НАТО је грамзиви империјалистички инструмент који разара државе и народе широм свијета

NATO je gramzivi imperijalistički instrument koji razara države i narode širom svijeta

9 marta 2015

Dragan Đogović 45Piše: Dragan Đogović

Konstantna totalna potčinjenost srpske vlade svim političkim instrumentima zapadnih velikih sila prouzrokuje nesagledive posledice po Srbiju i vodi je u sunovrat. Aktuelna Vlada Srbije koja se poltronski povinuje permanentnim direktivama Zapada, nije izvršna vlast koju je po očekivanju izabrao narod da čvrsto sprovodi i štiti nacionalne političke i ekonomske interese, nego je postala kao i svaka predhodna vlast svojevoljan plijen halapljivoj zapadnoj imperijalističkoj “hobotnici“ – kao takva, ona zloupotrebom povjerenja svojih građana, čini ogromnu štetu sopstvenoj državi koju vodi.

Nedavni sporazum IPAP koji je Srbija sklopila sa NATO-om predstavlja najviši nivo saradnje između Alijanse i neke države koja nije članica.. Čemu uopšte takav sporazum, ako je Srbija oficijelno vojno neutralna? Odgovor nalazimo u realnim činjenicama da se ne može pristupiti u Evropsku uniju bez članstva, odnosno obavezne tijesne saradnje sa NATO-om.
Anketa koju je u januaru mjesecu sprovela i objavila “Nova srpska politička misao“, prikazuje da samo 9,4 odsto građana Srbije podržava njeno učlanjenje u NATO.

Iz tog razloga, propagandne poruke NATO čelnika srpskom javnom mjenju zadobile su sve više u svom obimu, a najnoviju izrekao je pre par dana u ekskluzivnom razgovoru za “Danas“ komandant Južnog krila NATO-a, admiral Mark Ferguson, koja glasi: – Ne može da se promeni ono što se desilo u prošlosti. Građani Srbije treba da posmatraju NATO kao partnera koji želi da svojom ekspertizom pomogne reformu sektora odbrane i bezbjednosti, uz puno poštovanje prema politici vojne neutralnosti Srbije.

Klasični cinizam i licemjere u punom obliku!

Ličnog sam stava da će aktuelna vlada ukoliko još kroz neko dogledno vrijeme ostane na vlasti, zarad sulude želje pristupa u Evropsku uniju, napustiti politiku vojne neutralnositi Srbije i postati punopravni član te zloglasne Alijanse.

Nastanak i uloga zločinačke organizacije NATO

Posle Drugog svjetskog rata, izbile su velike političke tenzije između SAD i Sovjetskog Saveza. Kao odgovor na izmišljene pretnje iz Rusije, dvanaest zemalja osnovalo je 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu, SAD, vojni savez North Atlantic Treaty Organization, – skraćeni naziv NATO.

Tadašnji prvi potpisnici tog vojnog saveza bili su SAD, Kanada, Belgija, Velika Britanija, Danska, Francuska, Island, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška i Portugal.

U međuvremenu broj članica se uvećavao i danas su to 28 država koje NATO broji u svom sastavu. Poslednja ekspanzija je održana 1. aprila 2009. godine. Na taj dan, formalno su primljeni Albanija i Hrvatska.

Varšavski pakt je osnovan 1955. godine, a već 1991. godine je bio rasformiran, dok je NATO nastavio da održava svoju sveprisutnost u svim geopolitičkim sferama. Defanzivna uloga NATO-a pokazala se kao lažna, jer nije imala više osnovu i svrhu da postoji nakon završetka hladnog rata.

Uz podršku SAD i EU , ostvaren je cilj da se izvrši revizija u Ujedinjenim nacijama i da NATO sebe uspostavi kao osnovni stub mehanizma u “mirovnim misijama“ pod pokroviteljstvom UN, a koji se ustvari fokusirao da isključivo sprovodi imperijalističke planove zapadnih velikih sila, pod maskom „međunarodne legitimnosti“.

NATO se iz zamišljenog izvornog koncepta “odbrambenog saveza” kontinuirano razvijao od pada Berlinskog zida 1989. u napadački savez. Slijedile su po međunarodnom pravu i bez mandata UN nezakonite vojne intervencije jedna za drugom.

Američka invazija na Irak, u kojoj su učestvovali i pripadnici NATO-a, zatim u Bosni 1994. godine protiv bosanskih Srba, par godina kasnije, planirani i izvedeni prljavi rat protiv Srbije 1999.godine, koji je nakon 78 dana krvoločnog bombardovanja pretvorio infrastrukturu zemlje u ruševine i rezultirao naknadno otimanje njene teritorije, onda Avganistan, Libija, Sirija itd…itd.

Sve ove vojne intervencije pripadnika NATO-a dokazale su da je implementacija „novog svjetskog poretka“ brižljivo režirana i ima za glavni cilj pokoravanje država koje reaguju protiv zapadnog imperijalističkog osvajanja njihovih prirodnih i finansijskih resursa.

Ukrajinska kriza je nastala u pokušaju NATO-a da ukliješti poslednji komadić slagalice koja nije bila potpuna u opkoljavanju i destabilizaciji Rusije. Adekvatno reagovanje Rusije, koja se osjeća ugroženo od ekspanzije zapadnih sila ka istoku, a time i na same njene granice, apsolutno je legitimno i prihvatljivo.

Sve što se do sada došavalo posle bombardovanja Srbije od strane NATO-a, pod plaštom „humanitarne intervencije“, kreirani je projekat SAD / EU da dominiraju nad cijelim svijetom. .

Istorija NATO-a u svojoj ulozi „šerifa“ imperijalizma, povezana je sa kršenjem međunarodnog prava. Ona je obilježena krvlju žrtava njegovih direktnih ili indirektnih intervencija širom svijeta.

Graditi prijateljstvo i sarađivati sa elementima koji su vojno razarali državu, ubijali njen narod i oteli njenu teritoriju, kao što to radi srpska vlada, nema nikakvu moralnu potpuru i za svaki racionalan razum je ne shvatljiv čin .

Da li će propaganda NATO-a u kombinaciji sa Vladom Srbije imati smisla i učinka kod Srba, ostaje da se vidi. Nadam se da neće!

Smatram da još uvijek ima mnogo onih kojima zdrava pamet, dostojanstvo i slobodarski duh ne dozvoljavaju da postanu robovi globalne hegemone političke elite.

Dakle, gospodine admiral Mark Ferguson, u Srbiju niste dobro došli,- mišljenja je 90,6% Srba, a Vi kao “propagatori demokratije” trebalo bi to da besprekorno uvažite.

KOMENTARI3 komentara

  1. R.P. says:

    Sve je tako, zločinci.

  2. ARTILJERAC says:

    Kao i uvek istina. Nebojša Katić, ekonomski analitičar "Insistiranje na razvojnom modelu koji se bazira na stranim investicijama je ključni mehanizam moderne kolonizacije. Za razliku od klasičnog kolonijalizma koji je nametan uz otpor stanovništva i lokalnih elita, na novi kolonijalizam građani pristaju dobrovoljno, političke elite ga prizivaju, a ekonomski teoretičari ohrabruju. Nerazvijene i slabe države danas mole da budu ekonomski potčinjene, čak i plaćaju da budu kolonizovane. Klasični kolonizatori su civilizovali prostor koji su osvajali, o svom trošku gradili infrastrukturu i gradove, i iza sebe nešto ostavljali. Novi kolonizatori uglavnom samo uzimaju. I najporaznije od svega - danas se kolonizuju i države koje nikada nisu bile kolonije, koje imaju dugu tradiciju nezavisnosti i koje su umele da funkcionišu samostalno kao nezavisne države. Ovakvo stanje se može održavati (a da ne dovede do pobune) samo kontinuiranim ispiranjem mozga, mantričnim ponavljanjem uvek istih fraza, stvaranjem zombi generacija koje nisu u stanju da misle, niti da kritički, otvorenih očiju analiziraju svet oko sebe. Upravo u tome i jeste smisao neprekidne promocije liberalnih ideja - iz ograđenog prostora i zatvorenog uma ne može se pobeći."

  3. Vladica says:

    Sta jos reci covek je sve sa pravom odlicno napisao. Sad hoce i evropsku vojsku nije im dosta jedan razbojnicki NATO hoce jos vojske da formiraju da pod svaku cenu vladaju svetom. Rusija im je kost u grlu od koje ce se zadaviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *