НАТО је затечен новим могућностима руске армије

NATO je zatečen novim mogućnostima ruske armije

7 novembra 2015

world-russia-weapons-gap-nuke-webSevernoatlantska alijansa je bila zatečena novim mogućnostima ruske armije, piše nemačka verzija The Huffington Post.

Svetski poznati portal navodi četiri znaka koji svedoče da je „NATO već izgubio od Rusije u trci u naoružanju”.

Kao prvo, piše The Huffington Post, Rusija je prodemonstrirala da je sposobna da iznenada započne velike vojne vežbe u kojima učestvuju desetine hiljada vojnika. Zemljama NATO su za takve manevre potrebne dve godine priprema, navodi se u članku. Vežbe razmera Trident Juncture (Jedinstvenitrozubac) 2015, koje su upravo završene na teritoriji Španije, Portugalije i Italije, Rusija sprovodi redovno.

Kao drugo, ruska armije je dobila nove tehničke mogućnosti, koje su za NATO iznenađenje, kako je priznao komandant Združenih NATO snaga u Brunsumu Hans-Lotar Domreze. On je kao primer naveo rakete „Kalibar” koje su lansirane s ruskih brodova u Kaspijskom moru u ciljeve u Siriji. Te rakete bi mogle biti pretnja i za Berlin, ako bi se takvi brodovi našli u Sredozemnom moru, kazao je Domreze.

Kao treće, piše portal, u NATO postoje unutrašnje nesuglasice, pošto su interesi 28 zemalja Alijanse suviše različiti. Jedne traže zaštitu od islamističkog terora, druge ističu neophodnost jačanja istočnih granica.

Deutsche Welle navodi mišljenje predstavnika NATO, koji priznaje da je razjedinjenost NATO „ogroman nedostatak u vojnom smislu”.

„Rusi deluju odlučnije, fleksibilnije i organizovanije. Definitivno treba da i mi radimo na tome” — kazao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Kao četvrto, piše The Huffington Post, NATO priznaje da u nizu regiona više ne može da se suprotstavi Rusiji. General Domreze je izjavio da Rusija ima potencijal da zatvori NATO-u pristup saveznicima u određenim regionima.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sinđelić says:

    za vježbe nato-u potrebne 2 godine? Pa za tu"interventnu jedinicu" od 4000-5000 ljudi treba im sto godina, a kamoli za iznenadni slučaj. Uljuljkani su , isto ko i mi Srbi(prvenstveno ja).Misle da vrijeme stoji i čeka njih

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *