НАТО „ломи“ Орбана

NATO „lomi“ Orbana

11 juna 2024

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da će u sredu 12. juna posetiti Mađarsku radi pregovora s rukovodstvom ove zemlje o odlukama predstojećeg samita Alijanse u Vašingtonu u julu.

Glavna tema, očekuje se, biće uloga Mađarske u vojnoj podršci Kijevu usred informacija da Budimpešta odbija da učestvuje u takvim nastojanjima saveza.“Sve članice NATO-a su se saglasile da pruže znatnu pomoć Ukrajini. Očekujem da će na samitu u Vašingtonu sve članice Alijanse odobriti odluku da će NATO igrati snažniju ulogu u koordinaciji napora, kao i u dugoročnom finansijskom poslovanju”, rekao je Stoltenberg na brifingu u Rigi, koji je prenet na sajtu Alijanse.

On je takođe rekao da očekuje da se sve zemlje NATO-a dogovore da krenu napred u daljem jačanju odbrambenih i odvraćajućih sposobnosti.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban rekao da advokati sada rade na tome da Mađarska, iako ostane članica NATO-a, ne sme da učestvuje u aktivnostima Alijanse van njene teritorije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajinom oružjem i obuci njenih vojnika, 31 država podržava ovu odluku, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Orbane ostani dosledan , ti bjediš u svakom slučaju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *