НАТО НАПРАВИО ВЕЛИКУ ГРЕШКУ – ПРЕТИ МУ РАСПАД: Ево шта се дешава

NATO NAPRAVIO VELIKU GREŠKU – PRETI MU RASPAD: Evo šta se dešava

18 avgusta 2018

Tokom 1990-ih godina, tokom mandata američkog predsednika Bila Klintona, NATO se neumorno i neumoljivo širio kroz Centralnu Evropu. Danas se širenje tog saveza nastavlja istočno – okružujući Rusiju sa žestokim rusofobičnim režimima u jednoj maloj zemlji za drugom i u Ukrajini, koja uopšte nije mala.Ova NATO ekspanzija – na koju je legendarni Džordž Kenan uzaludno proročki upozorio – nastavlja da vodi svet bliže pretnji od termonuklearnog rata. Daleko od dovođenja povećane bezbednosti SAD-u i zapadnim NATO saveznicima, to ih lišava sigurnog mira i bezbednosti koje bi uživali ako bi umesto toga tražili iskren, konstruktivan i iznad svega stabilan odnos sa Rusijom.

Smatra se da je dodavanje starih zemalja Centralne Evrope članica Varšavskog pakte u NATO dramatično ojačalo NATO i ozbiljno oslabilo Rusiju. Ovo je bila univerzalno prihvaćena pretpostavka u SAD i čitavom Zapadu tokom protekle četvrtine veka. Ipak, to jednostavno nije tačno.

U stvarnosti, SAD i njihovi zapadnoevropski saveznici sada na teži način otkrivaju istu lekciju koja je iscrpila i izmorila Sovjetski Savez od stvaranja Varšavskog pakta 1955. godine do njegovog raspuštanja 36 godina kasnije. Položaju centralnoevropskih nacija je oduvek nedostajala koherentnost, industrijska osnova i kombinovana ekonomska infrastruktura za generisanje značajne industrijske, finansijske ili pre svega strateške i vojne moći.

Zapravo, sadašnje frustrirajuće iskustvo NATO-a, i duga, iscrpljujuća stradanja sa kojima su suočavale sovjetske diplomate i generali toliko decenija, u potpunosti je bilo u skladu sa prethodnim istorijskim zapisom koji potiče bar još od 1718. godine.

Od 1718. do 1867. godine – perioda od jednog i po veka – veći deo Centralne Evrope, uključujući čak i regione Poljske krajem 18. veka, konsolidovan je u okviru Austro-Ugarskog carstva. Međutim, čak i tada, Habzburško multinacionalno carstvo je uvek bilo vojno slabije. Nakon što je imperator Franc Jožef nesmotreno proglasio svoj poznati Kompromis iz 1867. godine, efektivnost carske vojske je svedena skoro na nulu. Autonomno i bezobzirno sprovođenje ugarske aristokratije je osiguralo nivo konfuzije, podele, nekompetentnosti i nesposobnosti što je otkriveno u totalnom kolapsu vojske protiv Rusije i Srbije u velikim borbama 1914. godine na početku Prvog svetskog rata.

Nemačka je ušla da okupira i konsoliduje region u oba svetska rata. Međutim, daleko od toga da Nemačku načine globalnim gigatom i omoguće joj da zadrži svoju dominaciju nad Evropom, centralnoevropskim regionima – bilo kao deo Austro-Ugarske tokom Prvog svetskog rata, ili kao nezavisne države saveznici sa nacistima u Drugom svetskom ratu – dokazali su se kao mali i bezvredni protiv saveza Rusije, SAD, Britanije i Francuske protiv kojih su se Nemci borili u oba globalna sukoba.

Nakon što je Sovjetski Savez vojno uništio genocidnu vojnu silu nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, ruskom Velikom patritoskom ratu, politička konsolidacija Istočne Nemačke i Poljske je bila strateški neophodna za rusku bezbednost. Ali okupiranje i organizovanje ostatka regiona nije bilo. Daleko od jačanja Sovjetskog Saveza, te nacije su ga oslabile i omele. Danas NATO ponavlja sovjetsku grešku, a taj fatalni potez neumoljivo crpi svu snagu i kredibilnost saveza.

NATO takođe ponavlja katastrofalnu grešku koju je Francuska napravila u periodu od 1920-1921. godine kada je stvorila “Malu Antantu“ Čehoslovačke, Jugoslavije i Rumunije kako bi se navodno suprotstavila oživljavanju Nemačke. Plan je propao u potpunosti.

Danas te iste nacije – kojima su se entuzijastično pridružile Mađarska, Poljska i tri male baltičke države – neumorno izvrću i NATO i EU. One generišu slabost i haos u savezima u kojima su.

Kao što je ranije pisano, veliki britanski istoričar lord Koreli Barnet je povukao značajnu razliku između vojno moćnih nacija koje su generatori i izvoznici bezbednosti, i onih, ili malih ili neorganizovanih, pacifističkih i slabih nacija koje moraju da uvoze svoju bezbednost od moćnijih država.

Neko bi tako malo zemlje mogao nazvati “parazitskim“ državama. One crpe energiju i snagu od svojih zaštitničkih partnera. One slabe svoje savezničke partnere umesto da ih jačaju.

Stoga su konzistentne lekcije iz 300-godišnje istorije Centralne Evrope jasne: Vođenje i organizovanje položaja centralnoevropskih nacija u Varšavskom paktu nije ojačalo Sovjetski Savez: umesto toga, te aktivnosti su ga oslabile.

Uključivanje većine malih zemalja u Centralnoj Evropi u bilo kakvu imperiju ili savez nikada nije bilo uzrok ili generator vojne ili nacionalne snage, uprkos umešanoj ideologiji ili religionznoj veri. U najboljem slučaju, to je barometr nacionalne snage.

Kada se nacije poput Francuske, Nemačke, Sovjetskog Saveza ili SAD-a smatraju rastućim silama u svetu, male zemlje Centralne Evrope uvek žure da se i same usklade sa njima. One stoga usvajaju i odbacuju osmanski islamski imperijalizam, austrijski hrišćanski imperijalizam, demokratiju, nacizam, komunizam i opet demokratiju, tako lako kao što se presvlače razni kostimi na balu u Beču ili Budimpešti.

Kako se Rusija još jednom uzdiše u globalnu i nacionalnu silu, podržanu od strane svojih iskrenih moćnih saveznika Kine, Indije i Pakistana u Šangajskoj organizaciji za saradnju, može se očekivati da narodi Centralne Evrope ponovo preorijentišu svoju lojalnost i okrenu se Rusiji i Kini.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI12 komentara

 1. Milan says:

  Poljska, Češka, Slovačka, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Albanija u čemu su one ojačale NATO ??? Ili EU? Ili će pre biti da nakon ulaska one su u proseku oslabile NATO (i EU). A tek manje i slabije države kao što su Estonija, Letonija, Litvanija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora? Nije verovatno da osnovni smisao širenja i postojanja NATO-a je da se on svede tek na stado ovaca ili magaraca koje stalno raste.

  • KONSTANTNO KMET says:

   Za sve tzv. samostalne, pseudo-suverene i kobajage nezavisne kvazi-države koje si pobrojao vredi ona istorijska izjava Miroslava Krleže TROVARSI ALTRO SIGNORE = traženje novog Gospodara !

   • Milan says:

    Te slabije države kad pronadju novog gospodara bez obzira što ostvare neke svoje ciljeve i dobiju još i privilegije, ali ćud im ostaje ista. Prevrtljivci-preletačevići odmah čekaju sledeću rundu velikih sila na kojoj bi opet "zaradili". Veoma su nezgodni saveznici. Prilično su se izveštili za igru "zauvek kontra" sa stalnom tendencijom da kod glavnih vodećih sila, ovih ili onih, izvlače parazitske koristi. Ali ni novi gospodari nisu preterano darežljivi te račun plate neki treći. Koliko puta kroz istoriju npr. Hrvatska je kroz istoriju više puta profitirala zapravo na naš račun ali kako i u čemu?! Ipak su najgore velike sile kojima se isplate veliki zločini na račun trećih te ih dozvoljavaju, podržavaju čak i organizuju. Odneće djavo i ovakvu Ameriku, kadtad.

    • VAZDA KMET says:

     Pročitaj knjigu Miroslava Krleže "Deset krvavih godina" u kojima opisuje karakter kmetova koje je od 1848.preuzeo Vatikan na prepariranje po svojim ciljevima pa onda Leopold Friedrich(M.Krleža) konstatuje na čisto srpskom:"hrvatska istorija je hiljadu godina LAŽI I SRAMOTE". To nije rekao Srbin,na svu sreću.

 2. Nina says:

  "Dok Srbija udje u EU raspašće se i EU" - naš narod ovo odavno zna. Pre petnaestak godina to je baš bilo rasprostranjeno mišljenje. Sad skoro pronašla sam jedno mišljenje koja mi se nikako nije dopalo: "Srbija najverovatnije će ući u NATO, ali tada raspašće se i NATO". Raspašće se usled nedostatka novaca, a nisu naveli da ćemo baš mi (Srbija) doprineti njegovom raspadu. Za svaki slučaj da se mi spremimo! Jer ako nenarodna skupština (=vodjin tehnički servis) tako nešto izglasa gotovo je. Hajdučija u savremenim uslovima kako bi se izvodila? Od Djurdjevdana do Mitrovdana, a kako su zime blaže može i duže. Mora biti junaka, čvrste volje i nekog oružja, ali kakvog?

 3. Deda Micko says:

  Izgleda da jeste.

 4. Analitičar says:

  US zna da će ateistička Kina na kraju napasti hrišćansku Rusiju (jer zlo napada a dobro se brani). Ali, US neće doživeti u ovom formatu da to vidi i iskoristi. Na kraju će i u Kini cvetati hrišćanstvo... To je danak i uzročno-posledična veza odluka vlasti koja ne priznaje da vlast i gospodstvo od Boga, preko Hrista na zemlju dolazi. Za pojedinca je bitno da svoje odluke i život prilagodi dobru i istini bez obzira na sve, jer mu je vek kraći od smrtne borbe sveta. Hvala na pažnji.

 5. Ognjen says:

  Autor zaboravlja da je postojala jugoslavija a tito je težio da napravi i veći balkanski savez. Globalizacija je realan dok se ne pojavi druga jača sila i on je jači što ima više zemalja. Pogledajte samo kako nas mmf pljačka mi smo kao i ostali obične kolonije i služimo jačanju imperije. Sssr se raspao zato što nije imao dovoljno kolonija amerika je imala mnogo više a i ideologija je bila utopisticka.

 6. Deda Micko says:

  E, bas me nsamejao, hriscanska Kina, pa Kinezi ne veruju ni u sta osim u novac, da li si ikada sreo ijednog Kineza i razgovarao sa njim? Zato ce oni izgaziti sve jer nemaju pardona, nemaju drugi cilj osim rasne dominacije nad ostalim rasama.

  • U Beogradu says:

   već imate kinesku baptističku crkvu, kinezi se lako asimiliraju jer imaju tradicionalne vrednosti. Vera je stvar ličnog izbora, a Božja je volja da se ubica pokaje gledajući nevinost žrtve (setite se ap. Pavla i sv. Stefana). Na stradanju našeg naroda rasle su generacije vernika jer su gledale njihov častan kraj. Samo mora da se pokaže ko je ko, ko ubica a ko žrtva, kako bi odvajanje duša bilo ispravno, tj. da se ne počupa pšenica greškom, zajedno sa kukoljem. I ne greškom stvoritelja, već dodatnom šansom još neopredeljenima

 7. Miraš says:

  SSSR se raspao prvenstveno zato što nije pravilno vodio svoju ekonomiju, ali u startu je imao velike ekonomske probleme. ... U drugom svetskom ratu SSSR je bio značajno razrušen sa potrebom nakon rata da se i zemlja i privreda obnavljaju. Ali odmah nakon tog rata sovjetskoj državi je nametnuta nova vrsta skupe utakmice, za SSSR u startu bila je to ekonomski neravnopravna utakmica – Hladni rat. Pritom sovjetski sateliti uglavnom su ekonomski iscrpljivali bivši SSSR. To iskustvo je glavni razlog zašto se Rusija danas naprimer neće vraćati u Ukrajinu kao što su mnogi očekivali. Ne treba im ponovo kamen oko vrata. Ako bi Rusija sada uzela pod svoje ponovo Ukrajinu najverovatnije morala bi to da uradi vojno , sem ogromnog sankcionog i političkog pritiska SAD i EU, još veći problem je što aneksija podrazumeva da Rusija bi morala da preuzme celokupan dug prezadužene Ukrajine i njenu oslabljenu privredu i još brigu za socijalno prilično ugroženo stanovništvo. To znači da bi za sve te cifre Rusija morala da odustane od sopstvenog razvoja i od popravljanja standarda gradjana Rusije. Taman posla. Neka Ukrajinci kona;no odrastu te neka preuzmu odgovornost za vodjenje sopstvene nezavisne Ukrajine. Dosad ukrajinske ekipe na vlasti uglavnom su pljačkale sopstvenu zemlju i stanovništvo i još stalno se idiotsko-neprijateljski bekeljeći na Rusiju. Treba biti stvarno lud pa posle takvih ekipa podmetnuti ledja i preuzeti njihove dugove. Merkel je trčala da lično pozdravi čak i ukrajinskog opozicionara Klička nakon Evromajdana u Kijevu pa onda neka bogata "teta" Merkel lepo izdvaja i izdvaja novac za tu njenu prozapadnu Ukrajinu. P.S. Tako će kasica teta Merkel biti uglavnom mršava ili prazna za Vučka i njegovu Srbijicu.

  • Plus says:

   SSSR-om nisu vladali Rusi, a komunistički režim im je imputiran od strane iluminata kako bi zatrli pravoslavlje. Ali nije dragi Bog dozvolio da ostane nenarodna vlast jer je vlast od Njega data. Sad, što je antihrist zaseo, ne znači da će tamo i ostati. To važi i za našu zemlju. Crkvena zapovest: molite se za one koji su na vlasti, može se sagledati kroz "ili ih promeni ili ih zameni":-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *