НАТО: Нећемо заборавити Авганистанце; ЗАХАРОВА: Неће ни они вас, никада!

NATO: Nećemo zaboraviti Avganistance; ZAHAROVA: Neće ni oni vas, nikada!

1 septembra 2021

ŠEF NATO Jens Stoltenberg izjavio je da neće biti zaboravljeni svi oni koji nisu uspeli da napuste Avganistan posle odlaska američkih snaga sa aerodroma u Kabulu. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručuje da ni Avganistan nikad neće zaboraviti NATO.– Veoma je važno da aerodrom ostane otvoren, kako za dopremanje humanitarne pomoći avganistanskom narodu, tako i za evakuaciju ljudi koji žele da odu, a nisu mogli to da urade tokom vojne evakuacije. Nastavljamo da radimo na tome da ih evakuišemo. Nećemo ih zaboraviti – rekao je Stoltenberg u intervjuu za AFP.

Zaharova je, komentarišući njegovu izjavu, parafrazirala pesmu Aleksandra Puškina „Madona“.

– I meni se čini da ni njega ni njegovu čudesnu organizaciju takođe neće zaboraviti. Nikada. Da parafraziram Puškina, najodvratniji primjerak najodvratnije podlosti – napisala je Zaharova na Telegramu.

Podsetimo, početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu.

Talibani su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti.

Jedina pokrajina koja nije pod njihovom kontrolom je Pandžšer severoistočno od Kabula.

Prošlog četvrtka je u dve eksplozije u blizini aerodroma u Kabulu poginulo oko 200 ljudi, uključujući američke vojnike, pripadnike pokreta Taliban i civile.

Odgovornost za napad preuzela je grupa ISIS.

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad5 says:

  haha u pravu je gospodja,ali se postavlja samo jedno pitanje.Šta će rusija uraditi povodom tog primerka i kako će reagovati na dalje provokacije tog pljačkaškog pakta a to isto pitanje važi i za kinu?Dokle god ni ruisija ni kina ne pokažu ozbiljnu VOLJU i ozbiljnu strategiju povodom suzbijanja te alijanse oni će raditi šta god hoće gde god hoće,jer je jasno, da je jako mali broj država u stanju da se makar suprotstavi donekle, napadu te udružene horde,samostalno.Ako ne postoji VOJNA alternativa,DRUGI VOJNI PAKT koji garantuje upoterebu sile po potrebi i nuklearne za zaštitu svojih članica i rusija i kina će stajati SAMI protv NATO i USA i to je ozbiljan poraz njihove politike,a možda i vojni porazu u budućnosti,našta NATO i USA strateški i računaju.Ako rusija i kina ne naprave formalnu vojnu alijansu obe će na kraju izgubiti,srediće ih jednog po jednog.I to nije samo pitanje kolonijalizma ,to je pitanje OPSTANKA jer ratovi koji dolaze će biti ISTREBLJIVAČKI,ne treba se zavaravati uopšte povodom genocidnih namera zapadne alijanse,pogotovo u vezi rusije i kine:)

 2. Rista says:

  Koje su Rusi dileje, naprosto ponekad zaboli. Ova kreatura išla u San Francisko da stavi modernu, demokratsku američku frizuru i tamo joj rekli kako da priča i da što više zasere odnos Rusije sa amerikom. Kao prvo, Avganistanci neće zaboraviti ni ruse a kao drugo Rusi danas kopiraju Amerikance od A do ŽNJ. Nose njihove frizure, imaju bolesno žgoljave ženske kao neke političke figurine(kao Izraelci manekenke. Mislim da je Izrael prošle godine zakonom zabranio da anoreksik, bolesno žgoljave osobe budu manekeni), lupetaju bez zastoja a nisu u stanju ništa da urade. Izjave rusa zadnjih godina su žalosne i bezvezno pragmatične. Čak su i to kopirali od Amerikanaca. Kad se pojavila, Zaharova bila normalna. Čak sam je i voleo. A ovo sada neki frankeštajn iz Holivuda. Potpuno sam izgubio poverenje u Ruse još od Odese i jednostavno me nerviraju sa svojim kilavim izjavama već 10 godina. Jel to sva Putin politika? Pa rusi moji, smenite ga onda. Njegovo vreme davno prošlo. Na početku je Putin uradio istorijske stvari za Rusiju, ali zadnjih godina zakorovio Rusiju i zasadio političku kilavu elitu na čelo Rusije a svima vreme prošlo. Izgubili su i ideje i osenili zajedno sa svojom politikom.

  • Pravda says:

   Ajde riste cuvaj goveda nije bolan politika za tebe. Ovdje si do sada na ovom portalu toliko izasrao da bazdi do neba. Skroz si se uneredio.

  • milanm says:

   Možda ali za sada samo možda si Rista u pravu daj malo vremena svima da u miru ocene posledice gubitka broj najmanje tri u Afg. Prvi VB, drugi SSSR, treći NATO=USrA. Molim te da mi ne diraš Mariju i mnogo volem što je moderna!

 3. Aleksandar M says:

  Kako ova gospođa lepo priča, ali gospođo od priče ništa. Treba se tom savezu suprostaviti, to smo jedino mi Srbi uradili. Platili smo to ali smo vama bar pokazali šta je hrabrost. Neko će reći ludost, ali u dnu duše svi znamo da je to hrabrost, borba za pravdu i da braniš ono što je tvoje. Ovaj savez o kom gospođa priča od nas je počeo da propada, to traje i trajaće ali gosopđa i njen gazda (Putin) rade da ga održe. Kako radite zna narod u Donbasu, evo već 7 godina njima i dan danas padaju bombe na glavu. Oni u Siriji takođe i dalje ratuju. Svuda gde vi pomažete i štitite to je osuđeno na poraz izgleda. Sve u svemu vi gospođo i onaj vaš gazda pomažete da ovaj savez i dalje opstaje i unesrećaju sve oko sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *