НАТО ИЗДАО САОПШТЕЊЕ у вези војске Косова

NATO IZDAO SAOPŠTENJE u vezi vojske Kosova

8 novembra 2018

NATO ne kaže da je protiv transformacije bezbednosnih snaga Kosova, jer je to pravo vlasti na Kosovu, ali svaki razvoj mora biti sproveden u skladu s Ustavom i u uz konsultacije s međunarodnom zajednicom, izjavio je danas Robert Pščel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a.

– Ako bismo im oduzeli to pravo onda znamo kakva je tamo situacija i šta bi to značilo. Međutim, više puta smo rekli da svaki razvoj mora biti sproveden u skladu sa Ustavom na Kosovu i u konsultaciji sa međunarodnom zajednicom – rekao je Pščel.



Pščel je to rekao na panelu „Prilike i budući planovi za saradnji između Srbije i NATO-a“ u okviru 6. Nedelje NATO u Beogradu.

Kada je reč o prisustvu KFOR-a na KiM, prema Pščelu, kaže da ne postoje planovi da se nešto smanjuje ili menja, te da njihovo prisustvo zavisi od bezbednosne situacije.

Stav NATO je da se nastavi traganje za rešenjem prihvatljivim za sve strane, dodao je Pščel.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Branimir Filipović rekao je da je stav Srbije da je transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova u suprotnosti s Rezolucijom 1244 SB UN.

– Ne mogu dve vojske na jednom terenu. NATO ima stav da je transformacija moguća kroz ustavni okvir, a zajedničko nam je da se protivimo jednostranim potezima. Upravo takvi potezi Prištine su problemi koji su na tom području najkrupniji – rekao je Filipović.

On je podsetio da su problemi počeli kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova.

– Srbija u tom smislu očekuje jasan stav NATO kao pre dve godine kada je Priština takođe pokušala da izvede tu transformaciju. Bolje neke stvari ranije rešiti kako ne bi dovele do toga da imamo potencijale za izbijanje tenzija – naveo je Filipović.

On je dodao da Srbija ima određenja očekivanja u vezi sa zaštitom kulturne baštine na KiM i da je veoma važno da može da računa na KFOR kao strukturu koja je najsposobnija da obezbedi mir i stabilnost bez obzira što postoje i druge poput Euleksa…

– Očekujemo da KFOR svojim kapacitetima i preventivno deluje da ne bi došlo do eskalacije – naveo je Filipović.

(Sputnjik)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *