВЕЛИКА РУМУНИЈА“: Србија у опасности!

NATO IMA NOVI PLAN – „VELIKA RUMUNIJA“: Srbija u opasnosti!

31 maja 2017

Stara rumunska izreka kaže da Rumunija ima dva pouzdana prijatelja – Srbiju i Crno more. Srpske teritorije nisu ulazile u planove za velikorumunsku državu čak ni u vreme kada su Rumunijom vladali fašisti.

Vremena se, međutim, menjaju, a velikorumunski planovi otkada je Rumunija postala članica EU i NATO-a, okrenuti su i ka Srbiji. Rumunsko insistiranje na tome da su Vlasi i drugi balkanski vlahofoni narodi Rumuni narušavaju odnose Rumunije sa drugim balkanskim državama. Treba dodati – uprkos volji većine Vlaha.

Rumunska pravoslavna crkva (RPC) postala je sredstvo u rukama velikorumunskih planova. Njeno nekanonsko delovanje na Balkanu, i ne samo na Balkanu, već je postalo poslovično. Jerusalimska patrijaršija sa tim se suočavala u Jerihonu, nekanonski je delovala na kanonskom prostoru ruske crkve, u Moldaviji je uspostavila paralelnu crkvenu strukturu, a sporila se i sa Bugarskom pravoslavnom crkvom.

Rumunska pravoslavna crkva, vodeći se idejom da su svi vlahofoni stanovnici Balkana Rumuni, nekanonski je delovala i na jugu Albanije, smatrajući Cincare Rumunima.

Neovlašćeno delovanje rumunskih sveštenika na teritoriji Srpske pravoslavne crkve bilo je tema i ovogodišnjeg Sabora SPC. Sabor je u saopštenju naglasio da će, ako rumunska crkva ne prestane sa tom praksom, srpska crkva biti primorana na prekid odnosa sa rumunskom patrijaršijom.

Širenjem NATO-a i EU na istok, nove članice, među kojima je i Rumunija, smatraju da je sada prava prilika da od suseda, koji ne pripadaju ovim organizacijama, a oslabljeni su, uzmu sve što mogu, smatra pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

– RPC je krenula potpuno pogrešnim putem, štetnim putem za naše bratske odnose. To će svakako imati svoga traga, čim je Sabor tako reagovao. Sabor je, inače, godinama prećutkivao te stvari, gurao ih pod tepih, verovatno se nadajući da se stvari neće razvijati u pravcu u kome su počele da se razvijaju. Međutim, sada je očito dogorelo do nokata i oni su morali da reaguju – kaže Dimitrijević.

Rumunija je, otkada je postala članica EU i NATO-a, verovatno pomislila da stara prijateljstva više ne važe, da je zaštićena i da ima nove prijatelje i počinje da se ponaša nekorektno prema onima koji su joj bili tradicionalni partneri i saveznici, kaže analitičar Dragomir Anđelković.

Američki vojnici stoje pored rumunske i američke zastave tokom ceremonije postavljanja protivraketnog sistema Egis Ašor u vojnoj bazi Deveselu u Rumuniji.

– Žrtva takvog novog stava Rumunije je i Srbija. Rumunija počinje da se prema Srbiji ponaša nekorektno, namećući Beogradu ‘vlaško pitanje’ kao uslov za evrointegracije, a pri tome izmišlja ‘vlaško pitanje’ – kaže on.

Svaka prebrojavanja krvnih zrnaca, dodaje Anđelković, nikuda ne vode, pogotovo među narodima koji nemaju ozbiljne međusobne probleme.

– Ovo samo može da bude izgovor za nešto drugo, a to je da neke sile, koje žele destabilizaciju Balkana, koriste Rumuniju kao faktor pritiska na Beograd. Jer suviše je mali interes za Rumuniju da bi kvarila odnose sa Srbijom, a može biti dobar izgovor za zabijanje klipa u točkove međusobnih odnosa – objašnjava Anđelković.

Iz svega toga proizilazi i rumunski pokušaj crkvene ekspanzije. Iz nekog razloga, kaže Anđelković, RPC ne poštuje stara pravila o teritorijalnom delovanju pravoslavnih crkava, što će im se, prema njegovom mišljenju, osvetiti.

– Podrivajući poziciju Srbije, starog i oprobanog prijatelja, seku sebi poziciju za budućnost, jer ne verujem da će svet kakav danas imamo potrajati dugo, kao što NATO i evropski stratezi misle – zaključuje Anđelković.

(Sputnik)

 

KOMENTARI20 komentara

 1. Harry Neron says:

  Ovi rusi su još gori od starih zaluđenih udbaša. Sada se dokonačno zna ko stvara sav taj haos sa najavama "velikih" država.

  • Batina says:

   Mars ustaso-vatikanoidu.

 2. Filip says:

  Rumuni su poznati borci i ratnici. Kroz istoriju su uglavnom isticali zastave osvajača! Toliko o Rumunima

 3. Svetlana says:

  Ja ovo ne bih uzimala zdravo za gotovo, na Balkanu svi žele da prošire svoju teritoriju i to uglavnom na štetu Srba

  • KNIN says:

   Onog momenta kad je Srbija izdala Srbe u RSK tog trenutka je Srpstvo krenulo na put bez povratka. Nemojte ocekivati nista dobro za Srbiju nakon te sramne izdaje 1995.kosovo je Srbija izgubila vrlo uskoro izgubice i RS izgubila je Crnu Goru,sledece je verovatno Presevska dolina pa onda sandzak i na kraju Vojvodina. Tek tad ce te videti kad sve te teritorije odu iz Srpske kontrole i kad se svo Srpstvo iz RS, Crne Gore, i Vojvodine sabije na prostor uze Srbije ispod Beograda tek tad cete videti sta je pokolj medjusobni.Jednom se kamen zvani RSK otisnuo niz brdo i taj proces celokupnog Srpskog nestanka niko vise ne zaustavi. Inace svi oni koji se nadaju pomoci Rusije ne razumeju osnovnu stvar. Rusija i Zapad su zajedno razbili Srpski narod Rusija je tu ucestvovala zato jer ne zeli da se njoj desi ono sto se Srbima desilo 90tih. Zato se vodila logikom bolje je zrtvovati Srpstvo i njime trgovati sa Zapadom i Vatikanom da bi tako sacuvala sebe.Zanimljivo je da gotovo niko u Srbiji ne razmatra Rusku ulogu u ovom zlu koje je snaslo Srpski narod. Vecinom Srbi po difoltu za sva zla upiru u Zapad sto nije da nije istina. Ali ideja trgovine sa Srpskim etnickim prostorima je osmisljena u Rusiji da bi tako Rusija sebe sacuvala.

   • kuka says:

    U svakoj vremenskoj tački realnost se grana u gotovo nebrojeno mnogo scenarija, ali se ostvari samo po jedan. Koji će se ostvariti u ovoj tački zavisi od mnogo čega, ali svakako ništa ne može bez našeg uticaja. Što su naši postupci ispravniji, veće su šanse da će se ostvariti neki povoljniji scenario. Ruska trgovina sa srpskim etničkim prostorima meni ne izgleda kao smišljena strategija, nego kao serija iznudjenih poteza koje je Rusija u krajnjoj nevolji morala da povuče. Da li će nam sad i ubuduće pomagati, to ne znam, videćemo, ali sam siguran da što Rusija ekonomski i vojno bude jača i što njeno stanovništvo bolje živi, to smo i mi bezbedniji.

   • Bambula says:

    Drugim riječima, Srbija se vraća u svoje prirodno i prvobitno stanje, prij nego što je počela sa tertorijalnim širenjem od Miloša do Aleksandra.

    • kuka says:

     Bolje ti je da ne pominješ prirodno stanje Srbije, jer bismo se mi mogli setiti onog u vreme Dušana, budući da je to najprirodnije stanje Srbije, a to bi te moglo zaboleti.

     • Bambula says:

      Hrvate to ne bi nimalo zaboljelo, jer Dušanovo Carstvo nije bilo ni blizu granica današnje Hrvatske. Što se nas tiče, slobodno pravite to carstvo.

      • kuka says:

       Nemaš ti pojma!

      • Johnny Hazard says:

       Hahaha.. i ne treba da vas boli. Nećete ni osetiti

   • Batina says:

    Nemas ti moj prika pojma. Rusi sa ovim nemaju nista. Ti njih stavljas u istu ravan sa zapadnim zlikovcima. Srbe unistavaju zapadni zlocinci i nema tu nikakve pogodbe sa Rusijom. Ti mora da si ustso-vatikanoid.

   • Miodrag says:

    Čoveče,ti ga pretera!Stvarno nemaš mere.

  • kuka says:

   Na štetu bilo koga ko je na udaru, a pošto smo mi nepodnošljivo često na udaru, onda se oni nadaju proširenju na našu štetu. Inače se slažem da ovo nije ozbiljna priča, bar zasad.

 4. Bambula says:

  Rumunji rade isto ono što su nekoć radili i Srbi, odnosno pod vodstvom Rumunjske pravoslavne crkve pretvaraju pravoslavne Vlahe u Rumunje. Zašto je to sada nešto loše, a nije bilo loše kada je Srpska pravoslavna crkva pretvarala pravoslavne Vlahe u Srbe??????????????

  • kuka says:

   O čemu ti pričaš? Ko je hteo da ga zovemo Vlahom, mi smo ga zvali Vlahom, kao što smo i one koji su hteli da se zovu Hrvatima zvali Hrvatima, za razliku od vas Hrvata koji kroz čitavu svoju bednu istoriju pokušavate da sve srpsko prigrabite i nazovete hrvatskim. S druge strane, istina je da su nekad svi stočari nazivani vlasima, nezavisno od toga kako se nacionalno osećaju. Vlah znači onaj ko poštuje boga Velesa, zaštitnika stočara. I konačno, srpska pravoslavna crkva nikad nije nikog pretvarala u Srbe. To je strogo zabranjeno. Ako neko pojedinačno želi da udje u srpsku pravoslavnu crkvu, svoju želju mora valjano da obrazloži, pa tek ako crkva proceni da se radi isključivo o verskim razlozima, to mu biva odobreno. Nego je tebi Vatikan izbrkao licne u glavi, pa varničiš i prezupčuješ.

  • Batina says:

   Bambula = budala.

  • Kosovac says:

   @ Bambula,…. Vidim ti si sa hrvatsko-srpskog jezičkog područja, a usuđuješ se da diskutuješ o Vlasima i Rumunima u Srbiji. Naravno da ne branim da se u to upuštaš, ali ipak treba da imaš neko osnovno znanje, a ne da koristiš uveliko prevaziđeni kominternovski obrazac. Pričaš kao Bernar Anri Levi, a zauzvrat očekuješ tortu od skojevaca…. Primer za tebe da počneš da malo razmišljaš: Selo Jabukovac u opštini Negotin je u svakodnevnom žargonu Vlaško selo. Svi će ti tako reći. U tom Vlaškom selu od 1884 stanovnika živi Srba 1504, Vlaha 268, Rumuna 32, Hrvata 1….. Vlaško selo Mihajlovac ima 718 stanovnika, od čega Srba 583, Vlaha 77, Rumuna 6 komada….. Brza Palanka opština Kladovo od 1076 stanovnika, ima Srba 876, Vlaha 50, Rumuna 10, Hrvata 4….. Grad Zaječar od 39.491 stanovnika ima Srba 37.500, Vlaha 159, Rumuna 19 komada, Hrvata 80….. Ovo je sve popis – ljudi su se izjašnjavali, nisu valjda Srpski popovi išli po kućama i pretili kako da se ko izjašnjava. A ako se malo napregneš, primetićeš da sam naveo neka Vlaška sela u kojima su se ti Vlasi izjasnili kao Srbi. Znam da će to da te ljuti, ali svoj bes treba da iskališ na te Vlahe koji su se izjasnili onako kako nije trebalo….. Pogledaj takođe koliko ima Rumuna u ovom delu Srbije. Konstatujemo zajedno da ih ima kolika je statistička greška. Nekoliko. Šta ćeš ti sada, tražićeš da dobiju ljudska prava? Pa dobili su sva prava koje imaju Cigani i Srbi. Jedino nisu dobili pravo da jašu Srbe, ili da im Srbi šetaju opanke. Inače kao Peta kolona su odlični, videlo se to pri poseti Baseskua rumunskog predsednika vlade koji ih je sve okupio i stali su u jednu omanju bioskopsku salu. Ne ljutim se ja na ove Rumune zato što znam neke Srbe koji su kvalitetnija Peta kolona. Ne ljutim se ja ni na Hrvate kao što si ti, ali savetujem malo stila a ne kao papagaj ponavljanje prevaziđenih mantri Kominterne i Boraca za ljudska prava.

 5. Gordan says:

  Sistem EU politike NE DOZVOLJAVA teme o teritorijalnim pretenzijama Članica EU nad državama suseda...!!! Dakle, svaka država, naročito država koja pretenduje da postane Članica EU, u obavezi je da dovede u zdrav politički sklad svaki onaj eventualni problem, shodno koracima napredovanja ka Članstvu u EU, kako taj politički problem ne bi postao teret Evropskoj Uniji... Dakle, Rumunija, ako bi i imala neki spor sa Srbijom, oko teritorije, ne bi mogla postati punopravni Član EU !! Dakle, ta priča ne pije vodu !!

  • Kosovac says:

   @ Gordan,…. Kako je Šipo odbranio doktorat u Zagrebu: Sam ufatio jednu muvu i ćupao sam joj krilo i rekao sam „Ljeti muvo“. Muva je ljetela. Sam ćupao i drugo krilo i rekao sam „Ljeti muvo“. Muva nije ljetela. Zakljućak: Kada muvi ćupaš dva krila, muva ne ćuje….. Ovo sam dao grubi primer logike koju si upotrebio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *