НАТО НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ПРОВОЦИРАЊА РУСИЈЕ: Одбијају да напусте Црно море, ево шта је следећи корак

NATO NE ODUSTAJE OD PROVOCIRANJA RUSIJE: Odbijaju da napuste Crno more, evo šta je sledeći korak

1 jula 2021

NATO će zadržati predstavništvo u Crnom moru, bez obzira na stav Rusije, o čemu je u intervjuu gruzijskom „Prvom kanalu“ saopštio specijalni predstavnik generalnog sekretara alijanse za Južni Kavkaz i Centralnu Aziju Džejms Apaturaj.

Prema rečima Apaturaja, Velika Britanija je predala informacije NOATO-u o incidentu sa razaračem.– NATO ima čvrst stav, kada se tiče slobode plovidbe i da je Krim – Ukrajina, a ne Rusija. Za vreme ovog incidenta saveznici iz NATO-a su pokazali čvrstinu u odbrani principa koje sam nabrojao. Rusija treba da shvati da se saveznici iz NATO-a ne povlače, kada se govori o ovom pitanju – izjavio je on.

Prema rečima predstavnika Alijanse, NATO će ostaviti svoje predstavnike u Crnom moru za podršku saveznika i partnera.

– Tešnje sarađujemo sa Gruzijom i Ukrajinom u planu političkih konsultacija i razmene informacija – dodao je Apaturaj.

Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.

Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač, te da se nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Milan says:

  NATO stalno podstiče Ukrajinu da uđe u ratni sukob sa Rusijom. Pa još kad bi i Gruziju iskoristili da bude topovsko meso. Gruzija ima 3,7 miliona stanovnika, dakle 10 puta manje nego Kanada. Zanimljivo je da sem V.Britanije, evo i Kanada se brani u Ukrajini, na Kavkazu i u Srednjoj Aziji. James Appathurai= Džejms Apaturai ima 52 godine, rođen je 7. avgusta 1968 u Torontu Kanada. On je kanadski novinar i bivši portparol NATO-a. Trenutno je specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO-a za zemlje Kavkaza i Centralne Azije. Diplomirao je 1991 godine sa odličnim uspehom na Univerzitetu u Torontu odsek za političke nauke i istoriju. U februaru 1993. godine magistrirao je međunarodne odnose na Univerzitetu u Amsterdamu - Fakultet za međunarodne odnose. Od marta 1993. radio je za Kanadsku radiodifuznu korporaciju kao pomoćnik urednika. U avgustu 1994. otišao je na rad u Odeljenje za nacionalnu odbranu Kanade. U maju 1998. radio je u NATO-u u Odeljenju za političke odnose.

 2. independent says:

  Potpuno jasno se vidi da nato baš hoce želi i trazi rat.Provocirace Rusiju dok ovima nepukne film i ne potope neki brod Onda pocinje rat.Samo je pitanje vremena i koliko su Rusi strpljivi ali ne može se izbeći rat.Tako hoce i nista ih nece spreciti u tome.Neka Bog pomogne drugo nista me moze.

  • ko says:

   Tako je, oni bi ga sutra zapoceli ali da se nevodi na njihovim teritorijama vec da se kao i dosada vodi na teritorijama gde zive Slovenski narodi da se njihove kuce ruse i da oni ginu.

 3. Mirjana says:

  "NATO ima čvrst stav, kada se tiče slobode plovidbe i da je Krim – Ukrajina, a ne Rusija. Za vreme ovog incidenta (od 23 juna kad je britanski razarač "Defender" ušao 3 km u teritorijalne vode Rusije u području rta Fiolet na Krimu) saveznici iz NATO-a su pokazali čvrstinu u odbrani principa koje sam nabrojao. Rusija treba da shvati da se saveznici iz NATO-a ne povlače, kada se govori o ovom pitanju" – izjavio je Apaturai. - AKO JE KRIM UKRAJINSKI ZAŠTO JE BRITANSKI RAZARAČ POBEGAO ??? ... Očigledno je da NATO nastoji da svuda oko granica Rusije uvodi stalnu destabilizaciju. Glavno pitanje je dokle će to Rusija da trpi. Konkretno na Crnom moru hoće li Rusija jednom izgadjati NATO brodove? Crno more se ne može rešavati izolovano od ostalih vrućih tačaka, te baš zato aktivnosti NATO-a izgledaju gotovo savršeno. Ali glavna mana svih aktivnosti NATO-a u blizini Rusije je ta što su više nego jasne neprijateljske namere. NATO se godinama i decenijama širi ka granicama Rusije, na taj način NATO osvajač je izgubio efekat iznenadnog napada. Sve NATO baze koje predstavljaju pretnju za Rusiju istovremeno su izložene kao glineni golubovi. Natovci su se baš namestili da dobiju žestoko i po nosu i po glavi. Rusija ako i kad se odluči za vojne kontramere prema NATO-u najverovatnije neće udariti=šišati samo te periferne i štrčeće izdanke NATO-a.

 4. milorad5 says:

  pa to je onda rat i to ubrzo skoro odmah,rusi im sigurno neeć dozvoliti prežvakavanje o "ruskim granicama" nego će im sada pokazati GDE su STVARNO te granice, realno oni i nemaju drugog izbora posle ove arogantne izjave iz londona u kojoj ta država ne priznaje RUSIJU ni de jure ni de fakto.bilo bi lekovito i vrlo poučno da zajedno sa crnim morem , rumunijom ,ukrajinom i gruzijom , malo zamiriše dim i u londonu, pre nego što postane NEOPHODNO nuklerno stimulisanje engleskog arhipelaga.Jer dobiće englezi bombice sigurno ako nastave ovako,pošto su se apsolutno sami,ničimizazvani, prijavili za SMRTNOG neprijatelja ruske federacije,a to znači ..ŠTA?

  • mrgud says:

   sarmat po glavi sA 15 bojevih glava, sto dovoljno za : London, Mancester, Birmingem, Lids, sautempton, Liverpul. Njukasl..

 5. Vuk says:

  Smrdljivi britanci traze nekog ko ce ih ozbiljno nauciti pameti

 6. Istina says:

  NATO u blato Crnog mora.

 7. M says:

  ...još jedan korak u Rusko dvorište...!

 8. Sančo Pansa says:

  NATO alijansa na čelu sa VB i SAD, kao i svojim saveznicima Južnom KOrejom i Japanom rade na pripremama za osvajanje ruskih prirodnih resursa...Užas...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *