НАТО НАПРАВИО АНАЛИЗУ, ПА УПОЗОРИО ШИПТАРЕ: Војска Србије уз помоћ Русије…

NATO NAPRAVIO ANALIZU, PA UPOZORIO ŠIPTARE: Vojska Srbije uz pomoć Rusije…

3 aprila 2018

Stratezi zapadne alijanse upozorili svoje političare da Vojska Srbije ima obučene jedinice koje u roku od 48 sati mogu da zauzmu i sever Kosova i druge većinski srpske sredine u pokrajini! KFOR na Kosovu nema dovoljno resursa da spreči eventualnu ofanzivu. Srbija bi uz vojnu pomoć Rusije mogla dugoročno da zadrži pozicije na Kosovu, upozoravaju stručnjaci NATO.

Specijalno obučene jedinice Vojske Srbije mogu u roku od 48 sati da zauzmu sever Kosova, ali i da pod punu kontrolu stave druge većinski srpske sredine u pokrajini.

Ova procena navodi se u strogo poverljivom dopisu koji su NATO stratezi protekle nedelje uputili najvažnijim političarima u zemljama članicama pakta.

KFOR nemoćan

NATO eksperti u ovom tajnom izveštaju navode da Srbija ima detaljno razrađen plan delovanja u slučaju eventualnog pokušaja Albanaca da nasilno preuzmu kontrolu nad severom. Taj plan se, navodno, zove ‘Odlučni odgovor’ i predviđa da Vojska Srbije u brzoj operaciji tipa ‘blic-krig’ u roku od najviše nekoliko sati zauzme sever pokrajine i tenkovima i oklopnim borbenim vozilima izađe na Ibar, odnosno na most koji deli severnu od južne Kosovske Mitrovice.

„Dalji tok akcije Vojske Srbije zavisio bi od procene ugroženosti srpskog stanovništva u južnom delu Kosova. Srpski oficiri procenjuju da bi njihovoj vojsci, uz neznatne gubitke, trebalo najviše 48 sati da pod kontrolu stave sve sredine u kojima dominantno žive Srbi. I naša je procena da bi se to desilo. KFOR danas nema dovoljno resursa da spreči ovakvu eventualnu ofanzivu“, navodi se u dopisu koji je dostavljen i jednoj zapadnoj ambasadi u Beogradu .

U ovom izveštaju se posebno naglašava da bi Srbija, uz vojnu i diplomatsku pomoć Rusije, mogla i dugoročno da zadrži novostečene pozicije na Kosovu.

„U tom slučaju, nastala bi nova realnost na terenu, koju ne bi bilo nimalo lako promeniti. Srbiju ne bismo mogli otvoreno i frontalno da napadnemo kao 1999. godine, a veliko je pitanje koliko bi bio efikasan i delotvoran otpor Albanaca na Kosovu. Tako bismo došli u poziciju u kojoj bi Srbija nametala uslove i bila u prilici da ponovo otvori pitanje statusa Kosova“, navodi se u ovoj NATO proceni.

Može i brže

I dok niko juče nije hteo zvanično da komentariše naša saznanja, vojni komentator Miroslav Lazanski smatra da vojska može i mnogo brže da završi ovu vojnu operaciju.

– Možemo da uzmemo sever Kosova i za 60 minuta! Naravno, ako postoji politička volja i odluka. Nadam se da vrh države i armije razmišljaju o eventualnoj situaciji da Priština pokuša reprizu pogroma iz 2004. godine. Tada je to bila tragedija, drugi put bi bila farsa. Treći put Albanaca na Kosovu više ne bi bilo. Zapravo, smešno je i porediti Vojsku Srbije sa nekakvim snagama Kosova. Naše interventne snage i Četvrta brigada kopnene vojske dovoljne su za sever Kosova – podvlači Lazanski.

(Informer / mediji)

KOMENTARI6 komentara

 1. Nebeska Srbija says:

  Sta je problem da Srbija zadrzi svoju poziciju na Kosovu?!Pa to je nasa teritorija.Ovi na zapadu su u nekoj teskoj paranoji..

 2. Velika Metla says:

  Nikakva podela srbske pokrajine Kosova i Metohije NE DOLAZI U OBZIR,ma koliko vi pokušavali da nam naturite vaš plan da je samo sever pokrajine srbski!

  • Milan says:

   Potpuno tačna konstatacija. Kosovo i Metohija je okupirani deo srpske teritorije i biće vrlo brzo oslobođen.

  • Zaliv says:

   Takvim stavom dobijamo to da se izgubi celo Kosovo u roku od 10-20god jer tamo tad vise nece biti Srba. Sever Kosova treba odvojiti, Presevo Bujanovac i Medvedju treba raseliti tj to stanovnistvo ispod Ibra a ono nase ispod Ibra u gore pomenute opstine na jugu Srbije. Konacno utvrditi novu granicu a nasim manastirima izdejstvovati status kakav ima recimo Vatikan u Italiji i koje bi cuvala nasa vojska sa posebnim ovlascenjima i sporazumima. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Ja sam drzao pusku na Kosovu 99 i tvrdim da tamo gde nema vise od 50% Srba to vise nije Srbija. Nase mame tate babe i dede su se klele u Tita, e sad njemu nek odu u onu posranu kucu cveca i nek ga pitaju zasto ovako.

 3. Beli Orao says:

  Ja sam za opciju tri po Lazanski tezi!!!!

 4. Archelay says:

  Ovo je samo deo Nato-ve propagande u borbu za opstanak.Steta sto Srbija nije istrajala u borbu za pravdu po medzunarodnim sudovima.Oslanjanje samo na politickom planu je prilika tih probisveta da prosire obema potraznje filovanom ucene i pritiske.Sada kada se Nato sveo na Jelenu Milic i ostali poput nje,podrazumeva da se on pretvorio u bezzubnog vuka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *