NATO JE ZOVE „CRNA RUPA“: Ruska mornarica dobila podmornicu

NATO JE ZOVE „CRNA RUPA“: Ruska mornarica dobila podmornicu

23 avgusta 2014

podmornica-rusijaDizel-električna podmornica „Novorosijsk” (prva klase 636.3), namenjena Crnomorskoj floti Rusije, predata je ruskoj Ratnoj mornarici.

Svečana ceremonija podizanja Andrejevske (ruske pomorske) zastave na „Novorosijsku” održana je danas u Admiralskom brodogradilištu u Sankt Peterburgu.

Treća dizel-električna podmornica iste klase, „Starij Oskol”, za Crnomorsku flotu Rusije biće spuštena u vodu 28. avgusta, precizirao je sagovornik agencije.

Planirano je da Crnomorska flota dobije ukupno šest takvih podmornica.

Kako je ranije izjavio glavnokomadujući Ratne mornarice Rusije admiral Viktor Čirkov, „podmornice klase 636 činiće grupu koja će omogućiti Crnomorskoj floti da, zajedno s nadvodnim snagama i protivbrodskom avijacijom, rešava kompleksne zadatke u zoni svoje odgovornosti. Takođe, te podmornice će povećati potencijal stalne operativne formacije RM Rusije u Sredozemnom moru”.

Podmornice te klase pripadaju trećoj generaciji.

Smatraju se jednima od najnečujnijih na svetu, opremljene su modernim raketno-torpednim sistemima, radioelektronikom i hidroakustikom.

Zbog njihove nevidljivosti, NATO ih je nazvao „crna rupa”, pošto mogu da otkrivaju ciljeve na razdaljini koja je 3-4 puta veća od one na kojoj njih može da otkrije protivnik.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milisav Visnjic says:

    Bravo Rusi ,samo naprijed!!!

  2. Dragan says:

    E vala ovo je pravo zadovoljstvo procitati. Nada a se covecanstvo spase od zloga je povecana. Zivela Rusija!

  3. Spasoje says:

    TAČNO.OVO JE PRAVO ZADOVOLJSTVO PROČITATI,SAZNATI I SA ODUŠEVLJENJEM KLIČEM ŽIVELA RUSIJA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *