НАТО ЈЕ ПРОШЛОСТ! Србија хоће руске и белоруске ракете и радаре

NATO JE PROŠLOST! Srbija hoće ruske i beloruske rakete i radare

14 januara 2017

94788 buk m2

Posle jačanja vazduhoplovstva, sledi nova faza vojne saradnje sa Rusijom. Nabavka PVO sistema tema razgovora sa Rogozinom u martu.

Među glavnim temama razgovora između potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, koji u martu dolazi u posetu Beogradu, i državnog vrha Srbije biće nabavka PVO sistema „buk“ i „tunguska“. Obnova raketne zaštite Srbije biće druga faza vojnog aranžmana sa Rusijom, započetog donacijom šest aviona „mig 29“, tenkova i borbenih vozila.

Prema saznanjima „Novosti“, u ovom paketu mogli bi da se nađu i savremeni radarski sistemi koji bi zaokružili sistem zaštite našeg vazdušnog prostora. Skica ovog posla već je poznata i ona podrazumeva kupovinu efikasnog sistema PVO.

– Potpredsednik Rogozin će, kada dođe u martu, biti na čelu delegacije ruskih proizvođača naoružanja i vojne tehnike. Sa predstavnicima Srbije oni će razgovarati o mogućnostima za isporuku ruske tehnike, ali i o zajedničkoj saradnji na razvoju borbenih sistema – navode u Vladi Srbije.

U iščekivanju dolaska ruskih aviona i vojne tehnike, Ministarstvo odbrane nastoji da opremi Vojsku Srbije domaćim naoružanjima i sredstvima. Planirano je da prvih 1.500 vojnika do proleća dobije najsavremeniju opremu i naoružanje. Reč je o pripadnicima Specijalne brigade iz Pančeva koji će biti snabdeveni nedavno kupljenim američkim modularnim puškama kalibra 5,65 i 6,5 milimetara. Specijalci će prvi zadužiti i najsavremeniju balističku zaštitu, kao i niz sredstava po usvojenom modelu naziva „vojnik 21. veka“.

– Istu opremu i naoružanje dobiće još jedan kontingent vojnika, tako da do kraja godine imamo oko 3.000 vojnika opremljenih po standardima najjačih armija u svetu – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Planirano je da do leta u naoružanje Vojske Srbije i formalno uđe haubica „nora B52 M15“, koju proizvodi „Jugoimport SDPR“. Spremna za upotrebu je i savremena haubička municija od 122 milimetra, čiji je domet i do 40 kilometara.

Artiljerijske jedinice trebalo bi da se pojačaju i samohodnim višecevnim modularnim sistemom „morava“. U Tehničkom opitnom centru u toku su završna ispitivanja ovog sredstva koje će, pošto dobije pečat vojnih inženjera, moći da lansira sve vrste raketa koje se nalaze u naoružanju naše vojske.

– Nabavke planirane za 2017. zaokružiće nabavka oklopnog vozila „lazar 3“, kao i početak modernizacije postojećeg vozila „bov“. Ovi točkaši biće prepravljeni na više načina, posle čega će u Vojsku ući četiri osnovna tipa „bova“ – nabrajaju u Ministarstvu odbrane.

BELORUSIJA I SRBIJA USPOSTAVLJAJU VOJNU SARADNJU

Naime, ministar odbrane Zoran Đorđević boravio je u dvodnevnoj poseti Belorusiji, gde je ugovarano dalje unapređivanje vojnotehničke i vojnoekonomske saradnja dve zemlje, a jedan od domaćina susreta bio je i Bogoljub Karić, a upravo zahvaljujući njegovom poslovnom uticaju u Belorusiji, naša zemlja bi uskoro mogla da dobije i vrednu donaciju.

Povodom toga se oglasio i sam Boguljub Karić, koji je preko društvenih mreža poručio:

– Dragi moji, juče sam imao veliko zadovoljstvo i posebnu čast da je i pored velike zauzetosti našu građevinsku kompaniju i novi građevinski projekat „Minsk World”, od tri miliona kvadratnih metara u Belorusiji, posetio naš ministar odbrane gospodin Zoran Đorđević – napisao je, između ostalog, Bogoljub na Fejsbuku.

I vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da Vojska Srbije može imati velike koristi od saradnje sa beloruskim oružanim snagama.

– Belorusko vazduhoplovstvo i PVO sistemi su izvanredni. Oni, pre svega, mogu da nam pomognu u modernizaciji PVO sistema sovjetske proizvodnje, ali i remonta aviona „mig 29“, mada remont i modernizaciju tih sistema i sami radimo.

Ja mislim, pre svega, da bi u PVO trebalo ići na sistem „buk-M2“, i on bi sa našim postojećim sistemima dobro zatvorio nebo za svakog uljeza koji bi se našao u našem vazdušnom prostoru – kaže Lazanski za “Alo!”.

(Večernje novosti, Alo)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *