НАТО од ХРВАТСКЕ тражи податке о путевима, мостовима, тунелима, аеродромима… ОВО ЗНАЧИ САМО ЈЕДНО!

НАТО од ХРВАТСКЕ тражи податке о путевима, мостовима, тунелима, аеродромима… ОВО ЗНАЧИ САМО ЈЕДНО!

13 новембра 2017

Хрватско министарство одбране, на захтев НАТО пакта, од почетка септембра мери величину путева, мостова, тунела, вијадукта, аеродрома и пруга како би утврдило могу ли да издрже пролаз конвоја тенкова и других борбених оклопних возила ка истоку!

Загребачки медији наводе да је министар одбране Дамир Крстичевић наложио Министарству саобраћаја и управама аеродрома и железница да прикупе ове податке за потребе „међународне војне сарадње“!?! Ти подаци, како се наводи, требало би да послуже шефовима НАТО приликом пребацивања војних снага. Стручњаци упозоравају да је ово претња Србији, која уз Републику Српску једина у региону није чланица овог војног савеза и која има стратешку војну сарадњу са Русијом!

‘Војни Шенген’

Према наводима загребачког „Јутарњег листа“, ово је само почетак реализације НАТО плана о ‘војном Шенгену’, који подразумева неометано премештање војника и војне опреме кроз територије свих држава чланица савеза.

„Министарство одбране је преко Министарства саобраћаја, за потребе међународне војне сарадње, тражило од управника аутопутева податке о дужини и ширини мостова и вијадукта, положају, висини и ширини тунела. Подаци о логистичким могућностима, на захтев НАТО, чији је Хрватска члан, тражени су и од аеродрома и железнице. Мостови и вијадукти требало би да издрже пролаз конвоја тенкова и других тешких војних возила као што су топови. Ови подаци треба да послуже НАТО приликом пребацивања војних снага копном, рачунајући на путну мрежу у Хрватској“, пише овај лист.

Нико од званичника јуче није желео да коментарише ове наводе. Незванично, међутим, у врху државе нам је речено да пажљиво прате овај случај.

– Зашто би НАТО тражио податке о путној мрежи неке државе, сем ако не намерава да пошаље конвоје војника и војне опреме? Мало је вероватно да је реч само о статистичким подацима. Бојим се да ће пре бити да је овде реч о припреми нагомилавања оружја у Хрватској. Коме то тенкови и топови могу да прете у региону сем Србији и РС које једине нису у НАТО и имају јаке везе са Русијом?! – упозорава Информеров извор близак безбедносним структурама.

Стручњак за безбедност Милан Петрић, коментаришући ове наводе, оцењује да су сви свесни да НАТО прави широки обруч око Русије.

– Ово може бити део реализације таквог плана. С друге стране, може се рећи и да су то само статистички подаци. Међутим, ако су то само статистички подаци, поставља се озбиљно питање како је могуће да су све логистичке и информативне акције усмерене ка Русији – подвлачи Петрић.

Смета им неутралност

Миодраг Линта, председник Савеза Срба у региону, сматра да појединим западним центрима моћи све више смета независна политика Србије.

– Наша држава не жели да буде чланица било ког војног савеза, не пристаје да уведе санкције Русији и неће да призна лажну државу Косово. Због тога се све више појачава притисак на Србију. Зато се писање хрватских медија о захтеву НАТО према Загребу може тумачити као озбиљна претња и притисак на Београд – подвлачи Линта.

KOMENTARI3 коментара

  1. Aleks says:

    Ko švabe u 2 svetskom a mi dizemo pruge i mostove u vazduh . A sto nebi moglo😉. Jungen banditen sad bi bili teroristi. Što više ne krenu jednom idu mi na kur.. šuljaju se ko hiene.

  2. Ivan Grozni says:

    Pa normalno je da ce da traze podatke o mogucnostima mostova,pruga,luka,aerodruma i sveg ostalog sto im moze koristiti. Ne moraju oni da to upotrebe sad. To ce se koristiti kad i ako im zatreba. Na kraju krajeva NATO je garant Hrvatske bezbednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u