НАТО марионете започињу нови рат у Украјини!?

NATO marionete započinju novi rat u Ukrajini!?

13 juna 2015

ukraine 43454Postavljanje bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija za guvernera Odese može da prouzrokuje konflikte u Moldaviji, pišu nemački mediji.

Kako se navodi, kao guverner Odese, Sakašvili bi mogao da prouzrokuje sukobe u nezavisnoj moldavskoj regiji Transnistriji, piše nemački list “Tajgescajtung”.

Transnistrija, čiji je zvaničan naziv Pridnjestrovska Moldavska Republika, jeste nezavisna i nepriznata država koja se otcepila od Moldavije 1990. godine.

Ovaj list navodi da u Odesi postoji strah da će Sakašvili započeti rat u Transnistriji, koristeći iste metode kao i 2008. godine u konfliktu sa Južnom Osetijom, kada je Gruzija napala “mali narod u srcu Kavkaza”.

“Region Odesa se graniči sa Transnastrijom. Ako Sakašvili bude dodao ulje na vatru i započne konflikt u toj regiji, plamen bi mogao da se proširi na celu Moldaviju”, piše ovaj list.

Ovo bi moglo da dovede, kako se navodi, do eskalacije sukoba u regionu iz nekoliko razloga.

Prvo, Rumunija i Moldavija su veoma bliske, a u jednom trenutku su čak pomišljale na ujedinjenje, služeći se nemačkim modelom.

Drugo, Rumunija je članica NATO-a, što znači, kako prenosi “Sputnjik”, da ako se Bukurešt uključi u konflikt, cela alijansa bi mogla da je podrži.

Azerbejdžanski portal “Hakin” piše da ako se uzme u obzir da se u oblasti Transnistrija nalazi oko 1.200 pripadnika ruskih mirovnih snaga, koji su zaduženi u toj oblasti od 1992. godine, nakon rata koji je trajao dve godine, umešanost NATO-a, Rusije i Ukrajine na tom prostoru bi mogla da dovede do ozbiljnih posledica.

“Čak i ako NATO i Rusija izbegnu velike sukobe, novi guverner Odese mogao bi da dovede Ukrajinu do rata na dva fronta – jedan u Transnistriji, a drugi koji već postoji u Donbasu”, navodi ovaj portal.

Prošlog meseca je Ukrajina odlučila da spreči ulazak ruskih mirovnih snaga u Transnistriju zbog, kako su naveli zvaničnici, kršenja mirovnog sporazuma iz 1992. godine između Moldavije i Transnistrije.

“Ova odluka potkopava status Kijeva kao jednog od garanata mira u Transnistriji i može da dovede do sukoba u celom regionu”, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nina Šancki.

Kako navode zvaničnici Pridnjestrovlja (Transnistrije) u nekoliko navrata su zabeležene aktivnosti i ukrajinske i moldavske strane u blizini ove oblasti.

Kako piše “Sputnjik”, pitanje je da li će bivši gruzijski predsednik poštovati sporazum o Transnistriji, ali i dodaje da su raniji primeri pokazali da to možda neće biti slučaj, aludirajući na događaje u Južnoj Osetiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *