НАТО неће крочити на Мањачу!

НАТО неће крочити на Мањачу!

23 фебруара 2018

НАТО је потрошио око 10.000 пројектила са осиромашеним уранијумом у нападима на Војску РС 1994. и 1995. године, намерава да понови злочин у миру на око 15 километара од Бањалуке. Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да има могућности и да ће спречити да се изведе вежба с бојевим гађањем на полигону на Мањачи у којој би се користила радиоактивна муниција.

Вести о планираној вежби, у којој би учествовали амерички авиони А10 који испаљују радиоактивну муницију смењују се с демантијима, али је потпуно јасно да је одржан састанак на којем се говорило о таквој могућности. Постојање пакленог плана потврдио је генерал Оружаних снага БиХ Драган Вуковић, један од команданата некадашње 16. крајишке бригаде која је славу стицала од пробијања коридора до најтежих искушења на крају рата.

Стрепња и бес

Генерал Вуковић, сада пред пензијом, каже да није био на састанку на којем се говорило о употреби муниције с осиромашеним уранијумом, али да је био против тога.

– Било је аката који говоре о коришћењу такве муниције, али све је још у фази преговора. Не зна се ни ко би од војника учествовао, ни ко би гађао, ни чиме – рекао је генерал Вуковић.

И заменик начелника Заједничког штаба ОС БиХ за операције Мирко Тепшић, такође генерал којег је изнедрила ВРС, каже да још није донета одлука о одржавању вежбе на Мањачи, али да никоме не пада на памет да користи радиоактивну муницију.

Међутим, то не умањује стрепњу и бес, након што је портал Дневник.ба објавио део докумената у којима се наводи да је састанку на којем је договарана вежба присуствовао врх Министарства одбране БиХ,неки генерали ОС БиХ и генерал Џоном Гронски, заменик начелника Команде америчких копнених снага за Европу.

Војска БиХ бескорисна

Председник РС Милорад Додик рекао је да није проблем одржавање вежбе, него врста муниције која ће се користити. Он је оптужио опозицију из РС која чини власт на нивоу БиХ да је учествовала на припремним састанцима о вежби на Мањачи на којима би били коришћени авиони А10 и осиромашени уранијум.

Према његовим речима, представници војске на тим састанцима тражили су гаранције да се неће користити осиромашени уранијум. Официр који се супротставио једини није унапређен.

– Ми имамо папире и доказе да је то договорено. И саветник Младена Иванића је учествовао на састанку, али они сад говоре да нико није знао за то. Војска је у надлежности БиХ, али имам начина да реагујем и могу то да спречим. Да ли може неко да дође у Бањалуку ако кажем да се противим тој вежби – казао је Додик и додао да не зна ли ће та вежба бити одржана у Федерацији БиХ.

Председник РС је закључио да ОС БиХ ничему не служе, јер је то војска НАТО-а коју је немогуће интегрисати.

Чувај се и кад поклоне носе

Командант Националне гарде Мариленда, генерал Џејмс Адкинсон посетио је Мањачу још 2014. године са тадашњим отправником послова Амбаде САД у БиХ Николасом Хилом. У Центру за борбене симулације тада се већ налазио софтверски систем за симулације ЈЦАТС, вредан 800.000 долара којег су донирале САД.

То подсећа на старогрчку пословицу „чувај се Данајаца и кад дарове носе“ (Данајци су племе које је донело дрвеног коња пуног ратника пред капије Троје).

Наиме, систем који је поклоњен предвиђа и дејства из ваздуха, а полигон на Мањачи врло је пожељан чак и за САД којима сигурно није случајно запао за око. У време Хладног рата то је био савремен и највећи војни полигон у Европи мимо СССР-а. Истовремено је далеко од очију Западне Европе која не воли загађивање своје животне средине.

Садржао је и Аутоматско тенковско стрелиште (АТС) на којем су гађале и вежбале оклопне јединице из целе СФРЈ. Такође и вештачко језеро за вежбе савлађивања водених препрека и гађања са воде. Генерације војника, активних и резервних старешина обучиле су се на Мањачи, где је дејствовало и југословенско ратно ваздухопловство у ненасељеној зони иза АТС-а или би авиони вукли мете за гађање са земље.

Убиство народа канцером

Пројектил од осиромашеног уранијума зарива се дубоко под земљу. Стога га је тешко уклонити, а трује земљу, воду и ваздух. Драматични су подаци о територијама на којима је ова муниција коришћена, пре свега због увећаног броја оболелих од рака за 70 одсто. Радиолог др Слободан Чикарић Према тврди да је у Србији без Косова за 15.000 – 33.000 оболелих од рака крив осиромашени уранијум. Такође да је из истог разлога умрло 10.000 до 18.000 људи, а постоје и горе процене.

САД су у својим походима после Хладног рата потрошиле огромне количине ове муниције. Томе треба додати и ракете за уништавање оклопних возила с главом од осиромашеног уранијума.

На списку и напалм и бели фосфор

Генерал Анто Јелеч, донедавни начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, тражио је информације о вежби НАТО-а у Бањалуци: каква ће се муниција користити, садржи ли осиромашени уранијум, бели фосфор или напалм због могућности изазивања пожара. Такође и о којим полигонима и стрелиштима је реч.
Јелеч је навео и да је потребно медијски припремити становништво због могућности да локална заједница буде спречавала извођење вежбе НАТО.

Пуцаћемо ћорцима

Амбасада САД у Сарајеву саопштила је да ниједна од активности у оквиру вежбе не би укључивала употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције. Наводи се да је реч о вежби Националне гарде државе Мериленд и Оружаних снага БиХ (ОС БиХ) „која ће се одржати у мају 2019. године“.

„Уколико се постигне договор с Министарством одбране, ова би активност била веома слична претходним вежбама у БиХ, али и Србији, Црној Гори, Македонији, Хрватској и Словенији“, навела је Амбасада и потврдила да се разговара о могућој употреби А10 авиона.

(Vesti-online)

KOMENTARI3 коментара

 1. goran says:

  Samo ovo neka mi neko objasni: cestiti Srbi koji su branili svoju zemlju umiru od raka, dok barabe koje su zemlju prodale, sede u Beogradu i uzivaju sve moguce privilegije. Samo da cujem nekog pravoslasvca kako mi bulazni o zivotu na nebesima. Lucifer je gazda i tacka. Kome se svidja nebeska realnost, neka pozuri, da ovde ne gubi vremena. A ja nesto ne vidim da vernici mnogo zure. Hvataju se za ovaj zivot kao beba za sisu.

  • Lebowsky says:

   Setićeš se ovoga kad ti bude najteže, ali biće kasno...

 2. Zaharije Serak says:

  Koje su ovo budalastine,da ne moze covjek da vjeruje da ima “pacijenata” koji ce povjerovati u ovu pricu.Samo jedno:”Daleko od ociju.....”!!!Koje pranje mozga od moga bivseg partijskog druga.Nije obecavao puno,ali eto pacijenti su mu podigli krila......

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u