НАТО ИСПИСАО ИСТОРИЈУ: Македонија улази у алијансу!

NATO ISPISAO ISTORIJU: Makedonija ulazi u alijansu!

2 februara 2019

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je na Tviteru da će NATO 6. februara potpisati sa Makedonijom protokol o pristupanju te zemlje Alijansi.

On je dodao da će 6. februara „ispisati istoriju“.„Saveznici NATO potpisaće protokol o pristupanju sa budućom Republikom Severnom Makedonijom, zajedno sa ministom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim“, naveo je Stoltenberg i objavio fotografiju makedonske i NATO zastave.

TV Telma ranije je objavila da će tokom svečanosti makedonski ministar spoljnih poslova Protokol o pristupanju potpisati u prisustvu ambasadora zemalja-članica NATO.

Tekst je usvojen u takozvanoj „tihoj proceduri“ prošlog ponedeljka.

Nakon potpisivanja protokola ovaj dokument treba da bude ratifikovan u nacionalnim parlamentima svih 29 zemalja članica NATO.

Očekuje se da Grčka bude prva zemlja koja će 8. februara ratifikovati Protokol o pristupanju Makedonije.

Ukoliko se sve odvija po planu, makedonska ministarka odbrane Radmila Sekjerinska prvi put će učestvovati na ministarskom sastanku zemalja članica Alijanse 13. februara, ali bez prava glasa sve dok Makedonija ne postane punopravna članica.

(novosti. rs)

KOMENTARI16 komentara

 1. Miraš says:

  Eto zašto im je trebao razbi-raspad Jugoslavije - da bi svi sitniji delovi te države stigli u NATO. Makedonija je stekla nezavisnost 08.09.1991. godine, Armija Republike Makedonije osnovana je 13.02.1992.godine i početkom 2020 godine pod novim imenom Severna Makedonija biće članica NATO-a. Ranije su se priključile: Slovenija 2004 godine, Hrvatska 2009 godine i Crna Gora 2017 godine. Toliko naših stradanja, patnji, siromašenja da bi živeo OTAN.

 2. rodja says:

  "Ovaj dokument treba da bude ratifikovan u nacionalnim parlamentima svih 29 zemalja članica NATO". A možda i neće! Ko garantuje da će sve članice ratifikovati? Možda se neki naš komšija predomisli!

  • Miraš says:

   Koje članice NATO-a ne bi ratifikovale ulazak S.M. u tu alijansu? Albanija i Bugarska zbog teritorijalnih pretenzija prema Makedoniji. Eventualno Turska neko vreme može da koči da bi još nešto istrgovala za sebe od SAD ili od EU-rope.

  • test01 says:

   Ma daj mlim te pa ko se jos od vazala usudio pobuniti. Pa cak su postavili svoje rakete u Rumuniji sto je nevidjenja pretnja za Rusiju a oni i dalje trabunjaju. Ocigledno je da se zapad priprema da napadne Rusiju ali cekaju povoljan trenutak - Putin im je prva briga.

   • Miraš says:

    Mogu da gadjaju i teritoriju Ukrajine iz Devesela sa ciljem da ne dozvole da ona postane proruska teritorija. Ako bi rat sa istoka Ukrajine počeo da se širi ka Zapadu, odatle iz Rumunije mogu da gađaju snage koje napreduju ka Zapadu Ukrajine. Zasad Krim odnosno sve što je postavljeno na njemu pokriva i Donbas na udare iz pravca te baze u Rumuniji. Evromajdan u Kijevu počeo je 21.11.2013. i trajao je do 22.02.2014. godine, a radovi u Deveselu na izgradnji buduće protivraketne baze počeli su 2013 godine i slike od 31.03.2014. godine pokazuju da ti radovi još uvek traju. U decembru 2015 godine američka vojska preuzela je tu bazu, a 12.05.2016. godine SAD su zvanično aktivirale položaje protivraketne odbrane (PRO) u Deveselu. Rusi sad izjavljuju da Amerikanci još 2017 godine odlučili su da izađu iz sporazuma INF (o raketama srednjeg i malog dometa). Moguće da je tako jer iz SAD mogli su da razmišljaju o takvoj odluci još od maja 2016 kad je postale operativna protivraketna odbrana u Rumuniji, za 15 minuta ti sistemi mogu da se pretvore u raketne ofanzivne sisteme.

  • Popara Dorcol says:

   Ako Amer kaže potpisuj, potpisaće!!!

 3. milorad says:

  mračne stvari dolazr, mnogo mračne zažaliće svako ko je u NATO koaliciji i to žestoko.Nadam se da neće uspeti i nas da nasilno uguraju u to društvo hijena, moramo po svaku cenu da budemo van tog pakta ubica jer će rusi sigurno ovoga puta izvršiti neselektivnu i kolektivnu odmazdu nad svakom članicom tog pakta koji se sprema za napad na rusiju, i taj napad samo što nije otpočeo.Bolje nam je i da gladujemo nego da doživimo nuklearni udar po većim gradovima, a rusi imaju dovoljno bojevih glava da upravo to urade svakoj od članica te alijanse i mislim da će to i uraditi.

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  E, sad ćete fino da kopate po kontejnerima i emigrirate po 100.000 godišnje u begu od bede kao što je slučaj sa KROmanjoncima od kad su ušli u NATO i EU.

  • Željko says:

   @živoder iz Oseka i Ovčare Lijevi bubreg bi vi svoj dali za hrvatsku putovnicu i za rad u Njemačkoj!

   • živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Pasuljožderu primitivni KROmanjonski, vežbaj plivanje, sledi Drava.

 5. Vesko says:

  To je rezultat ruske pasivnosti koju su Nemci kupili Sjevernim tokovima i u krajnjoj analizi potpune naivnosti naish prijatelja u Rusiji u vezi Nemacke!! Sada su dva naroda, u Crnoj Gori i Makedoniji uvucena u zlocinacki antiruski i antisrpski NATO protivno svojoj volji.

  • Miraš says:

   Ovome su kumovali Grci sa Prespanskim sporazumom. Grci ogovaraju Skoplje da suviše sluša Amerikance i Nemce, ali baš to isto najpre se dešava u Atini. Makedonija je 1999 ustupile svoju teritoriju NATO-u za napade na SR Jugoslaviju, Makedonija je priznala nezavisno Kosovo 09.10.2008 godine. Ko može ozbiljno da računa na Makedoniju? Postoji li neka razlika između Makedonije i Albanije u njihovim odnosima prema Srbiji? To su toliko male razlike da u suštini NEMA RAZLIKE. Za kim tuguješ?

   • Vesko says:

    Grci su u dzepovima Nemaca i SAD, totalno bankrotirani, finansijski i moralno. Kada je Cipras trazio pomoc od Rusije Putin ga je hladno spustio na zemlju, jer su Nemci kupili Rusiju svojim gasnim tokovima i sada imaju odrijesene ruke da se izivljavaju nad nama i svim drugim pravoslavnim i nepravoslavnim narodima na Balkanu. Sto se tice Makedonaca oni skoro pa da nemaju svoju drzavu vise. Na putu su sigurnog nestanka, kao i svi mi drugi osim sto smo mi malo veci pa ce kod nas taj proces potrajati duze. Bice unisteni iznutra. Tako da nema tugovanja, svako ce dobiti na kraju sto je zasluzio.

    • Miraš says:

     Cipras je u aprilu 2015 godine bio u poseti Moskvi i ponovo u decembru 2018 godine kako pišu sa molbom da Rusija ne blokira Prespanski sporazum, da spreči eventualni veto Rusije na taj sporazum u Ujedinjenim nacijama. I Rusija i Kina mogu da stave veto na novo ime Severna Makedonija. ... Da je Rusija išla tim putem da oslobodi najpre Balkan onda bi NATO otvorio niz sukoba na Balkanu, ovde bi napravili Ukrajinu 2 koja bi bila puno gora nego Ukrajina 1. Zašto dozvoliti da se sukobi odvijaju uvek u našem slovenskom ili pravoslavnom prostoru?! Neka EU i NATO pucaju po šavovima tamo u Zapadnoj Evropi u njihovom dvorištu. Npr. eventualni izlazak Grčke 2015/2016 iz EU zbog izlaska 10-milionske Grčke ne bi nestala EU. Pitanje je da li je tada Cipras uopšte hteo izlazak iz EU, nego najverovatnije hteo je samo povoljan kredit. Sasvim je druga priča ako veće zemlje kao V.B., Francuska, Italija zbog međusobnih neslaganja rasturaju EU, kao što vidimo da se dešava. U proleće 2015 godine Rusija je trpela sankcije EU zbog Krima, a vojni posmatrači Rusije odavno su bili prisutni u Siriji. U to vreme u Kremlju mora da su razmišljali kako će spašavati Siriju i mnogo bi im bilo da se uporedo bave i Grčkom. Turska je u to vreme bila još uvek čvrst partner u NATO-u, da su se tada bavili sa Grčkom zbog grčko-turskog neslaganja i neprijateljstva puno bi teže ostvarili preokret Turske, da li bi ga uopšte ostvarili. U Grčkoj je tada bar bio mir, a u Siriji je bila katastrofa. Zbog invazije "crnih" i "zelenih" snaga Asad je tada kontrolisao jedva 25% Sirije. U to vreme Grčka nije mogla da ima prednost u odnosu na Siriju. Rusija ispred sebe ima veliku šahovsku tablu, treba da se prilagodimo tome šta kad ona može da uradi, a dotle stisnuti petlju. U oktobru 2008 godine Crna Gora i Makedonija priznale su nezavisno Kosovo, a pre toga već su se konsultovale sa EU oko ulaska u Uniju. NeMilo ne prestaje da laje na Srbiju, a ustvari sakriva svoju izdaju. I Makedonci su isto živeli u nekoj njihovoj uobrazilji. Svako će platiti cenu za svoje grehe. Izdaja Kosova u ovo vreme slična je nekadašnjem padu Konstantinopolja, a i tada su neki srpski vazali pretežno sa tog juga učestvovali na strani Turske u opsadi tog značajnog grada.

 6. Sasho says:

  Miras , citam tvoje komentare i samo bih nakratko da repleciram ...Ja sam Makedonac , nisam severno Makedonac ... Meni i 90% pravoslavnih Makedonaca , Srbi sum nam kao rodena braca , ja i 90% pravoslavnih Makedonaca nismo i nikad necemo priznati Kosovo ( to su uradili nasi korupmirani prodni politicari, evropski kvazi vazari isto kao i oni vasi, koji nikad nisu pitali dal narod hoce to ili nece , isto kao sada kad su nam promenili ime protiv nase volje ) nama nema nikog blizeg i drazeg od Srbina i sigurno to nikad nece biti nasi Dusmani Siptari , ja znam da Srbija boli ono da je Makedonija priznala Kosovo al veruj da to boli isto toliko i nas same Makedonce , nemojte nas mrziti zbog naseg prodate politicare jer veruj mi ... Mi 90% pravoslavne Makedonce vas volimo vise nego nas sami sebe ...

  • Dani says:

   Nisam @Miras,ali cu se svakako nadovezati na tvoj komentar...Samo smireno brate ,doci ce i nase vreme.Treba biti strpljiv i cuvati snagu za poslednji udarac.Treba prvo pohapsiti i suditi izdajnicima iz naseg naroda,a sa ostalima cemo mi vec lako.Znamo mi da su vlasti u Srbiji,Makedonij i CG izdajnicke,znamo mi i da je nemocni narod (CG i MAK.)uz nas(barem se nadam da vecina to zna).Zato se treba jos malo strpiti,a onda neprijatelju(ma ko to bio!!) zadati smrtonosni udarac.Ja zivim za dan kada cemo svi biti u jednoj drzavi Srbija,Makedonija,BiH i CG(sve su to Pravoslavne i SRBske zemlje,a vraticemo i RSK)...bez cro i slo,snjima smo zavrsili,neka uzivaju u "blagostanju "debelog creva zapada.Sipci treba da svakodnevno uce plivanje...uskoro ce im trebati!!Tebi pozdrav,svako dobor i ziv nam bio brat Makedonac!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *