NATO nigde nije doneo mir i stabilnost, samo ratove i raspade država

NATO nigde nije doneo mir i stabilnost, samo ratove i raspade država

16 avgusta 2014

tmp_nato_sjediste-1303393479NATO koristi pojam „ruska pretnja“ samo da bi dokazao da je ta vojni savez neophodan, izjavio je ruski izaslanik u NATO Aleksander Gruško agenciji Itar-Tass.

„NATO shvata da Rusija nije pretnja za njegove članice i uopšteno govoreći na Istoku ne postoji niko od koga treba štititi saveznike. Ali pretnja opravdava jačanje istočnog krila, razvijanje vojnog prisustva u centralnoj i istočnoj Evropi, u vodama Baltika, Mediterana i Crnog mora i intenziviranje manevara duž ruskih granica“, objasnio je on.

Gruško je, takođe, rekao da nijedan stabilizacioni projekat NATO nije bio uspešan.

„Istina je da nijedan stabilizacioni projekat NATO nije bio uspešan. Šta je taj savez postigao? Raspad Jugoslavije, raspad Libije ili gušenje Iraka koji su napali međunarodni teroristi? Kampanja u Avganistanu će uskoro biti završena, a da cilj stabilizovanja situacije u toj zemlji nije ostvaren“, kazao je on.

Gruško je istakao da mnogi eksperti, pa i oni u samom NATO, jasno vide da ambicije NATO da bude globalni lider nisu realne i da taj savez kao instrument hladnog rata ne ispunjava nove bezbednosne kriterijume koji zahtevaju nove pristupe, a ne upotrebu vojne sile za humanitarne intervencije ili promene režima.

„Sve se menja i zato NATO u međunarodnim pitanjima verovatno neće važiti za ‘izvor političkog legitimiteta’, kako to voli da kaže generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen“, zaključio je Gruško.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *