NATO: Imamo dokaze da Rusija unosi artiljeriju u Ukrajinu

NATO: Imamo dokaze da Rusija unosi artiljeriju u Ukrajinu

22 avgusta 2014

ukrajina_620x0 etZvaničnici NATO tvrde da je ruska vojska unela artiljerijsko oružje unutar granica Ukrajine prethodnih dana i da ga koriste za borbu sa ukrajinskim snagama.

Zapadne snage, prenosi BBC, već mesecima optužuju Rusiju da aktivno pomaže pobunjeničke snage u Ukrajini, ali je ovo prvi put da je NATO istakao da ima dokaze za to, a portparolka NATO Oana Lugesku iznela je takav stav NATO.

Visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton smatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

„Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća međunarodnog Crvenog Krsta“, napisao je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

„Umesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rešenje“, poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospe u dublju međunarodnu izolaciju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina, kako bi popričali o spornom konvoju. Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, poručio je Vladimir Putin nemačkoj kancelarki.

KOMENTARIJedan komentar

  1. niki says:

    Da neko drugi rekao poverovao bi i bilo bi mi drago,ali ovako vama bagri da neko veruje,smesno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *