NATO: Novim merama protiv „ruske agresije“

NATO: Novim merama protiv „ruske agresije“

3 avgusta 2014

NATO Secretary General  VisitAnders fog Rasmusen najavio da će severnoatlantska alijansa pripremiti nove odbrambene planove, suočena sa „ruskom agresijom“ na Ukrajinu.

On je pozvao zemlje članice NATO da povećaju ulaganja u vojsku.

„Ruska agresija bila je upozorenje i stvorila je novu bezbednosnu situaciju u Evropi. Pojačaćemo vojne vežbe i pripremićemo nove odbrambene planove“, rekao je generalni sekretar NATO u intervjuu francuskom regionalnom listu „Midi libr“ (Midi Libre).

On je istakao da će ohrabriti zemlje NATO da povećaju ulaganja u sektor odbrane, prenosi Frans pres.

Rasmusen je podsetio da je tokom proteklih pet godina Rusija za 50 odsto povećala ulaganja u svoj sektor odbrane, dok su zemlje NATO ta ulaganja smanjile za u proseku oko 20 procenata.

„Moramo da preokrenemo taj trend“, dodao je generalni sekretar severnoatlantske alijanse.

Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je u subotu u pismu upućenom Ramusenu i liderima zemalja članica NATO da ta alijansa mora preispitati dugoročne odnose sa Rusijom i ojačati kapacitete da brzo odgovori na svaku pretnju.

NATO treba da održi „snažno“ prisustvo odbrambenih snaga u istočnoj Evropi, napisao je Kameron.

Šest nedelja pre nego što će Velika Britanija biti domaćin samita NATO u Njuportu, u južnom Velsu, Kameron je rekao da na tom sastanku želi da se dogovori o strožoj politici prema Moskvi, čime bi se poslala poruka da se članice NATO ne mogu zaplašiti.

Kameron je rekao da je NATO uvek hteo samo da bude partner Rusije, a ne pretnja, ali da „je jasno da Rusija smatra NATO svojim protivnikom“.

Rasmusen je u intervjuu francuskom listu rekao da se slaže sa Kameronom.

„Žao mi je zbog toga, zato što moramo razvijati plodonosnu saradnju Zapada i Rusije. Ali, mi moramo da se prilagodimo ovoj novoj situaciji“, dodao je on.

Govoreći o padu malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade u istočnoj Ukrajini 17. jula, Rasmusen je rekao da je reč o „ratnom zločinu“.

„Imamo dosta informacija prema kojima su separatisti, uz podršku Rusa, krivi“ za rušenje malezijskog „boinga 777“, naglasio je on.

B92

KOMENTARI2 komentara

  1. buchkalo says:

    Pa mozda su rusi klaustrofobični pa ne vole kad im se pederi približe sa svih strana. Moraju i oni da uteraju nekome, malo straha i postovanja.

  2. marko says:

    Gde je videla agresiju ovo govno od coveka?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *