NATO NAORUŽAVA UKRAJINU: Oružje šalju Rumunija, Poljska, Mađarska…

NATO NAORUŽAVA UKRAJINU: Oružje šalju Rumunija, Poljska, Mađarska…

15 septembra 2014

e973aaba-022a-4d59-b997-a2ff785626de-620x394Ukrajina je počela da dobija oružje od NATO s kojim će zaustaviti Putina – izjavio je general Valerij Geletej, ministar odbrane Ukrajine, za Peti TV kanal u Kijevu, posle razgovora sa kolegama iz zemalja članica Alijanse, na skorašnjem Samitu NATO u Velsu. Iako Geletaj tvrdi da su razgovori bili tajni, on je potvrdio da je „proces počeo“.

Vojni eksperti objašnjavaju da Ukrajina dobija od bivših socijalističkih zemalja članica NATO vojnu tehniku i oružje, jer s modernijim, onim sa zapada, njeni vojnici i oficiri ne umeju da rukuju.

Ukrajinski premijer Jacenjuk smatra da samo NATO može da zaštiti Ukrajinu i zbog toga Kijev želi da što pre postane član tog vojnog saveza. Jacenjuk je, ipak, svestan da Brisel nije spreman da uskoro primi u svoj vojni savez Ukrajinu.

I dok se u Kijevu hvale da će i dalje dobijati vojnu pomoć sa zapada, slovački premijer Robert Fico izjavio je domaćim novinarima da bi ulazak Ukrajine u NATO oslabio bezbednost u Evropi. Osim toga, premijer Fico je rekao da se nikada ne bi saglasio da NATO ima vojnu bazu u Slovačkoj:

– Bilo bi nepravedno da tako malu zemlju kao Slovačka koriste u velike gepolitičke sudare – objasnio je Fico.

On je i protiv sankcija jer smatra da se problem može rešiti samo diplomatskim putem.

Pomoćnik predsednika Rusije Andrej Belorusov tvrdi, u međuvremenu, da ukupna šteta Zapada zbog uvođenja sankcija Rusiji iznosi oko 40 milijardi evra.

Najviše štete imaju Nemačka, Holandija, Litvanija, Poljska i Estonija.

RUSI VEŽBAJU ODBRANU KURILA

Na Kurilskim ostrvima i Sahalinu se održavaju veliki manevri ruskih desantnih jedinica istočnog vojnog okruga koje su stalno bazirane u Ulan Udeu u Burjatiji i Usurisku, nedaleko od Vladivostoka. Cilj manevara je uvežbavanje odbrane Kurilskih ostrva koje decenijama traže Japanci. Iako između Japana i Rusije ne postoje nikakve čarke i Tokio pokušava mirnim putem da vrati četiri ostrva koje je izgubio posle Drugog svetskog rata, i ove vežbe na Dalekom istoku potvrđuju da Rusija ne namerava da se odrekne svoje teritorije.

Ruski brodovi će imati proveru bojeve gotovosti u Japanskom i Ohotskom moru. Na rezervne aerodrome Istočnog vojnog okruga prebačeno je oko sto aviona i helikoptera. Tamo su doleteli presretači „mig-31“, zatim lovci „SU-27“, pa mnogonamenski avioni „SU-30“ i „SU-35“, kao i „SU-34“. Stigli su i bombarderi „SU-24“ kao i ruski „avaksi A-50“. Od helikoptera su prebačeni „Ka-52“ i „Mi-24“ kao i transportni „MI-8“.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Sergio says:

    I joj sto volim da vidim kako gore NATO tenkovi.

  2. vlaja says:

    i ja

  3. dragan says:

    Uzimaju oruyje da bi ginuli i jedna idruga strana! ***** I ******* su zajedno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *